Ga naar de inhoud

Dikte metal stud wanden

Hoe dik zijn systeemwanden eigenlijk en kunt u dat zelf bepalen? In dit artikel behandelen we de mogelijkheden van metal stud wanden.

Wat is een metal stud wand?

De naam zegt het al; een wand die is verstevigd met metaal. In dit geval een frame van stalen profielen. Door dit frame wordt een stevige basis gecreëerd waartegen gipspanelen worden gemonteerd. Deze worden achteraf afgewerkt. Tussen de panelen kan verschillende soorten isolatie worden geplaatst. Ook is het mogelijk een metal stud wand inbraakwerend of zelfs kogelwerend te maken.

Dikte van een Metal Stud Wand

Dikte van de wand

De dikte van een metal stud wand kan variëren van 70 mm tot 280 mm, afhankelijk van de gebruikte profielen en het aantal gemonteerde lagen gipsplaten. Het doel van de wand bepaalt meestal ook de dikte van de wand. De wand tussen een werkplaats en een kantoor zal waarschijnlijk dikker worden uitgevoerd dan een wand tussen twee kantoren. Ook is er een verschil tussen een wand en een voorzetwand. Deze laatste heeft alleen aan de voorkant gipspanelen en is daardoor minder dik dan een vergelijkbare wand.

Profielen

Allereerst is het gebruikte stalen profiel een basis voor de dikte. Het aantal platen met een bepaalde dikt bepaalt uiteindelijk de totale dikte van de wand.

  • 40 mm
  • 45 mm
  • 50 mm
  • 70 mm
  • 75 mm
  • 100 mm
  • 125 mm
  • 150 mm

Voor dubbele wanden worden twee profielen tegen elkaar gemonteerd waardoor de totale dikte dus groter wordt.

Speciale beplating

Voor kogelwerende, inbraakwerende en stralingswerende wanden wordt speciale beplating aangebracht met een dikte van een 0,5 mm tot 2 mm.

Voorbeelden

Binnenwand-enkele staander-enkele beplating

Deze wand bestaat uit een profiel met een breedte van 45 mm en wordt aan beide zijden bekleed met 12,5 mm platen.

Binnenwand-enkele staander-dubbele beplating

Deze wand bestaat uit een profiel met een breedte van 50 mm en wordt aan beide zijden bekleed met 2 lagen 12,5 mm platen.

Binnenwand-enkele staander-driedubbele beplating

Deze wand bestaat uit een profiel met een breedte van 100 mm en wordt aan beide zijden bekleed met 2 lagen 12,5 mm platen. De wand is geïsoleerd met 75 mm glaswol

Binnenwand-dubbele staander-driedubbele beplating

Deze wand bestaat uit een 2 gekoppelde profielen van 50 mm en wordt aan beide zijden bekleed met 2 lagen 12,5 mm platen. De wand is geïsoleerd met 2 x 40 mm glaswol

Nog veel meer mogelijkheden

Bovenstaande voorbeelden zijn maar enkele van de in meer dan 150 mogelijke combinaties. Er is altijd een passende combinatie te vinden voor uw situatie. Welke dat is, kunnen wij u vertellen wanneer u contact opneemt met ons.