Ga naar de inhoud

Stedelijk College Zuid

Nieuw muzieklokaal

Samen muziek leren maken is een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Maar in het verouderde muzieklokaal van de Stedelijk College Zuid school ging dat echt niet meer. “Het was klein, donker en bedompt”, zegt teamleider bedrijfsvoering Hendrik Jan Timmerije. “Maar vooral was het een enorm lawaai als iemand in de ene hoek leerde drummen terwijl in de andere hoek piano werd gespeeld.” Genoeg redenen dus om de boel grondig aan te pakken. De verbouwing moest in de zomervakantie plaatsvinden. “We wilden het nieuwe lokaal meteen in het nieuwe schooljaar kunnen gebruiken.” Het bleek een uitdaging om het in zo’n kort tijdsbestek voor elkaar te krijgen, maar met Marvo lukte het. “Een dag nadat ze kwamen kijken, hadden we de offerte binnen en een week later waren ze al aan het werk!”

Stedelijk College Zuid - Foto1
Stedelijk College Zuid - Foto2

Uitstekend alternatief

Doordat er een ander lokaal werd bijgetrokken, werd het nieuwe leslokaal twee keer zo groot.

Op de vloer wilde de school linoleum. Omdat dat een hard materiaal is, moesten andere plekken zorgen voor goede akoestiek, bijvoorbeeld de wanden. Dat is goed gelukt, twee wanden van het muzieklokaal zijn door Marvo vrijwel helemaal bekleed met akoestische houten panelen. De fraaie wandafwerking zorgt er ook voor dat het wit van de wanden wordt gebroken.

In het nieuwe muzieklokaal moesten ook drie aparte geluidscabines komen waarin leerlingen in alle rust kunnen oefenen met een muziekinstrument. Duidelijk was dat dat heel goed geïsoleerde ruimtes moesten zijn. “Daar heeft Marvo ons prima in kunnen adviseren. Ook met het plafond hebben ze ons heel goed geholpen. We wilden in eerste instantie een akoestisch spuitplafond, maar dat bleek behoorlijk duur. Marvo stelde een systeemplafond voor met speciale tegels. Dat werkt uitstekend en het is ook nog gunstiger in prijs.”

Waarom heeft Stedelijk College Zuid gekozen voor Marvo?

“Voor deze verbouwing had ik nog nooit van Marvo gehoord. Ik vond ze via Google en daar zijn we heel blij mee. Alleen al dat het op zo’n korte termijn kon, was geweldig. En het is ook goed gelukt met de planning, een week na de zomervakantie was het helemaal klaar.” Dat hij in de bouwperiode zelf ook nog op vakantie ging, bleek geen probleem. “Ze hebben alles geregeld, ook de afstemming met de installateur. Ook mooi is dat je één vast contactpersoon hebt. Erik hield me overal van op de hoogte, ook tijdens m’n vakantie.”

Allerbelangrijkste is natuurlijk dat zowel leerlingen als docenten ontzettend blij zijn met het nieuwe muzieklokaal. “Het is heel fijn stil, het galmt absoluut niet. Vooral voor de docenten is dat heel belangrijk want die zijn er de hele dag in aan het werk. En het ziet er ook nog eens hartstikke mooi uit!”

Stedelijk College Zuid - Foto3

Systeemplafond

Voor het Stedelijk College Zuid was goede akoestiek heel belangrijk, én het muzieklokaal moest lekker licht zijn. Daarom was het Rockfon Blanka systeemplafond met dB 43 tegels een uitstekende keuze. De tegels hebben niet alleen een hoge geluidsabsorptie maar ook een hoge geluidsisolatie. Dat garandeert een goede akoestiek in het lokaal en voorkomt geluidsoverlast in andere lokalen. Verder is het witte oppervlak van de Blanka plafondtegels zeer mat en glad. Dat zorgt voor een hoge lichtreflectie en lichtdiffusie waardoor het muzieklokaal een fijne lichte ruimte is zonder donkere hoekjes.

Metalstud wanden

Metalstud wanden staan ook bekend als gips(plaat)wanden. Ze worden namelijk gebouwd met gipsplaten die tegen profielen van staal worden geschroefd. Metalstud wanden worden gebruikt als voorzetwanden én als scheidingswanden. Ze zijn snel te monteren en je kunt er een uitstekende geluidsisolatie en brandwerendheid mee realiseren. Daarnaast kunnen ze op heel veel manieren worden afgewerkt. Perfect voor dit project dus. In het muzieklokaal zijn onder meer de geluidscabines ermee gebouwd. In de wanden tussen de cabines en het leslokaal zijn vensters gemaakt en ook de deuren hebben een glasopening. Uiteraard zijn de ramen van geluidsisolerend dubbel glas. Zo is van het muzieklokaal niet alleen een rustige, maar ook een veilige en transparante omgeving gemaakt.

Stedelijk College Zuid - Foto 4
Stedelijk College Zuid - Foto 5

Akoestische wandpanelen

Om het grote witte oppervlak van de wanden te breken én om een goede akoestiek te realiseren, is voor Akupanelen gekozen. De panelen bestaan uit latten die aan drie zijden zijn voorzien van houtfineer. Gerecycled vilt aan de achterzijde van de Akupanel zorgt voor de benodigde  geluidsabsorptie. De combinatie van zwart vilt en eiken fineer levert daarnaast een rustig beeld op.

Tekst en foto’s zijn gemaakt door Klokhuys tekst en foto