Offerte aanvragen
 • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
 • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
 • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
 • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
 • Ondernemend
 • Professioneel
 • Betrouwbaar

Wat is een systeemplafond?

Veel mensen kennen wel de term systeemplafond en weten waarschijnlijk hoe een systeemplafond eruit ziet want systeemplafonds ziet men nu eenmaal bijna overal. Dat is niet zo verwonderlijk natuurlijk want een systeemplafond is praktisch, eenvoudig te plaatsen en goed te onderhouden.
Systeemplafonds zijn er in vele soorten, maten en kleuren waardoor er keuze genoeg is om aan bepaalde wensen te voldoen. Een speciaal systeemplafond is bijvoorbeeld het zeer elegante Derako-plafond met zijn exclusieve uitstraling of plafondeilanden voor bepaalde doeleinden.

Maar wat is het nu precies, een systeemplafond?

wat is een systeemplafond - prefab huis-2

Systeem

Eerst iets over de term ‘systeem’ want wat een plafond is weet iedereen maar wat wil systeem eigenlijk zeggen?

We kennen namelijk ook wel systeembouw (prefab), systeemwanden en meer van deze samenvoegingen. Systeem wil in dit verband zeggen dat er een bepaalde vaste gedachte achter de uitvoering van iets zit. Dat wil zeggen dat iets volgens een vast patroon of vastgelegde procedures wordt uitgevoerd waardoor bijvoorbeeld altijd op dezelfde wijze wordt gewerkt of een product wordt gemaakt.

Hierdoor wordt de kwaliteit continu gewaarborgd ondanks bijvoorbeeld de grote aantallen die van iets worden gemaakt.

Systeemplafond

Een systeemplafond wordt dus volgens een vast principe gemonteerd met standaard hulpmiddelen die voor een bepaald merk of soort plafond hetzelfde zijn.
Een systeemplafond is een verlaagd plafond wat bestaat uit een metalen frame waarin openingen zijn opgenomen waarin de plafondplaten worden gelegd. De grootte van de openingen is aangepast aan de gewenste maat van de plafondplaat want er zijn meerdere vaste maten te krijgen. Maatwerk is natuurlijk ook mogelijk maar geeft meestal iets hogere kosten.

Het frame

Het frame van een standaard systeemplafond bestaat uit lange metalen profielen die op een vaste afstand van elkaar aan het bestaande plafond of verdiepingsvloer worden gehangen met speciale bevestigingsbeugels, afhankelijk van het merk of soort plafond.

Dit kan bijvoorbeeld een ‘snelhanger’ zijn die uit twee stangetjes bestaat met een gebogen uiteinde en die onderling verbonden zijn met een gebogen plaatje met gaten. De stangetjes kunnen onafhankelijk van elkaar verschoven zodat het geheel langer of korter wordt. Op deze wijze worden de profielen precies waterpas op de juiste hoogte gehangen zodat de gewenste ruimte onder het plafond ontstaat maar ook boven het systeemplafond.

watis een systeemplafond - profielen-frame
wat is een systeemplafond - profielen frame-2

Plenum

Want de ruimte boven het systeemplafond, ook wel plenum genoemd, is net zo belangrijk omdat in deze ruimte allerlei zaken kunnen worden weggewerkt zoals bijvoorbeeld bekabeling, voeding voor verlichting en andere leidingen.

Wanneer de lange profielen hangen worden korte dwarsprofielen tussen de lange profielen geplaatst en ook weer op de juiste afstand van elkaar afhankelijk van de maat van de plafondplaat. Daarna wordt nogmaals de hoogte van het frame gecontroleerd, zo nodig gecorrigeerd en kunnen de plafondplaten worden ingelegd.

Natuurlijk is het belangrijk om vóór dat het frame wordt geplaatst, andere noodzakelijke werkzaamheden boven het plafond al te hebben uitgevoerd. Kleine dingen natuurlijk nog wel worden uitgevoerd voordat de platen worden geplaatst.

Randprofielen

Een systeemplafond, behalve een bandrasterplafond, wordt altijd tussen wanden geplaatst wat betekent dat de zijkanten netjes moeten zijn afgewerkt omdat deze natuurlijk altijd in het zicht zijn. Daarom wordt vooraf op de juiste hoogte een randprofiel op de wanden gemonteerd afhankelijk van merk en soort systeemplafond.

wat is een systeemplafond - maten plafondplaten

Plafondplaten

Maten

Plafondplaten zijn er in grotere en kleinere maten en kleuren maar ook van allerlei soorten materialen die allemaal hun specifieke eigenschappen hebben. Voor wat betreft de maten kunt u kiezen uit de standaard maten met een breedte van 300 mm, 600 mm, 900 mm en 1200 mm.

Kleuren

Heeft u een voorkeur voor een bepaalde kleur dan kunt altijd vragen of dit mogelijk is want soms is het tegen meerprijs uit te voeren naast de standaard kleuren die er zijn (bijvoorbeeld):

 • Wit
 • Gebroken wit
 • Grijs
 • Bruin
 • Zwart
 • Enz.
wat is een systeemplafond - kleuren plafondplaten

Uitvoering plafondplaat

Met uitvoering wordt bedoeld hoe de plafonplaten in het frame liggen en de uitvoering van de randen;

 • Opleg: de platen liggen op het frame waardoor het frame (in kleur) zichtbaar is.
 • Doorzak: hierbij hangen de platen op een verspringende rand van de plafondplaat waardoor de plaat enige millimeters onder het frame uitsteekt. Dit geeft een ruimtelijk effect.
 • Verdekt: deze platen liggen door hun speciale vorm strak tegen elkaar aan waardoor het frame niet meer zichtbaar is.
wat is een systeemplafond - materiaal

Materiaal plafondplaat

Materialen die worden gebruikt voor plafondtegels zijn o.a:

Hardmineraal: Hierbij worden de grondstoffen gips, papier en perliet gebruikt om de basisplaten te maken. Deze platen zijn uitermate geschikt voor het reduceren van overlangsgeluid, maar minder geschikt voor het reduceren van nagalm in een ruimte.

Zachtmineraal: Hierbij worden de grondstof gemalen steen (steenwol) gebruikt om de basisplaten te maken. Zachtmineraal platen zijn door hun open basisstructuur in staat de geluidsenergie in een ruimte op te nemen. Dit is positief voor het reduceren van de nagalmtijd in een ruimte. Deze platen worden daarom veel toegepast in kantoren.

Het materiaal waarvan de plaat is gemaakt, de afwerking, de brandwerendheid, vochtbestendigheid en akoestische eigenschappen van een plafondplaat bepalen mede de keuze voor een bepaalde plafondplaat. In ruimten waar de hygiëne een grote rol speelt moet het plafond eenvoudig en goed schoon te houden zijn en in een vochtige ruimte moet de plafonplaat voldoende vochtbestendig zijn.

Verlichting in systeemplafond

Goede verlichting is natuurlijk net zo belangrijk als gewoon daglicht want het licht in een ruimte moet zijn aangepast aan de functie van de ruimte. Daarom is er ook keuze genoeg in de te plaatsen verlichting in een systeemplafond.

Zo kunt u kiezen voor led-panelen ter grootte van de plafondpanelen maar ook voor de zogenoemde downlighter of een spot om een bepaalde sfeer te scheppen of een kunstwerk op de wand te accentueren. Uiteraard alles led-verlichting want dat is de standaard tegenwoordig.

wat is een systeemplafond - verlichting downlighter

Welk systeemplafond kiest u?

Naast het visuele aspect van een plafond spelen aspecten als akoestiekbrandveiligheid en geluidsisolatie ook een belangrijke rol. Om een goede beslissing te nemen adviseren wij op maat.

Contact

Wilt u meer informatie over het plaatsen of vervangen van een systeemplafond? Neem nu vrijblijvend contact op of vraag direct een offerte aan.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`