Offerte aanvragen
 • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
 • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
 • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
 • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
 • Ondernemend
 • Professioneel
 • Betrouwbaar

NRC Waarde systeemplafondplaat

Wat is de NRC waarde van een systeemplafondplaat? En waar is het goed voor? We leggen het u uit in dit artikel. U zult zien dat deze NRC waarde heel belangrijk kan zijn!
Heeft u wel eens een vergadering meegemaakt waarbij u de voorzitter niet kon volgen maar wel alle andere geluiden hoorde? Heel vervelend wanneer er zoveel geluiden zijn, hoe zacht ook, die er voor zorgen dat u zich niet kunt concentreren op het werk.

Waarom geluid absorberen?

Daarom is het heel belangrijk dat een ruimte geluiden zoveel als noodzakelijk weerkaatst en niet meer dan dat. Dat betekent dat geluiden voor een deel moeten worden geabsorbeerd door de materialen in de ruimte. Dit kunnen de meubelen zijn, andere zaken in de ruimte, maar belangrijker zijn de wanden en natuurlijk het plafond.

Vooral het plafond is het oppervlak waartegen geluid weerkaatst de ruimte in. Is het plafond van beton, dan zal het geluid voor het grootste deel alle kanten op weerkaatsen. Dit kan een hele vervelende echo geven waardoor een spreker niet meer te verstaan is (spraakverstaanbaarheid).

Dit is de reden dat men kiest voor een systeemplafond, die het geluid voor een deel absorbeert en maar deels weerkaatst.

nrc waarde - vergaderruimte
nrc waarde - geluidsgolven

Wat is de NRC Waarde?

Hoeveel geluid een systeemplafondplaat absorbeert, wordt weergegeven met de NRC waarde; Noise Reduction Coëfficiënt (Nagalm Reductie Coëfficiënt).

Hoe hoger deze waarde hoe beter of meer geluid wordt opgenomen door de plafondplaat en niet weerkaatst.

De NRC waarde ligt altijd tussen 0 en 1 waarbij dus 0 staat voor de slechtste absorptie en 1 voor de beste absorptie van geluid. Bij een waarde van 0 wordt dus al het geluid weerkaatst wat in een ruimte heel veel nagalm en dus verstoring geeft.

Open raam

Een NRC van 1 wordt ook wel ‘open raam’ waarde genoemd omdat een open raam totaal geen geluid tegenhoudt en juist al het geluid doorlaat dus absorbeert. Het lijkt een tegenstrijdig beeld maar er wordt alleen maar mee bedoeld dat een open raam geen geluid kan weerkaatsen.

Hoe wordt de NRC waarde gemeten?

Elke fabrikant van systeemplafondplaten moet een plafondplaat laten testen wil er een certificaat kunnen worden afgegeven bij de plafondplaat. Hiervoor wordt een onafhankelijk instituut ingeschakeld die de plafondplaat test in een nagalm-kamer met veel galm.

Gekeken (gemeten) wordt hoeveel invloed de plaat heeft op de heersende galm in de kamer en de meting wordt omgezet naar een absorptievermogen wat wordt weergegeven in tabellen, grafieken en meetwaarden.

Er worden metingen gedaan van veel verschillende geluidsfrequenties omdat het absorptievermogen van een materiaal verschilt bij verschillende frequenties. Met behulp van verschillende rekenmethodes worden de metingen teruggebracht naar één indexgetal; de NRC waarde.

nrc waarde - plafondplaat

Akoestische parameter

De meeste akoestiek-deskundigen wijzen geluidsabsorptie aan als een hele belangrijke akoestische parameter. Deze waarde krijgt geluidsabsorptie door de positieve invloed die het heeft op geluidsdrukniveau, nagalmtijd, spraakverstaanbaarheid en geluidisolatie.
Wat niet wil zeggen dat u altijd voor een NRC waarde van 1 moet gaan.  Het belangrijkst is dat het systeemplafond geheel past bij de functie van de ruimte waarbij de volgende aspecten ook een rol spelen:

 • Grootte van de ruimte
 • Plafondhoogte
 • Gebruikte materialen
 • Inrichting

Laat u goed voorlichten bij de keuze van een plafondplaat en laat ons u daarbij helpen. Neem contact op met ons en maak een afspraak.

Technische specificaties plafondplaat

Een plafondplaat kent verder een aantal technische specificaties namelijk:

Systeemwanden en akoestiek

Net als de plafonds hebben wanden ook invloed op de akoestiek van de ruimte. Gaat u uw kantoor, bedrijf of winkel verbouwen of herinrichten? Denk dan ook eens aan de mogelijkheid van systeemwanden en de verschillende akoestische eigenschappen hiervan.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`

Verwante informatie