Ga naar de inhoud

Brandwerendheid systeemwanden

Niemand wil een brand meemaken maar toch komt het nog te vaak voor. Vaak blijkt achteraf een brand niet zo groot had hoeven worden wanneer men de juiste maatregelen had getroffen.

Een brand wil men zo snel mogelijk kunnen blussen en daarnaast wil men voorkomen dat deze zich kan uitbreiden. Daarom is de brandwerendheid van belang bij de indeling van ruimten door systeemwanden. Systeemplafond.nl levert systeemwanden voor kantoren, bedrijfspanden en andere ruimten. Hierbij nemen wij de brandwerendheid uiteraard mee in onze afwegingen. Hier zullen we u ook uitgebreid over informeren.

Brandwerendheid en brandvertragende eigenschappen

Brandwerendheid is een maat voor het aantal minuten dat een constructie (bijvoorbeeld een wand, deur of glasvlak) een brand kan tegenhouden totdat er ‘branddoorslag’ plaatsvindt en de brand zich kan uitbreiden.

Brandvertragende eigenschappen doelen op het gebruikte materiaal waarvan een brandwerende constructie is gemaakt; hoe lang duurt het voor dat materiaal ontbrandt, rookontwikkeling et cetera. Materialen worden ingedeeld in zogenaamde brandklassen waaraan men deze eigenschappen en andere kan zien. Afhankelijk van deze brandklassen kan een wand een bepaalde brandwerendheid krijgen.

Brandwerendheid systeemwanden

Een systeemwand bestaat uit meerdere lagen materiaal; de buitenkant kan een gipsplaat of ander materiaal zijn die bedekt is met een afwerklaag. Tussen de buitenlagen zit meestal een isolerende laag met bepaalde isolerende eigenschappen.

Elk van deze lagen heeft een bepaalde brandklasse en samen bepalen ze de brandwerendheid van een wand. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de andere, in de wand geplaatste elementen als deuren en ramen, de brandwerendheid niet negatief beïnvloeden.

Een systeemwand kan tot 120 minuten brandwerende werking hebben afhankelijk van de gebruikte materialen.

Meer informatie

Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen en ons uw vragen voor te leggen. Wij kunnen u alle informatie geven die u zoekt en deskundig adviseren. Wij gaan altijd vrijblijvend met u in gesprek en proberen samen met u met de juiste oplossing te komen voor uw project. U kunt ook direct een offerte opvragen.