Ga naar de inhoud

Draagkracht metal stud wanden

Metal stud wanden zijn ideaal voor het eenvoudig indelen van een ruimte in meerdere aparte ruimten. Ze worden ook vaak gebruikt om een scheidingswand op zolder te maken door zijn geringe gewicht vergeleken met bijvoorbeeld een gemetselde muur. Maar kan een metal stud ook wat dragen?

Wat is draagkracht?

Met de draagkracht wordt bedoeld hoeveel gewicht of andere krachten een constructie kan dragen. Zo wordt gesproken van de draagkracht van een vloer, een brug, et cetera. Ook de ondergrond of fundering van een gebouw kan een maximale draagkracht hebben.
Vooropgesteld: een metal stud wand heeft een geringe verticale draagkracht wat betekent dat een metal stud wand geen verdiepingsvloer of andere zware constructies mag dragen.

Maar met draagkracht wordt ook bedoeld welke andere krachten een constructie aankan.

Draagkracht metal stud

In het geval van een metal stud wand wordt vaak gevraagd wat er aan de wand mag of kan worden bevestigd. Het mag duidelijk zijn dat aan een enkel laags gipspaneel geen zware boekenplanken kunnen worden gehangen. Toch kan met speciale ‘holle wand’ pluggen of gipswand-pluggen niet te zware voorwerpen (tot enkele kilo’s) worden opgehangen.

Zwaardere voorwerpen

Wilt u echt zware voorwerpen aan een metal stud wand bevestigen, zullen er speciale maatregelen moeten worden getroffen. Zo kan er speciale beplating worden gebruikt of een houten beplating (zogenaamde achterhout) achter de gipsbeplating worden aangebracht.
De beplating van nu echter, heeft een hoge kwaliteit met betrekking tot de draagkracht. Deze beplating kan een schilderij of klok met gemak dragen.

Wij weten alles van metal stud wanden en de mogelijke beplatingen. Of het nu is voor een scheidingswand op zolder, een complete badkamer of extra dikke (geluidswerende) wand in een bedrijfshal. Voor elke ruimte met een speciale functie is een oplossing met betrekking tot de beplating op een metal stud wand.
Wij kunnen u deskundig adviseren en u laten zien wat de mogelijkheden zijn. Hiervoor komen we ook bij u langs wanneer u dat wenst.