Offerte aanvragen
 • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
 • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
 • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
 • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
 • Ondernemend
 • Professioneel
 • Betrouwbaar

Dikte plafondplaat en akoestiek

Dikte plafondplaat en akoestiek? Over akoestiek is al heel veel geschreven en blijft ook actueel want de akoestiek van een ruimte zal altijd belangrijk blijven. Toch gaan we in dit artikel nogmaals in op deze akoestiek, waarom het zo belangrijk is en welke invloed een systeemplafonplaat heeft op de akoestiek.
De wereld van de geluidsleer is altijd in beweging en regelmatig worden er nieuwe ontdekkingen of oplossingen gevonden voor een probleem. We houden het in dit artikel alleen bij het systeemplafond en de invloed hiervan op de gedragingen van het geluid in een ruimte.

Akoestiek in het kort

Wanneer wij het hebben over de akoestiek van een ruimte, bedoelen we hoe geluid zich gedraagt in die ruimte. Is er veel nagalm (echo), wordt geluid meer of minder gedempt en is bijvoorbeeld een spreker voor in de ruimte ook achterin nog te verstaan. Zomaar een aantal eigenschappen waarmee men geconfronteerd kan worden wordt tijdens een bijeenkomst of een concert.

Niets is zo vervelend als een spreker die niet overal goed te verstaan is of muziek die door de hele ruimte galmt. Niet voor niets dat concertzalen, congrescentra, vergaderruimten, kantoren, werkplaatsen enz., allemaal hun eigen maatregelen nemen om de akoestiek te verbeteren.

dikte-plafonplaat-akoestiek--akoestisch-plafond
dikte-plafonplaat-akoestiek--systeemplafond-frame

Plafondplaat en akoestiek

Een systeemplafond is niet alleen als verlaagd plafond te gebruiken om het lelijke originele (constructieplafond) te verbergen. Een systeemplafond wordt juist gebruikt om o.a. de volgende redenen:

 • Wegwerken bekabeling en leidingen: Een systeemplafond geeft gelegenheid om de bekabeling en leidingen binnen een gebouw netjes weg te werken.
 • Herstellen beschadigde plafondplaat: Wanneer er sprake is van een beschadigde plafondplaat kunt u deze ‘per stuk’ vervangen. Het plafond hoeft niet opengebroken te worden. De beschadigde plaat wordt simpelweg weggehaald en vervangen.
 • Verlichting plaatsen: De opzet van het systeemplafond biedt als groot voordeel dat u de verlichting kunt plaatsen op de plek waar u dit wil.
 • Sturen van de akoestiek: Een goede akoestiek is bepalend voor de bruikbaarheid van een ruimte.

En om deze laatste gaat het hier; in hoeverre heeft de dikte van een plafondplaat invloed op de akoestiek?

Dikte plafondplaat

Elk voorwerp in een ruimte heeft invloed op de akoestiek van een ruimte, van de kleinste stoel tot de grootste kast en van de vloerbedekking tot het plafond. Alle voorwerpen en alle oppervlakten in de ruimte zullen geluiden meer of minder weerkaatsen of dempen. Waarbij het bij de vloeren, wanden en plafonds ook belangrijk is te weten, in hoeverre geluid wordt doorgelaten of tegengehouden; geluidsisolatie.

De mate van dempen van geluiden noemen we de geluidsabsorptie; hoe meer geluid wordt geabsorbeerd door een plafond, des te minder zal het worden weerkaatst. De demping is o.a. afhankelijk van het kunnen binnendringen van het geluid in het materiaal; poreusheid. De hardheid van een materiaal is van invloed op de weerkaatsing; hoe harder het materiaal des te meer zal het geluid worden weerkaatst. Wordt het geluid door meerdere oppervlakten weerkaatst zal nagalmtijd toenemen.

dikte-plafonplaat-akoestiek

De dikte bepaalt ook in hoeverre geluiden worden geabsorbeerd door het materiaal; hoe dikker de plafondplaat, hoe beter het geluid wordt geabsorbeerd er vanuit gaande dat geluid binnen kan dringen en zich kan verspreiden.

Een dunne plafondplaat met een harde toplaag zal in principe het geluid evenveel weerkaatsen als een dikkere plaat van dezelfde samenstelling. Het is afhankelijk van het materiaal boven de harde toplaag en de dikte ervan, in hoeverre geluiden worden doorgegeven naar de ruimte erboven. Een dikkere laag zal geluiden minder goed doorlaten.
Een zachte plafondplaat zal het geluid dus minder weerkaatsen en, afhankelijk van de dikte en geluidsabsorptie van het materiaal, meer of minder doorlaten.

dikte-plafonplaat-akoestiek--keuze

Samenvattend

De dikte van een plafondplaat heeft wel degelijk van invloed op de akoestiek van een ruimte. Het is dan ook belangrijk de juiste combinatie van materialen te vinden voor een plafondplaat voor een bepaalde ruimte. De functie van de ruimte is mede bepalend bij de keuze van een bepaalde plafondplaat.

Wij helpen u bij de keuze

We kunnen ons voorstellen dat de keuze voor een bepaalde plafondplaat niet altijd even gemakkelijk is; daar kunnen wij u bij helpen. Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met ons of vraag, ook geheel vrijblijvend, een offerte aan.
We komen altijd bij u langs om alle zaken met u door te nemen zodat het plafond uiteindelijk geheel aan uw wensen voldoet!

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`