Skip to content

Wat is een systeemplafond?

Veel mensen kennen wel de term systeemplafond en weten waarschijnlijk hoe een systeemplafond eruit ziet want systeemplafonds ziet men nu eenmaal bijna overal. Dat is niet zo verwonderlijk natuurlijk want een systeemplafond is praktisch, eenvoudig te plaatsen en goed te onderhouden.
Systeemplafonds zijn er in vele soorten, maten en kleuren waardoor er keuze genoeg is om aan bepaalde wensen te voldoen. Een speciaal systeemplafond is bijvoorbeeld het zeer elegante Derako-plafond met zijn exclusieve uitstraling of plafondeilanden voor bepaalde doeleinden.

Maar wat is het nu precies, een systeemplafond?

Systeem

Eerst iets over de term ‘systeem’ want wat een plafond is weet iedereen maar wat wil systeem eigenlijk zeggen?

We kennen namelijk ook wel systeembouw (prefab), systeemwanden en meer van deze samenvoegingen. Systeem wil in dit verband zeggen dat er een bepaalde vaste gedachte achter de uitvoering van iets zit. Dat wil zeggen dat iets volgens een vast patroon of vastgelegde procedures wordt uitgevoerd waardoor bijvoorbeeld altijd op dezelfde wijze wordt gewerkt of een product wordt gemaakt.

Hierdoor wordt de kwaliteit continu gewaarborgd ondanks bijvoorbeeld de grote aantallen die van iets worden gemaakt.

Systeemplafond

Een systeemplafond wordt dus volgens een vast principe gemonteerd met standaard hulpmiddelen die voor een bepaald merk of soort plafond hetzelfde zijn.
Een systeemplafond is een verlaagd plafond wat bestaat uit een metalen frame waarin openingen zijn opgenomen waarin de plafondplaten worden gelegd. De grootte van de openingen is aangepast aan de gewenste maat van de plafondplaat want er zijn meerdere vaste maten te krijgen. Maatwerk is natuurlijk ook mogelijk maar geeft meestal iets hogere kosten.

Het frame

Het frame van een standaard systeemplafond bestaat uit lange metalen profielen die op een vaste afstand van elkaar aan het bestaande plafond of verdiepingsvloer worden gehangen met speciale bevestigingsbeugels, afhankelijk van het merk of soort plafond.

Dit kan bijvoorbeeld een ‘snelhanger’ zijn die uit twee stangetjes bestaat met een gebogen uiteinde en die onderling verbonden zijn met een gebogen plaatje met gaten. De stangetjes kunnen onafhankelijk van elkaar verschoven zodat het geheel langer of korter wordt. Op deze wijze worden de profielen precies waterpas op de juiste hoogte gehangen zodat de gewenste ruimte onder het plafond ontstaat maar ook boven het systeemplafond.

Plenum

Want de ruimte boven het systeemplafond, ook wel plenum genoemd, is net zo belangrijk omdat in deze ruimte allerlei zaken kunnen worden weggewerkt zoals bijvoorbeeld bekabeling, voeding voor verlichting en andere leidingen.

Wanneer de lange profielen hangen worden korte dwarsprofielen tussen de lange profielen geplaatst en ook weer op de juiste afstand van elkaar afhankelijk van de maat van de plafondplaat. Daarna wordt nogmaals de hoogte van het frame gecontroleerd, zo nodig gecorrigeerd en kunnen de plafondplaten worden ingelegd.

Natuurlijk is het belangrijk om vóór dat het frame wordt geplaatst, andere noodzakelijke werkzaamheden boven het plafond al te hebben uitgevoerd. Kleine dingen natuurlijk nog wel worden uitgevoerd voordat de platen worden geplaatst.

Randprofielen

Een systeemplafond, behalve een bandrasterplafond, wordt altijd tussen wanden geplaatst wat betekent dat de zijkanten netjes moeten zijn afgewerkt omdat deze natuurlijk altijd in het zicht zijn. Daarom wordt vooraf op de juiste hoogte een randprofiel op de wanden gemonteerd afhankelijk van merk en soort systeemplafond.

Plafondplaten

Maten

Plafondplaten zijn er in grotere en kleinere maten en kleuren maar ook van allerlei soorten materialen die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Voor wat betreft de maten kunt u kiezen uit de standaard maten met een breedte van 300 mm, 600 mm, 900 mm en 1200 mm.