Ga naar de inhoud

Akoestiek systeemwanden

De akoestiek van een ruimte is medebepalend of een ruimte geschikt is voor een bepaald doel. Wat is de invloed van een systeemwand op de akoestiek?

Akoestiek, wat is dat precies?

Iedereen heeft het weleens over de akoestiek van een ruimte. De akoestiek is goed, slecht of minder goed. Vaak is het een persoonlijke kwestie van wat men precies bedoeld. Maar over het algemeen doelt men op hoe het geluid zich gedraagt in die ruimte. In een ruimte waar het geluid veel wordt weerkaatst en tegelijkertijd veel mensen aan praten zijn, kan de één zich daaraan storen en een ander daar minder last van hebben.

Het is daarom belangrijk te weten wat de akoestiek is of zal zijn van een in te richten ruimte. Maar wat te doen met geluid wat van buiten de ruimte komt? Ook dat heeft te maken met de akoestiek van de ruimte. Akoestiek is dan ook de (brede) wetenschap is die zich bezighoudt met geluid en invloed die een ruimte heeft op dat geluid.

Invloeden op de akoestiek

De volgende zaken hebben te maken met akoestiek:

Deze zaken worden allemaal beïnvloed door toegepaste materialen, behalve het geluidsdrukniveau. Het geluidsdrukniveau wordt bepaald door het geluid producerende onderwerp, bijvoorbeeld een pratend persoon (of groep personen) of een radio. Hoe harder het geluid, hoe hoger het geluidsdrukniveau.

De nagalmtijd en de geluidsabsorptie hebben te maken met de toegepaste materialen in de ruimte. Dit kunnen meubels en andere stoffen zijn maar ook het materiaal van de wand heeft daar invloed op. Vloerbedekking heeft bijvoorbeeld een geluidsabsorberende werking en zal de nagalm (echo) verminderen.
Verder zijn de overige elementen als deuren en ramen ook van invloed op de akoestiek van de ruimte.

Systeemwanden en akoestiek

Een systeemwand bestaat uit meerdere lagen materiaal; de buitenkant kan een gipsplaat of ander materiaal zijn die bedekt is met een afwerklaag. Tussen de buitenlagen zit meestal een isolerende laag met bepaalde isolerende eigenschappen. Deze isolerende laag zorgt ook voor het grootste deel van de geluidsisolerende werking van de wand. Hoeveel geluid de wand tegenhoudt is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal en het aantal lagen (één of twee)
De buitenste lagen zullen voor de meeste weerkaatsing zorgen omdat dit hardere materialen zijn. Ze laten echter wel geluiden door omdat geluid nu eenmaal trillingen zijn die door elk medium (lucht, water, steen et cetera) kan worden doorgegeven. Of een geluid helemaal door een bepaald materiaal komt is afhankelijk van het soort materiaal en de lengte van de weg die het geluid af moet leggen (dikte van materiaal).

Altijd een oplossing

Wilt u bepaalde ruimten afschermen tegen geluid van buiten of juist voorkomen dat geluid uit deze ruimte naar buiten lekt, dan kunt u daar maatregelen voor treffen. Het is belangrijk vooraf te weten wat de functie van een ruimte wordt zodat alles daarop kan worden afgestemd.
Marvo Systeemplafonds helpt u daarbij. Wanneer u het plan al (deels) klaar heeft of nog helemaal geen idee hebt van de indeling, kunnen wij bepalen wat de te nemen maatregelen zijn. En niet alleen met betrekking tot de akoestiek maar ook andere zaken als thermische isolatie en verlichting.

Tekeningen kunt u mailen naar info@systeemplafond.nl. Voor opdracht komen wij altijd nog even op locatie om alles definitief met u af te stemmen.

Onze aanpak wordt gekenmerkt door persoonlijk advies en een laagdrempelige werkwijze. Wij komen graag vrijblijvend op de door u gewenste locatie om u te adviseren en voorbeelden te laten zien.

Meer informatie nodig?

Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen en ons uw vragen voor te leggen. Wij kunnen u alle informatie geven die u zoekt en deskundig adviseren. Wij gaan altijd vrijblijvend met u in gesprek en proberen samen met u met de juiste oplossing te komen voor uw project. U kunt ook direct een offerte opvragen.