Ga naar de inhoud

Wat is een bandraster systeemplafond?

De meeste kantoorpanden, winkels, sportschool enzovoort hebben een systeemplafond. En elk heeft zijn eigen specifieke eigenschappen aangepast aan het doel van de ruimte. Zo zult u in een sportschool of zwembad alleen plafondpanelen zien met een hoge vochtbestendigheid. In een congrescentrum panelen met uitstekende akoestische eigenschappen.

Maar wat met de wijze van bevestiging van de panelen? Daar heeft u ook de keuze tussen een aantal mogelijkheden; inlegdoorzakverdekt en bandraster-systeemplafond. Wat de eerste drie zijn kunt u lezen door de link te volgen. Hier gaan we verder in op het bandraster-systeem.

Wat is een systeemplafond?

Maar eerst algemeen iets over systeemplafonds. Systeemplafonds worden bijna overal gebruikt in grotere en kleinere ruimte vanwege de flexibiliteit die men heeft. Een systeemplafond past bijna overal en is later altijd aan te passen en goed te onderhouden.

Systeemplafonds zijn zo makkelijk door het ophangsysteem wat en de soort profielen wat wordt gebruikt om de panelen in te leggen. Het ophangsysteem bestaat uit beugels die aan het bestaande plafond worden bevestigd. Aan deze beugels worden de horizontale profielen gemonteerd waar uiteindelijk de plafondpanelen in komen te liggen.

De ruimte die ontstaat boven het plafond kan wordt gebruikt om allerlei zaken als kabels en leidingen weg te werken. Niet alleen kabels e.d. maar ook ventilatieleidingen kunnen hier netjes worden weggewerkt. In de profielen kunnen naast de plafondpanelen ook superzuinige LED-panelen worden gelegd. Marvo Systeemplafonds helpt ook hierbij door een lichtplan te maken want het soort licht en de reflectie hiervan door het plafond heeft invloed op de beleving van de ruimte.

Bij de keuze voor een systeemplafond moet u ook rekening houden met akoestische eigenschappen van het systeemplafond. De akoestische eigenschappen hebben invloed op het gedrag van het geluid in of juist buiten de ruimte.

Bandraster systeemplafond

Een bandrasterplafond is een opvallend en karakteristiek plafond ophangsysteem. Het kent variabele breedtematen van tussen de 50 mm en 150 mm, waarbij de breedtemaat 100 mm uitvoering doorgaans is. Tussen de brede bandrasterprofielen worden de smallere profielen gemonteerd waar de plafondpanelen op liggen.

Plafondsystemen met de brede bandrasterprofielen worden veelal toegepast wanneer er binnenwanden onder het systeemplafond geplaatst dienen te worden. U ziet ze dan ook vaak in grote ruimten die onderverdeeld worden in kleinere ruimten. De wanden bevestigt men dan aan de bovenkant aan de brede bandrasterprofielen.

Bandrasterplafond

Het verschil met de andere ophangsystemen is dat deze achteraf in de ruimten worden aangebracht nadat de wanden zijn geplaatst. Bij een bandrasterplafond kunnen de wanden achteraf onder het plafond worden geplaatst waardoor u eenvoudiger de indeling kunt wijzigen zonder dat het plafond ook moet worden aangepast.

Bandraster plafondpanelen zijn in twee maten te verkrijgen; 1720mm x 300mm en 1720mm x 600mm. 

Twee uitvoeringen

Er bestaan twee verschillende bandrasterplafond-uitvoeringen:

  • Zichtbaar – zowel de bandrasterprofielen als de dwarsprofielen zijn van onderaf zichtbaar
  • Semi-verdekt – alleen het bandrasterprofiel is van onderaf zichtbaar

In de bandrasterprofielen kunnen overigens barrièreschotten worden gemonteerd voor het isoleren van het overgangsgeluid.