Ga naar de inhoud

Lichtreflectie systeemplafond

Een goede lichtreflectie is één van de eisen die gesteld wordt aan een systeemplafond. Wij leggen u uit waarom dit van belang is:

Wat is lichtreflectie?

Lichtreflectie is het invallende licht wat wordt weerkaatst door een oppervlak. In dit geval gaat het om het oppervlak van het systeemplafond. De lichtreflectie wordt uitgedrukt in een percentage en geeft aan hoeveel van het licht dat op een oppervlak valt wordt teruggekaatst. Hoe hoger dit percentage, hoe meer licht wordt weerkaatst de ruimte in wat weer invloed heeft op de kleuren in de ruimte.

Systeemplafond en lichtreflectie

Het plafond heeft doorgaans het grootste oppervlak in een ruimte. Dit betekent dat de lichtreflectie een hoge waarde heeft.

De verspreiding van licht wordt ook wel lichtdiffusie genoemd en is ook een belangrijke factor. Het licht moet goed verspreid worden zodat een egaal lichtbeeld ontstaat en geen lichte banen of vlekken worden gecreëerd in de ruimte.

Voor het beste resultaat heeft een systeemplafond dus een hoge reflectie nodig.

Een plafond met een hoge lichtreflectie vermindert namelijk de kans op weerspiegeling van de lichtarmaturen. Dit komt omdat het verschil tussen de lichtgevende oppervlakken van de armaturen en het plafond kleiner wordt.