Plafond bioscoop
Bioscoop-plafond? ‘Voor elke ruimte een plafond’, dat zeggen wij altijd want de functie van een ruimte bepaalt welk plafond er kan worden gemonteerd. Dat is voor een bioscoop niet anders, al zou u dat niet zeggen want in de bioscoop is het toch altijd donker?
Donker plafond
Dat klopt, in een bioscoopzaal is het donker wat ook de bedoeling is. Een wit plafond die ook flink wat licht reflecteert, zal niet echt de een leuke filmbeleving geven. Nee, het plafond in een bioscoop is er, maar mag eigenlijk helemaal geen licht reflecteren en zo donker mogelijk zijn. Vandaar dat u meestal een zwart plafond aantreft in een bioscoop.
Donkere wand
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de wanden van een bioscoopzaal. Ook hier wil men zo min mogelijk reflectie zien van wat zich op het scherm afspeelt. Daarom hebben ook de wanden meestal een donkere afwerking. Wat trouwens best een andere donkere kleur dan zwart mag zijn, als het materiaal maar geen licht reflecteert, dat is het belangrijkste. Vandaar dat het ook altijd matte kleuren zijn.
Geluid
Het geluid is net als het licht, heel belangrijk in een bioscoopzaal, naast het feit dat u natuurlijk lekker moet kunnen zitten. Als u wel lekker zit maar het geluid in de zaal is slecht, de zaal heeft een “slechte akoestiek”, dan is de filmervaring heel wat minder.
Welk geluidssysteem een bioscoop ook gebruikt, het geluid moet overal even goed worden doorgegeven. Is er een plafond met een hoge geluidsabsorptie, dan zal bepaald geluid voorin de bioscoop, niet te horen zijn achter in de zaal en andersom. Maar een plafond (en wanden) die zorgen voor een flinke nagalm is ook niet wenselijk. Het is dan ook niet altijd even gemakkelijk om de juiste materialen te bepalen.
Het audiosysteem in een bioscoopzaal bestaat vaak uit veel boxen en tweeters overal in de zaal, voor weergave van alle lage, middelhoge en hoge geluiden waarbij sommige ook speciaal gericht zijn op een bepaald deel van het publiek.
Thuisbioscoop
Voor een thuisbioscoop of een kleine filmzaal van een bedrijf gelden dezelfde regels. De wanden en het plafond mogen het licht van het projectiescherm zo min mogelijk reflecteren. De absorptie, reflectie en nagalm van het geluid moet worden aangepast aan de ruimte door gebruik te maken van de juiste plafondplaten en eventuele extra akoestische panelen.
Marvo Systeemplafonds heeft vakmensen in dienst die ook verstand hebben van geluid en dus kunnen adviseren bij de keuze van de juiste plafondplaten voor een thuisbioscoop of filmzaal.
Verlichting
Voor en na de filmvoorstelling moet er wel voldoende licht zijn in de zaal zodat iedereen veilig zijn zitplaats kan vinden of de zaal kan verlaten. In het systeemplafond zijn hiervoor meerdere lichtbronnen opgenomen. Dit kunnen enkele gerichte spots of zogenoemde downlighters zijn die dan voor voldoende licht zorgen. Maar ook grotere LED panelen die de hele zaal in het volle licht zetten om bijvoorbeeld het schoonmaken mogelijk te maken. Een goed lichtplan zal hierbij helpen want deze wordt opgemaakt door een specialist.
En de rest van de bioscoop?
Een bioscoop bestaat niet uit een filmzaal alleen. Er is altijd wel een ruimte (foyer) waar men even zitten in de pauze en natuurlijk zijn er ook toiletten en andere ruimten. Een toiletruimte zal misschien een andere uitstraling hebben dan bijvoorbeeld de foyer. De foyer wil men ook vaak een gezellige uitstraling geven, vandaar dat daar niet zo snel een wit systeemplafond wordt opgehangen. In de foyer zult u dan ook vaker warmere kleuren aantreffen met aangepaste verlichting.