Ga naar de inhoud

Voordelen en nadelen van metal stud wanden

De metal stud wand is een veel gebruikte systeemwand om onder andere scheidingswanden te maken. Wat zijn de voor- en nadelen van deze wandconstructie? Wij leggen het in die artikel aan u uit.

Een metal stud wand is een niet dragende binnenwand die opgebouwd is uit metalen profielen met daar tegenaan beplating geschroefd. Eventueel kan de metal stud wand opgevuld worden met isolatie. Het soort isolatie kan afhankelijk zijn van het doel van de isolatie; geluidsisolerend, thermische isolatie of allebei.

voordelen van een metal stud wand

Voordelen van een metal stud wand

De voordelen van een Metal Stud wand op een rij:

Licht gewicht

De stalen profielen zijn zeer licht waardoor ze makkelijk te hanteren zijn zodat het plaatsen van de profielen weinig kracht vereist.

Snelle montage

Mede door het lage gewicht kan het montageproces kort zijn. Maar ook omdat de profielen eenvoudig met een blikschaar op maat zijn te maken is de montagetijd korter dan bij bijvoorbeeld een houten constructie. Het plaatsen van afwerkplaten is gemakkelijk met twee personen uit te voeren.

Eenvoudig te isoleren

Door eerst één kant van beplating te voorzien, kan de isolatie eenvoudig vanaf de andere kant worden aangebracht. Er kunnen verschillende soorten isolatie worden toegepast.

Voor alle ruimten

Door watervaste panelen te gebruiken kan deze wand bijvoorbeeld ook in natte ruimten worden gebruikt.

Brandvertragend

De brandwerendheid van een metal stud wand kan oplopen tot wel 120 minuten door gebruik te maken van dubbele of driedubbele beplating. Uiteraard is dit mede afhankelijk van de soort beplating. Deze wanden worden vaak toegepast bij scheidingswanden in gebouwen waar meerdere bedrijven zijn gevestigd.

Geluidswerend

De enkele, dubbele of driedubbele beplating heeft een grotere geluidsisolerende werking tot 63 dB.

Combineren met andere systemen

Metal stud wanden zijn prima te combineren met andere systemen als glaswandensysteemwandenderako plafonds en systeemplafonds.

Elke indeling mogelijk

In principe kan elke indeling worden gemaakt met deze wanden mits het bouwtechnisch verantwoord is. Een metal stud wand mag bijvoorbeeld niet als dragende constructie onder een dak of verdieping worden gebruikt.

Vele afwerkmogelijkheden

Nadat de wand is geplaatst kan deze worden afgewerkt als een normale wand. De wand kan, afhankelijk van de uiteindelijke afwerking, worden behandeld door een stukadoor. Daarna kan de schilder aan de gang met behang, verf of iets anders. De wand kan namelijk met bijna alle soorten wandbekleding worden afgewerkt.

Nadelen van een gipswand

De nadelen van een Metal Stud Wand op een rij:

Geen dragende constructie

Een metal stud wand mag niet verticaal worden belast door bijvoorbeeld te dienen als drager voor een verdiepingsvloer.

Afwerking noodzakelijk

Een metal stud wand moet altijd worden afgewerkt om een net en strak resultaat te krijgen.

Niet flexibel

Door de vorm van de profielen en panelen zijn rondingen niet mogelijk.