Wat is spraakverstaanbaarheid?

Met spraakverstaanbaarheid wordt gemeten hoe begrijpelijk spraak is, of de mate waarin spraak kan worden verstaan. Dit wordt beïnvloed door de duidelijkheid, uitdrukkelijkheid, transparantie, begrijpelijkheid, helderheid en nauwkeurigheid.

Invloed van omgeving op spraakverstaanbaarheid

Overdracht van spraak wordt negatief beïnvloed door galm van de ruimte en door achtergrondlawaai. De spraakverstaanbaarheid en de nagalmtijd staan vaak in relatie tot elkaar. Hoe groter de nagalmtijd hoe slechter de spraakverstaanbaarheid doorgaans wordt.

Ook onderbrekingen in het pad tussen spreker en luisteraar hebben een negatieve invloed, maar dat uit zich door een slechtere verhouding tussen het directe geluid enerzijds en galm en achtergrondgeluid anderzijds.

Wat bepaalt de spraakverstaanbaarheid?

Spraakverstaanbaarheid wordt bepaald door:

  • Frequentie overdracht: Dat is de mate waarin hoge en lage tonen worden weergegeven en de vervorming die daarbij optreedt.
  • Nagalm en reflecties: Hier gaat het enerzijds om de sterkte verhouding tussen het geluid dat de luisteraar direct en indirect (dus via weerkaatsing). Anderzijds gaat het om de looptijdverschillen tussen het directe en indirecte geluid. Oftewel, de mate waarin het gereflecteerde geluid bij de luisteraar aankomt.
  • Geluidsniveau, ofwel geluidsdruk, ten opzicht van andere aanwezige geluiden. Hier gaat het dus om de vraag hoeveel de spraak harder is dan eventuele aanwezige stoorgeluiden.

Is spraakverstaanbaarheid te beïnvloeden?

De spraakverstaanbaarheid in een ruimte is zeker beïnvloedbaar. Door de juiste materialen te kiezen voor de indeling van een ruimte kan de spraakverstaanbaarheid verbeteren of verminderen.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`

Aarzel niet om gebruik te maken van onze diensten

We komen vooraf vrijblijvend bij u op bezoek om de mogelijkheden door te spreken. Dat verplicht u verder tot niets.
Wilt u een voorlopige offerte op basis van uw eigen tekeningen en wensen? Mail deze dan naar info@systeemplafond.nl. met de nodige informatie erbij.

We nemen altijd contact met u op om er zeker van te zijn dat alles goed wordt overgenomen en komen voor een uiteindelijke offerte altijd bij u op bezoek om een en ander door te nemen. Marvo Systeemplafonds verzorgt de complete montage van systeemplafondsderako plafondsglazen wandenmetal stud wanden en LED verlichting.

Gerelateerde informatie:

Op onze site vindt u tientallen artikelen met tips en adviezen. Heeft u de volgende artikelen al gelezen:


Wenst u meer informatie? 0528 - 277 490

Kom direct telefonisch in contact met één van onze medewerkers.

Onze adviseurs staan u graag te woord.

Of vul het contactformulier in