Wat is geluidsdrukniveau?

Geluidsdruk, of geluidsdrukkniveau komt voort uit de drukverschillen in de lucht veroorzaakt door de geluidsgolven. Het laagste geluidsniveau die door mensen gehoord kan worden wordt de gehoorgrens genoemd.

Waar hangt het geluidsdrukniveau van af?

Het geluidsdrukniveau hangt af van een aantal factoren. Allereerst is er natuurlijk de geluidsbron. Een grote luidspeaker in uw kantoor maakt meer lawaai dan uw laptop op het bureau.

Naast de geluidsbron is de omgeving van belang. Hoe is de ruimte ingericht. Welke materialen zijn gebruikt voor de plafonds en de wanden?

Pijngrens en geluid

De hoogste druk die we kunnen doorstaan is de pijngrens. Geluidsdruk of geluidssterkte op de pijngrens is een miljoen keer groter dan de gehoorgrens. Om te voorkomen dat we met grote getallen te maken krijgen, wordt er een compacte logaritimische schaal gebruikt, uitgedrukt in decibel (dB).

Van 0 tot 120 decibel

Hierbij geeft het laagste geluidsdrukniveau de waarde van 0 dB (de gehoorgrens) terwijl de pijngrens een waarde heeft van ongeveer 120 dB. Wanneer de waarden samen worden gevoegd op de logaritmische schaal, verschilt het per resultaat met de waarden van een lineaire schaal. Wanneer twee even sterke geluidsbronnen samen worden gevoegd, verdubbelt het geluidsdrukniveau niet maar neemt met 3 dB toe.

Aarzel niet om gebruik te maken van onze diensten

We komen vooraf vrijblijvend bij u op bezoek om de mogelijkheden door te spreken. Dat verplicht u verder tot niets.
Wilt u een voorlopige offerte op basis van uw eigen tekeningen en wensen? Mail deze dan naar info@systeemplafond.nl. met de nodige informatie erbij.

We nemen altijd contact met u op om er zeker van te zijn dat alles goed wordt overgenomen en komen voor een uiteindelijke offerte altijd bij u op bezoek om een en ander door te nemen. Marvo Systeemplafonds verzorgt de complete montage van systeemplafondsderako plafondsglazen wandenmetal stud wanden en LED verlichting.

Gerelateerde informatie:

Op onze site vindt u tientallen artikelen met tips en adviezen. Heeft u de volgende artikelen al gelezen: