Ga naar de inhoud

RMC Rotterdamse Mobiliteit Centrale

Nieuw kantoor

2020 was een hectisch jaar voor de RMC Rotterdamse Mobiliteit Centrale. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in doelgroepen- (WMO) en groepsvervoer, moest op korte termijn op zoek naar andere huisvesting. Er werd vrij snel een geschikt huurpand op industrieterrein Spaanse Polder gevonden, alleen moest dat eerst volledig worden gestript en opnieuw ingedeeld voor RMC het in gebruik kon nemen. Gelukkig verliep die verbouwing vlot, na drie maanden konden de eerste medewerkers op hun nieuwe werkplek aan de slag. Marvo had er in opdracht van de eigenaar van het pand onder meer de systeemplafonds en de systeemwanden gemonteerd. De opdrachtgever had in eerste instantie een heel transparant kantoor voor ogen, met allemaal glazen wanden. Dat werd echter te prijzig voor huurder RMC, die ook deel van de kosten voor zijn rekening moest nemen. “Daarom hebben we gekozen voor een compromis” zegt Anita Neef, facilitair beheerder bij RMC. “Een paar ruimtes kregen glazen wanden en deuren, maar met name de spreek- en vergaderruimtes zijn gemaakt met gesloten wanden en deuren.” Het idee was om later nog eens te kijken of het transparanter kon. Dat werd in 2023, en ook daarvoor werd Marvo ingeschakeld.

Meedenken over oplossingen

De aanpassingen zijn relatief bescheiden, maar effectief. Bij een spreekkamer zijn op een hoek vier gesloten panelen vervangen door transparante panelen. Een vergelijkbare verandering gebeurde bij een vergaderkamer op een andere hoek. Verschil is dat op deze glazen panelen op een strategische hoogte een strook folie is geplakt; dat geeft de gebruikers van de kamer de nodige privacy. Bij het opleidingslokaal voor call center-medewerkers is niet gekozen voor glazen panelen van plafond tot vloer, maar voor een gesloten borstwering met glas daarboven.


Omdat we al een paar jaar in het pand zaten, had ik wel een goed idee van de aanpassingen die we wilden. Maar het is heel fijn als je dat kunt toetsten bij mensen die er in gespecialiseerd zijn. En Marvo kon ook goed meedenken over hoe we het transparanter konden maken zonder dat dat heel veel extra zou kosten.” Heel welkom was vooral het advies om de nieuwe glazen panelen niet in de gebruikelijke slanke onder- en bovenprofielen te plaatsen, maar in de bestaande profielen.. Dat scheelde niet alleen in de kosten, maar het ziet er ook mooier uit. De lijn langs vloer en plafond blijft nu immers ononderbroken doorlopen.

Waarom voor Marvo gekozen

Dat RMC bij Marvo terecht kwam voor de aanpassingen was volgens de facilitair beheerder niet meer dan logisch. “Omdat ze hier destijds de plafonds en wanden hadden gemonteerd, kenden ze het pand en de situatie zodat ze niet voor verrassingen zouden komen te staan.” En ook heel belangrijk was de ervaring tijdens de verbouwing van een paar jaar eerder. ”De monteurs van Marvo waren er altijd mooi op tijd, leverden goed werk en ruimden altijd alles op. Zeker omdat wij tijdens de werkzaamheden gewoon zouden doorwerken, was het fijn om te weten dat je een bedrijf over de vloer krijgt dat netjes werkt en de overlast tot een minimum wil beperken. De werkzaamheden duurden overigens maar kort, Marvo had slechts twee dagen nodig voor de aanpassingen! We zijn dan ook heel tevreden over hoe het is verlopen en blij met het eindresultaat.”

Deze materialen hebben we gebruikt voor de uitvoer van het project

Systeemplafond: Rockfon Lithos

Het systeemplafond dat we bij RMC Rotterdamse Mobiliteit Centrale op zowel de begane grond als de eerste verdieping hebben gemonteerd (in totaal ruim 1500 m2), zorgt voor een goede akoestiek en een lichte werkomgeving. Het systeem is wit, net als de Rockfon Lithos inlegtegel. De vierkante steenwol tegels, 60×60 cm, zijn 15 mm dik en zijn door hun geluidsabsorptiewaarde van 0,90 ⍺w zeer geschikt voor kantoorruimtes. Boven het plafond zijn de nodige technische installaties en die moeten uiteraard goed bereikbaar zijn. Daarom is gekozen voor een type plafondtegel dat gemakkelijk is op te tillen en terug te leggen; zogeheten inlegtegels.

Systeemwanden

In totaal hebben we ruim 600 m2 gesloten systeemwand gemonteerd. De panelen van deze Obi-100 systeemwand bestaan uit een aluminium kader en een frame dat voor inwendige stevigheid zorgt. De panelen zijn aan beide zijden voorzien van gipsplaten die zijn afgewerkt met vinyl. Doordat de panelen zijn gevuld met isolatiemateriaal, zijn het uitstekende geluidwerende scheidingswanden. De drukschotten die we boven de wanden hebben gemonteerd, zorgen ervoor dat geluid ook bovenlangs niet van de ene naar de andere ruimte kan.

Hardglazen wanden

Bij de eerste verbouwing, in 2020, monteerden we ongeveer 100 m2 hardglazen wanden. Deze wanden bestaan uit verticale glazen panelen die tegen elkaar aan worden geplaatst. Tussen de panelen zit een speciale tape die voor een geluiddichte naad zorgt. Alleen aan de onder- en bovenzijde is er een slank aluminium profiel waar de panelen in worden geklemd. Het zorgt voor een heel transparante en open sfeer.


Bij de aanpassingen van de systeemwanden hebben we gesloten panelen van de Obi-wand vervangen door glazen panelen van hetzelfde systeem. In de glaskozijnen van vloer tot aan het systeemplafond zit dubbel glas. Bij het leslokaal hebben we zogeheten middenvensters van het Obi-wandsysteem gebruikt. Met vinyl afgewerkte gipsplaten zorgen voor een dichte borstwering van 1 m hoog, daarboven is de wand voorzien van dubbel glas tot aan het systeemplafond

Tekst en foto’s zijn gemaakt door Klokhuys tekst en foto