Ga naar de inhoud

Systeemwanden glas

Een glazen wand bestaat uit verticale glaselementen van maximaal 90 cm breed. De hoogte kan variëren tot maximaal 280 cm. Hoger en breder zijn de glaspanelen niet meer te handelen omdat ze simpelweg te zwaar worden. En in tegenstelling wat u zou denken, is glas behoorlijk flexibel, wat bij te hoge wanden resulteert in het bewegen van de wand. U ziet dan de glaselementen echt heen en weer bewegen wanneer bijvoorbeeld de deur in de wand te hard wordt dicht gedaan.

Het glas dat wordt gebruikt is altijd gehard en gelaagd waardoor glasbreuk bijna niet voorkomt. En mocht het toch gebeuren, dan zorgt de gelaagdheid ervoor dat het glas bij elkaar blijft en niet in grote stukken naar beneden komt. Het wordt dan ook als veiligheidsglas aangemerkt en ook als traptreden, beloopbaar glas en balustrades gebruikt. Tevens is het inbraakwerend.

Verkeerde akoestiek

Wanneer u vooraf geen rekening houdt met de akoestiek in een ruimte kan dit grote gevolgen hebben. We schetsen het voorbeeld van een schoolgebouw waarin plafondplaten zijn geplaatst die te veel geluid absorberen. Gevolg is dat de studenten achterin het lokaal niet kunnen volgen wat de leraar vertelt.

Een ander voorbeeld is een plafondplaat die te weinig geluid absorbeert en verder te weinig andere objecten en materialen die geluid kunnen absorberen zoals gordijnen en vloerbedekking. Het geluid weerkaatst teveel tegen de verschillende harde oppervlakten en er ontstaat een hinderlijke echo.

Geluidsabsorptie en geluidsisolatie

De akoestiek in een ruimte is te bepalen door twee factoren te analyseren; de geluidsabsorptie en de geluidsisolatie.
Geluidsabsorptie laat zien hoe geluid zich beweegt in een ruimte. Niet alleen de indeling van de ruimte bepaalt de kwaliteit van het geluid in die ruimte maar ook het gebruik van de juiste materialen. Met geluidsisolatie wordt aangegeven hoe geluid zich van de ene naar de andere ruimte verplaatst.

Geluidsisolatie

Geluidsisolatie zorgt er voor dat geluid niet van de ene ruimte naar de andere ruimte gaat. In een flatgebouw, tussen twee appartementen, is bijvoorbeeld sprake van geluidsisolatie. Met geluidsisolatie voorkomt men dat geluid doordringt in andere ruimtes. Dit kan ontzettend storend zijn.

Geluidsisolatie is een waarde die van invloed is op de akoestiek in ruimten.

Luchtgeluid

Bij luchtgeluid zorgt de lucht voor transport van het geluid. Die lucht brengt op zijn beurt de begrenzingsvlakken van het vertrek in trilling. Denk hier bij aan, spreken, zingen, vioolspelen en dergelijke.

Contact geluidsisolatie

Bij contact geluid zorg een vast medium (informatiedrager), zoals beton, voor transport van het geluid. Voorbeelden van contactgeluiden zijn: lopen, stampen, vallende voorwerpen, schuiven met een stoel en dergelijke.

NRC Waarde systeemplafondplaat

Wat is de NRC waarde van een systeemplafondplaat? En waar is het goed voor? We leggen het u uit in dit artikel. U zult zien dat deze NRC waarde heel belangrijk kan zijn!
Heeft u wel eens een vergadering meegemaakt waarbij u de voorzitter niet kon volgen maar wel alle andere geluiden hoorde? Heel vervelend wanneer er zoveel geluiden zijn, hoe zacht ook, die er voor zorgen dat u zich niet kunt concentreren op het werk.

Waarom geluid absorberen?

Daarom is het heel belangrijk dat een ruimte geluiden zoveel als noodzakelijk weerkaatst en niet meer dan dat. Dat betekent dat geluiden voor een deel moeten worden geabsorbeerd door de materialen in de ruimte. Dit kunnen de meubelen zijn, andere zaken in de ruimte, maar belangrijker zijn de wanden en natuurlijk het plafond.

Vooral het plafond is het oppervlak waartegen geluid weerkaatst de ruimte in. Is het plafond van beton, dan zal het geluid voor het grootste deel alle kanten op weerkaatsen. Dit kan een hele vervelende echo geven waardoor een spreker niet meer te verstaan is (spraakverstaanbaarheid).

Dit is de reden dat men kiest voor een systeemplafond, die het geluid voor een deel absorbeert en maar deels weerkaatst.

Wat is de NRC Waarde?

Hoeveel geluid een systeemplafondplaat absorbeert, wordt weergegeven met de NRC waarde; Noise Reduction Coëfficiënt (Nagalm Reductie Coëfficiënt).

Hoe hoger deze waarde hoe beter of meer geluid wordt opgenomen door de plafondplaat en niet weerkaatst.

De NRC waarde ligt altijd tussen 0 en 1 waarbij dus 0 staat voor de slechtste absorptie en 1 voor de beste absorptie van geluid. Bij een waarde van 0 wordt dus al het geluid weerkaatst wat in een ruimte heel veel nagalm en dus verstoring geeft.

Hoe wordt de NRC waarde gemeten?

Elke fabrikant van systeemplafondplaten moet een plafondplaat laten testen wil er een certificaat kunnen worden afgegeven bij de plafondplaat. Hiervoor wordt een onafhankelijk instituut ingeschakeld die de plafondplaat test in een nagalm-kamer met veel galm.

Gekeken (gemeten) wordt hoeveel invloed de plaat heeft op de heersende galm in de kamer en de meting wordt omgezet naar een absorptievermogen wat wordt weergegeven in tabellen, grafieken en meetwaarden.

Er worden metingen gedaan van veel verschillende geluidsfrequenties omdat het absorptievermogen van een materiaal verschilt bij verschillende frequenties. Met behulp van verschillende rekenmethodes worden de metingen teruggebracht naar één indexgetal; de NRC waarde.

Akoestische parameter

De meeste akoestiek-deskundigen wijzen geluidsabsorptie aan als een hele belangrijke akoestische parameter. Deze waarde krijgt geluidsabsorptie door de positieve invloed die het heeft op geluidsdrukniveau, nagalmtijd, spraakverstaanbaarheid en geluidisolatie.
Wat niet wil zeggen dat u altijd voor een NRC waarde van 1 moet gaan.  Het belangrijkst is dat het systeemplafond geheel past bij de functie van de ruimte waarbij de volgende aspecten ook een rol spelen:

  • Grootte van de ruimte
  • Plafondhoogte
  • Gebruikte materialen
  • Inrichting

Laat u goed voorlichten bij de keuze van een plafondplaat en laat ons u daarbij helpen. Neem contact op met ons en maak een afspraak.