Ga naar de inhoud

Systeemplafond laten plaatsen

Is het plafond in uw kantoor, werkkamer of woonkamer toe aan een opknapbeurt en wilt u een nieuw plafond laten plaatsen, dan heeft u een aantal opties. Welke dat zijn bespreken we hier en van elke optie noemen we de voor- en nadelen.

Waarom een nieuw plafond plaatsen?

De afwerking van het plafond is soms een sluitpost, want zeg nou zelf, hoe vaak kijkt u naar het plafond? Toch doen we het vaker dan we zelf doorhebben, en op een gegeven moment zal het opvallen dat het plafond er toch echt niet meer uitziet.

Vroeger was het normaal, elke paar jaar het plafond opnieuw te witten of te sauzen, maar tegenwoordig vinden sommige mensen het vaak te veel werk. Het plafond bepaalt echter voor een groot deel de aanblik van een ruimte. Een mooi en fris plafond doet veel meer dan de meeste mensen doorhebben. Onbewust kan een groezelig plafond u al doen besluiten toch maar ergens anders uw patatje te bestellen. En bij de autohandelaar in het kantoor met een grauw plafond vol stof tekent u misschien toch met een onbestendig gevoel voor uw nieuwe auto.

Het is dus tijd om een nieuw plafond te laten plaatsen!

Gipsplaten of andere plafondplaten

De bekende gipsplaten en andere plafondplaten moeten op een regelwerk worden geniet of geschroefd, waarna u de meeste soorten platen moet afwerken door deze te verven of te laten stuken. Er zijn plafondplaten te krijgen waar u niets meer aan hoeft te doen.

Voordeel: Redelijk goedkoop behalve de platen die u niet hoeft af te werken. Een gestukt plafond geeft een mooi strak resultaat.
Nadeel: Een gestukt plafond moet worden geverfd en het ophangen van lampen kan een probleem zijn en heeft u speciale pluggen voor nodig. Beschadigingen kunt u niet eenvoudig repareren zonder dat te zien blijft.

Metal Stud plafond

Een metal stud plafond is vergelijkbaar met een gestukte gipsplaten-plafond op een houten regelwerk. Bij een metal stud plafond zijn de speciale gipsplaten echter bevestigd op een metalen regelwerk, wat onder het bestaande plafond hangt of daar tegenaan is aangebracht. Het is perfect af te werken door een goede stukadoor en geeft een mooi strak ogend resultaat.

Voordeel: Strak geheel en het frame met de platen is redelijk eenvoudig te plaatsen. Het plafond kan in elke gewenste kleur worden gesausd.
Nadeel: Het stuken van het plafond is redelijk arbeidsintensief en u moet het plafond moet naderhand een kleurtje geven.

Plafondplaten

De wijze waarop de plafondplaten in het frame hangen bepalen de aanblik van het plafond:

  • Opleg: hierbij blijft het gehele frame in het zicht. Het frame kan een bij de platen passende kleur hebben, maar ook een contrasterende kleur is mogelijk.
  • Doorzak: De platen hangen op een verspringende rand van de plafondplaat waardoor de plaat enige millimeters onder het frame uitsteekt. Dit geeft een ruimtelijk effect.
  • Verdekt: De platen liggen door hun speciale vorm strak tegen elkaar aan waardoor het frame niet meer zichtbaar is.

Nieuwsgierig geworden naar een nieuw plafond?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over het plaatsen van een nieuw plafond.