Offerte aanvragen
  • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
  • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
  • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
  • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
  • Ondernemend
  • Professioneel
  • Betrouwbaar

U wilt een nieuw plafond in uw kantoor, winkel of gewoon thuis maar waarom een systeemplafond? Deze vraag wordt vaak gesteld en is eigenlijk ook gemakkelijk te beantwoorden door de voordelen op te sommen. Maar dat zou te kort door de bocht zijn.
Marvo Systeemplafonds legt het e.e.a. uit over systeemplafonds, wat de voordelen zijn, wat belangrijk is bij de keuze van een systeemplafond en meer.

Voordelen van een systeemplafond

Waarom een systeemplafond vaak wordt toegepast in kantoren en winkels is misschien wel duidelijk, maar een systeemplafond kan eigenlijk overal worden gebruikt om:

  • Het bestaande plafond, met leidingen en buizen, uit het zicht te halen en een plenum te creëren. U kunt altijd nog bij deze leidingen komen voor onderhoud of andere zaken.
  • De ruimte thermisch te isoleren waardoor bezuinigd kan worden op de stookkosten.
  • Verbetering van de akoestiek waardoor hinderlijk geroezemoes en/of nagalm wordt tegengegaan.
  • Geluidsisolerende werking waardoor u minder last heeft van geluiden van buiten de ruimte maar ook andersom.
  • Verbetering van de hygiënische omstandigheden door gebruik te maken van afwasbare plafondplaten.
  • Plafondplaten zijn eenvoudig te reinigen en te vervangen.
  • Verhoging van de brandwerendheid

Zie ook Voordelen systeemplafond

waarom-een-systeemplafond--frame-systeemplafond
waarom-een-systeemplafond--derako-systeemplafond

Sommige mensen vinden het een nadeel dat een systeemplafond een enigszins stieriele of onelegante uitstraling hebben. Maar of dit echt een nadeel is? Misschien wel wanneer het verkeerde plafond is gekozen voor een ruimte die eigenlijk iets meer exclusiviteit moet uitstralen als bijvoorbeeld een royale entree. Voor deze entree is het beter te kiezen voor een ander soort systeemplafond, bijvoorbeeld het Derako-plafond, een zeer mooi en elegant plafond.

Een systeemplafond geeft uw kantoor, vergaderruimte, bedrijfshal of welke ruimte dan ook, een bepaalde uitstraling. Welke uitstraling is afhankelijk van de structuur van de plafondplaten, het ophangsysteem en natuurlijk de kleur. Want plafondplaten zijn in vele kleuren beschikbaar zodat u precies de kleur kunt kiezen die u passend vindt.

Wat is een systeemplafond?

De benaming systeemplafond heeft te maken met het feit dat een systeemplafond systematisch is/wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het bestaat dan ook uit:

  • Plafondhangers
  • Profielen
  • Plafondplaten
  • Andere onderdelen als verlichting, ventilatie en dergelijke

Deze onderdelen vormen samen een metalen (aluminium, staal) framewerk met standaardafmetingen waarop de plafondplaten los worden gelegd. De platen zijn hierdoor eenvoudig te verwijderen om deze te vervangen door een nieuwe plaat of om bij het leidingwerk boven het plafond te kunnen komen.

waarom-een-systeemplafond--montagemedewerker
waarom-een-systeemplafond--plafondhangers-en-profielen

Plafonhangers

De plafondhangers worden aan het oorspronkelijk constructie plafond gemonteerd. Elk soort of merk systeemplafond heeft vaak zijn eigen soort plafondhanger en wijze van monteren. Belangrijk is de mogelijkheid om de uiteindelijke lengte van de hangers te kunnen wijzigen om het plafond uiteindelijk geheel pas te laten hangen.

Profielen

De metalen profielen waarop de plafondplaten worden gelegd kan men verdelen in hoofdprofielen en tussenprofielen. Daarnaast zijn er nog andere profielen als bijvoorbeeld kantprofielen in allerlei soorten en maten; er zijn kantprofielen met daarin een ophangsysteem voor wanddecoratie.
De hoofdprofielen vormen de lange profielen die op een vaste afstand van elkaar aan de plafondhangers worden vastgemaakt. De tussenprofielen worden daarna tussen deze hoofdprofielen gemonteerd op de juiste afstand van elkaar, afhankelijk van de grootte van de plafondplaten.

Plafonplaten

Waar het uiteindelijk omgaat zijn de plafondplaten die op de profielen worden gelegd. U kunt kiezen uit vele soorten en maten plafondplaten met hun bepaalde eigenschappen. Deze eigenschappen, de functie van de ruimte en uw eigen voorkeur (kleur e.d.) bepalen welke plafondplaat het best geschikt is.
De plafondplaten hebben meestal een standaardmaat van 600 x 600 mm of 600 x 1200 mm waarvan soms kan worden afgeweken, afhankelijk van het soort en merk.

waarom-een-systeemplafond--LED-panelen-en-meer

Overige onderdelen

Het mooie van systeemplafonds is dat andere onderdelen eenvoudig in te passen zijn. Zo zijn er standaard LED panelen die voor het juiste licht in een kantoor of laboratorium zorgen maar ook LED spots en de zogenoemde downlighter die een meer verspreide lichtbundel geven. Andere onderdelen zijn bijvoorbeeld ventilatieroosters en speakers.

waarom-een-systeemplafond--inleg-doorzak-verdek

Keuze voor inlegsysteem

U hebt de keuze om plafondplaten op de profielen te leggen zodat de profielen in het zicht blijven, dit noemen we het inlegsysteem. Hierbij kunt ook kiezen voor verschillende breedten van de profielen.
Een ander systeem is het doorzaksysteem waarbij de plafondplaten deels onder de profielen hangen doordat ze op een verlaagde rand van de plafonplaat hangt.
U kunt er ook voor kiezen om de profielen geheel uit het zicht te laten en zo een aaneen gesloten en strak plafond te maken door het verdekte systeem.

Bandrasterplafond

Een bandrasterplafond neemt een aparte plaats in tussen de systeemplafonds net als de al genoemde Derako-plafonds. Een bandrasterplafond is gebaseerd op hetzelfde principe als een normaal systeemplafond met dit verschil dat eventuele te plaatsen wanden, onder het plafond worden geplaatst. Hierbij worden de wanden vaak aan de profielen van het plafond bevestigd. Een systeemplafond wordt immers altijd tussen de wanden gemonteerd. Het voordeel van een bandrasterplafond is dat wanden gemakkelijk te verplaatsen zijn zonder dat het plafond hoeft te worden aangepast.
Een ander verschil is de standaardmaat van de plafondpanelen. Deze kunnen smaller en langer zijn dan de standaard plafondplaten.

waarom-een-systeemplafond--bandrasterplafond
waarom-een-systeemplafond--keuze-plafondplaat

Keuze van plafondplaat

Bij de keuze van een plafondplaat of een soort systeemplafond moet u o.a. rekening houden met de volgende zaken:

  • Wat is de functie van de ruimte(n) waar het plafond moet komen?
  • Moeten de plafondplaten vochtbestendig zijn?
  • Wat moet de isolatiewaarde zijn; zowel thermisch als met betrekking tot geluid?
  • Hoeveel licht moet of mag de plafondplaat reflecteren?
  • Wat is dempende werking van de plafondplaat?
  • Welk materiaal wilt u als afwerking?
  • Welke brandwerendheid moeten de plafondplaten hebben?
  • Moet een plafondplaat eenvoudig te reinigen zijn, en waarmee?

Deze keuze hoeft u niet alleen te maken want misschien heeft u niet alle informatie die u nodig hebt om een keuze te kunnen maken. Marvo Systeemplafonds helpt u bij de keuze van een systeemplafond en zal u ook deskundig adviseren.

Overige plafondoplossingen

Er zijn voor een in te richten ruimte waar een plafond moet komen meerdere mogelijkheden om dit realiseren. U kunt kiezen voor een geheel systeemplafond maar ook voor zogenoemde plafoneilanden of een combinatie van verschillende systemen.
Een plafondeiland bestaat uit één of meerdere plafondplaten, al dan niet met een bepaalde vorm, die een geheel vormen maar niet de gehele ruimte overspannen. Het is de oplossing voor die ruimte waar het monteren een geheel systeemplafond niet mogelijk is door wat voor reden dan ook. Met de plafondeilanden creëert u toch de juiste sfeer en kunt u ook de akoestiek verbeteren van de ruimte.
Een andere oplossing voor het verbeteren van de akoestiek van een ruimte is het ophangen van akoestische panelen aan het plafond of aan de wand. Deze panelen zijn ook in meerdere kleuren te krijgen en van verschillende materialen.

waarom-een-systeemplafond--overige-oplossingen

Marvo Systeemplafonds adviseert

Laat ons u helpen bij de keuze van een systeemplafond voor de mooie nieuwe entree van uw bedrijf, kantoren of elke andere ruimte. Neem contact op met ons of vraag een offerte aan.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`