Ga naar de inhoud

Delftechniek

Nieuw kantoor

Delftechniek is een technische groothandel die actief is in de noordelijke provincies van Nederland. Sinds januari heeft het bedrijf een nieuw hoofdkantoor, op bedrijventerrein Driebond in Groningen. Het pand zelf is niet nieuw, maar dat zou je niet zeggen als je er binnen bent. Het is volledig opgeknapt, uitgebreid en verduurzaamd. Een flinke opgave want naast kantoor zitten ook het distributiecentrum en een showroom in het pand. “Dat zijn drie heel verschillende functies, vandaar dat we de verbouwing in drieën hebben geknipt”, zegt Pascal Zwanink. Hij begeleidde als projectleider de hele operatie van verbouwen en verhuizen. Voor de verbouwing van het kantoor zocht hij een aantal onderaannemers die geschikt zouden zijn voor het werk. Dat moesten er wel zo min mogelijk zijn, om het aantal aanspreekpunten zo beperkt mogelijk te houden. Hij was dan ook blij dat hij Marvo kon inschakelen voor zowel de wanden, de plafonds, het stukadoorswerk als het schilderwerk.

Delftechniek-foto 2
Delftechniek foto 3
Delftechniek foto 11

Maatwerk met plafonds en wanden

Delftechniek had een aantal specifieke wensen. Heel belangrijk was de verduurzaming van het pand en de loskoppeling van het gas. Dat had consequenties voor de keuzes en de montage van plafond, legt Zwanink uit. “Geen radiatoren meer betekende dat de hele klimaatinstallatie boven het plafond kwam te zitten. Dan krijg je daar veel meer leidingen dan gebruikelijk en je hebt in het plafond voorzieningen nodig voor de aan- en afvoer van de verwarmde en gekoelde lucht. We hebben veel overleg gehad met Marvo en de installateur zodat we alles goed op elkaar konden afstemmen.” Uiteraard was er ook veel aandacht voor de akoestiek in het kantoor. “In overleg met Marvo hebben we gekozen voor één type plafond voor het hele kantoor.” In het vorige hoofdkantoor hadden de kantoorkamers dichte wanden en deuren. Dat beviel niet goed want de medewerkers zagen hun collega’s nauwelijks. In het nieuwe kantoor moest dat dus anders, daar wilde Delftechniek meer openheid. “Maar je moet wel rekening houden met geluid; je wilt elkaar zien maar niet woordelijk verstaan. Zeker bij de kamers van de directie en personeelszaken vinden we dat heel belangrijk. Dan merk je hoe fijn het is om met een partij te werken die verstand heeft van die dingen. Marvo kon ons heel goed adviseren over glazen wanden met de juiste geluidsisolatie op de juiste plek.”

Waarom voor Marvo gekozen

Delftechniek foto 10
Delftechniek foto 6

Deze materialen hebben we gebruikt voor de uitvoer van het project

Systeemplafond: KCS Antaris

Systeemplafonds Bij Delftechniek hebben we een kleine 1200 m2 systeemplafond gemonteerd. Dat is een groot oppervlak zodat niet alleen goede prestaties maar ook de prijs van het plafond een belangrijke rol speelde. Daarom hebben we de KCS Antaris C geadviseerd. De hardminerale plafondplaat heeft een witte gladde oppervlaktestructuur, wat voor een goede lichtreflectie zorgt. Door de dikte van 13 mm zorgt de plaat met 0,70 aw voor een gemiddelde geluidsabsorptie die prima is voor kantoorkamers. Omdat er veel techniek boven het plafond zit die goed bereikbaar moet zijn, is gekozen voor inlegtegels. Die zijn gemakkelijk op te tillen en terug te leggen.

Verlichting

LED panelen in de systeemplafonds zorgen voor uitstekende én energiezuinige verlichting in de kantoorkamers. De LED panelen zijn 60 x 60 centimeter. Dat is hetzelfde formaat als de plafondtegels waardoor het rustige ritme van het plafond niet wordt verstoord. Passend bij de duurzaamheidswensen van Delftechniek hebben we in de kantoorkamers bewegingsmelders gemonteerd, zodat de verlichting nergens onnodig blijft branden. In de gangzones hebben we zogeheten downlighters in de plafondtegels opgenomen. Uiteraard zijn ook deze ronde spots energiezuinige LED’s.

Zowel de LED-panelen als de downlighters zijn multicolor. Dat wil zeggen dat de kleur van de verlichting kan worden ingesteld op 3000, 4000 of 5700 Kelvin; warm of minder warm licht dus.

Normaal gesproken moet voor elk verlichtingsarmatuur een stopcontact worden gemonteerd. Bij Delftechniek hebben we echter voor de verlichting per ruimte één stopcontact gemonteerd en de armaturen met een doorkoppelsysteem met elkaar verbonden. Dat scheelt een heleboel stopcontacten. Een voordelige oplossing dus, zowel qua montage- als materiaalkosten.

Delftechniek foto 4
Delftechniek foto 7

Hardglazen wanden

Volglazen wanden bestaan uit verticale glazen panelen die tegen elkaar aan worden geplaatst. Tussen de panelen zit een speciale tape die voor een geluiddichte naad zorgt. Alleen aan de onder- en bovenzijde is er een slank aluminium profiel waar de panelen in worden geklemd. Delftechniek heeft gekozen voor zwarte profielen én voor zwarte strips die horizontaal op de volledig transparante panelen geplakt. Het geeft de afzonderlijke kantoorkamers een stuk beslotenheid terwijl collega’s elkaar door de openheid wel goed kunnen zien. De volglazen wanden hebben een goede geluidsisolatie. Voor een aantal ruimtes is zogeheten silence glas gebruikt dat extra geluiddempend is. Drukschotten van 33 dB boven alle glazen wanden zorgen ervoor dat het geluid niet via de plafonds kan weglekken naar naastgelegen ruimtes.

Metalstud wanden

Metalstudwanden worden gebouwd met profielen van staal waar gipsplaten tegenaan worden gemonteerd. Daarom worden ze ook wel gips(plaat)wanden genoemd. Ze worden gebruikt als vaste scheidingswanden en voorzetwanden. In dit kantoor hebben we alle scheidingswanden van een dubbele laag gipsplaat voorzien. Samen met het isolatiemateriaal dat in de wanden is opgenomen, zorgt dat voor een uitstekende geluidsisolatie en brandwerendheid. Metalstudwanden zijn snel te monteren en kunnen op heel veel manieren worden afgewerkt. Bij Delftechniek hebben we ze allemaal gestukadoord volgens afwerkingsklasse A. Dat heeft de mooie strakke en vlakke ondergrond opgeleverd die nodig is om ons schilderwerk en fotobehang maximaal tot hun recht te laten komen.

Delftechniek foto 5

Tekst en foto’s zijn gemaakt door Klokhuys tekst en foto