Ga naar de inhoud

Brandwerende systeemplafonds

Brandwerende systeemplafonds zijn plafonds die in combinatie met het bestaande materiaal van een plafond brand voor een bepaalde periode weren. De brandwerendheid van een systeemplafond is afhankelijk van de bouwmaterialen van het plafond. Dit omdat de combinatie van het systeemplafond en het bouwkundig plafond de mate van brandwerendheid bepalen. In Nederland wordt de brandklasse 1 t/m 5 gehanteerd. Hierbij geldt dat een plafond geclassificeerd als klasse 1 het beste bestand is tegen brand. Hierbij wordt ook de rookvorming in ogenschouw genomen.

Brandwerend systeemplafond onder beton

  • Beton beschikt van zichzelf over brandwerende eigenschappen
  • De brandweerstand ligt vaak al boven de zestig minuten

Brandwerend systeemplafond onder hout

  • Eerst worden gipsplaten aan het houten plafond bevestigd
  • Hier wordt het systeemplafond onder gemonteerd
  • Zodoende ontstaat een brandwerendheid van pakweg zestig minuten

Brandklasse

De brandklasse van materiaal dient getest te worden volgens Europese richtlijnen. Op basis hiervan wordt, in dit geval, het systeemplafond of de plafondplaat ingedeeld in een bepaalde brandklasse.

Licht, plafondroosters of airco

In een plafond zijn vaak ook licht, airco of andere materialen gemonteerd. Het is zaak dit in ogenschouw te nemen bij de brandwerendheid van het plafond. Meer verwante informatie:

Welke systeemplafondplaat kiezen?

Een plafondplaat die vaak gebruikt wordt voor brandwerende systeemplafonds is de Armstrong Tatra. Ook de KCS Sahara wordt veel gebruikt.