Offerte aanvragen
  • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
  • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
  • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
  • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
  • Ondernemend
  • Professioneel
  • Betrouwbaar

Brandwerendheid metal stud wanden

Niemand wil in het nauw worden gedreven door een brand in een gebouw. Dat kan een uitermate traumatische ervaring zijn. Daarom is het belangrijk dat alle maatregelen zijn genomen die het ontstaan van een brand tot een minimum beperken en het uitbreiden van een brand zoveel mogelijk vertragen. Het toepassen van brandwerende en vertragende metal stud wanden kunnen hier een essentiële bijdrage leveren.

Regels en wetten

Dat er tegenwoordig zoveel mogelijk wordt gedaan tegen het ontstaan van een brand in een gebouw vinden gelukkig steeds meer mensen belangrijk. Maar het is niet alleen belangrijk voor deze mensen, de wet schrijft het ook voor. Er worden steeds meer maatregelen genomen en eisen gesteld aan (bouw)materialen. In de afgelopen jaren waren er genoeg voorbeelden waarbij bleek dat er veel brandbare materialen waren gebruikt bij de bouw van het afgebrande gebouw.

Met de kennis van tegenwoordig kunnen we eenvoudig bepalen wat een bepaald materiaal bijdraagt aan een ontstane brand. Een brand kan namelijk altijd nog ontstaan door onoplettendheid of een andere onvoorziene gebeurtenis. Denkt u maar eens aan een blikseminslag of een lasser die is vergeten zijn voorzorgsmaatregelen te nemen. Maar met diezelfde kennis kunnen we dus ook materialen ontwikkelen die minder goed tot helemaal niet kunnen branden.

Brandwerendheid metal stud wand

Brand: wat is vuur?

Belangrijk hierbij is dat een ontstane brand zo snel mogelijk wordt geblust of zelfs vanzelf uitgaat. Want wat heeft vuur nodig om te kunnen blijven branden?

  • brandbare stof
  • warmte: elk materiaal brandt pas bij een bepaalde temperatuur (ontbrandingstemperatuur)
  • zuurstof: zonder zuurstof geen ontbranding

Neem één van deze ingrediënten weg en het vuur zal doven. Vandaar dat men altijd probeert een brand in een ruimte te laten blijven waardoor het waarschijnlijk vanzelf dooft en u de tijd heeft om maatregelen te nemen. Om het vuur tegen te kunnen houden zijn materialen nodig die zelf geen vlam vatten of in ieder geval pas na een x-aantal minuten; de brandwerendheid of brandvertraging.

Brandwerendheid en brandklassen

De brandwerendheid is een maat voor de tijd die een constructie (bijvoorbeeld een wand, deur of glasvlak) nodig heeft om een brand tegen te houden. Het zegt dus niet iets over de brandbaarheid van gebruikte materialen al speelt dat natuurlijk wel een grote rol. Want elk gebruikt materiaal heeft een bepaalde brandklasse die aangeeft of een materiaal meer of minder snel vlam vat, mate van rookontwikkeling en of het materiaal druppelvorming (al of niet brandend) geeft.

Om de brandwerendheid van een wand te bepalen wordt een soortgelijke constructie aan een zogenaamde brandproef onderworpen waarbij de wand aan hoge temperaturen wordt blootgesteld. De tijdsduur dat de wand aan de eisen blijft voldoen wordt de brandwerendheid genoemd en kan voor bepaalde wanden wel 60 minuten bedragen.

Metal stud wanden en brandwerendheid

De brandwerendheid van een metal stud wand is afhankelijk van de gebruikte materialen van waaruit de hele constructie bestaat en de wand is opgebouwd. De gebruikte gipspanelen zullen moeten voldoen aan een minimale brandklasse  Daarnaast is het afhankelijk van gebruikte isolatiematerialen. Bepaalde materialen zijn brandbaarder of geven een groter rookvorming dan andere. Zo werken steen- en glaswol zeer brandvertragend.

Al met al zijn metal stud wanden behoorlijk brandwerend en vertragend en zullen de veiligheid binnen een pand alleen maar vergroten. Bij een grote brand in een ruimte is er genoeg tijd voor de evacuatie van het gebouw en om de hulpdiensten in te schakelen.

Kies voor metal stud wanden voor extra veiligheid

Wilt u ook een veilige omgeving, neem dan contact op met ons zodat wij u nog meer informatie kunnen geven over de brandwerendheid van metal stud wanden.

Metal stud wanden monteren en leveren

Met het Metal stud systeem realiseren wij in een mum van tijd een opstelling van scheidingswanden in elk gebouw, naar de indeling die u wenst. Zowel voor kantoren, winkels, ziekenhuizen, showrooms en wooncomplexen zijn Metal stud wanden zeer praktisch toepasbaar, zowel bij nieuwbouw als bij renovatieprojecten.

De Metal stud wanden kunnen op alle denkbare manieren worden afgewerkt. U kunt daarbij denken aan behang, stucwerk gespoten in elke kleur, vinyl, fotoprints etc. Van naden of schroefgaten is geen sprake, waardoor een egaal oppervlak rust brengt in elk gebouw. De lichtgewicht materialen waaruit Metal stud wanden worden opgebouwd, zijn gemakkelijk verwerkbaar.

Naast Metal Stud Wanden kunt u bij ons terecht voor systeemwanden, glazen wanden, systeemplafonds en derako plafonds.

Advies op locatie

Onze aanpak wordt gekenmerkt door persoonlijk advies en een laagdrempelige werkwijze. Wij komen graag vrijblijvend op de door u gewenste locatie om u te adviseren en voorbeelden te laten zien.

Vrijblijvende offerte


Wenst u meer informatie? 0528 - 277 490

Kom direct telefonisch in contact met één van onze medewerkers.

Onze adviseurs staan u graag te woord.

Of vul het contactformulier in