Ga naar de inhoud

Akoestiek Metal Stud Wanden

Wat is de invloed van metal stud wanden op de akoestiek van een ruimte? In hoeverre wordt de nagalm, geluidsdrukniveau en isolatie door de gebruikte materialen bepaald.

Wat is akoestiek?

Akoestiek de wetenschap is die zich bezighoudt met geluid en invloed die een ruimte heeft op dat geluid. Een ruimte heeft altijd invloed op de echo (nagalm) van een geluid zoals u vast wel weet. In een ruimte met veel echo kun je moeilijk met elkaar overleggen. Een ruimte heeft ook invloed op de hoeveelheid geluid dat wordt geabsorbeerd, dus niet wordt weerkaatst. Zo wordt in een ruimte waar bijvoorbeeld gordijnen hangen en meubels met geluidsabsorberend materiaal het geluid veel minder weerkaatst.

Maar wordt geluid te veel geabsorbeerd door al die materialen, dan is in een grotere ruimte een spreker moeilijker te volgen voor iemand achter in die ruimte. Daarom is de akoestiek van een ruimte heel belangrijk maar vooraf wel te bepalen door rekening te houden met de toe te passen materialen.

Metal stud wanden en akoestiek

Het effect van een metal stud wand op de nagalm heeft te maken met de geluidsabsorberende eigenschappen van gebruikte materialen. De buitenkant van deze wanden bestaan uit gipspanelen die zijn afgewerkt met een pleisterlaag. Het is afhankelijk van deze lagen hoeveel geluid wordt weerkaatst en geabsorbeerd. Ook de andere in de ruimte aanwezige elementen als meubels en vloerbedekking hebben invloed op de nagalm. Akoestiek heeft ook te maken met in hoeverre geluid wordt overgedragen naar andere ruimten (‘overlangse isolatie’).

Dit heeft te maken met de geluidsisolerende eigenschappen van de materialen in een wand. In de meeste metal stud wanden worden één of twee (geluid)isolerende lagen aangebracht, afhankelijk van de beoogde toepassing. Zo heeft een metal stud wand zonder isolerende laag en een enkele beplating een minimale geluidsisolerende waarde van (Rw)34 dB. Door het toepassen speciale beplating en isolatie kan dat oplopen tot meer dan 70 dB. Daarnaast zijn ook andere in de wand opgenomen elementen als deuren, ramen of een combinatiewand met glazen panelen van invloed op deze eigenschappen.

Vooraf bepalen

U heeft alle vrijheid om een ruimte in te delen in meerdere afzonderlijke ruimten als bijvoorbeeld kantoren en vergaderruimten. Het is echter belangrijk dat u van tevoren bepaald in hoeverre akoestiek bepalende maatregelen kunnen worden genomen. Door voor bepaalde ruimten andere materialen te gebruiken kunt u daar invloed op uitoefenen. Wanneer u ook een ruimte inricht waar soms gereedschappen worden gebruikt kunt u voor die ruimte meer geluidsisolerende maatregelen nemen. Zo heeft u in andere ruimten daar geen last van.

Metal stud wanden monteren en leveren

Met het Metal stud systeem realiseren wij in een mum van tijd een opstelling van scheidingswanden in elk gebouw, naar de indeling die u wenst. Zowel voor kantoren, winkels, ziekenhuizen, showrooms en wooncomplexen zijn Metal stud wanden zeer praktisch toepasbaar, zowel bij nieuwbouw als bij renovatieprojecten.

Wij helpen u daarbij

Voor het bepalen van juiste materialen die kunnen worden toegepast voor specifieke doeleinden heeft men kennis nodig van akoestiek. Marvo Systeemplafonds heeft die kennis én ervaring. Wij kunnen u deskundig adviseren wanneer u plannen heeft voor het plaatsen van metal stud wanden. Marvo Systeemplafonds verzorgt de complete montage van systeemplafondsderako plafondsglazen wandenmetal stud wanden en LED verlichting.