Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.
Een beller is sneller
0528 277 490Bioscoop-plafond? ‘Voor elke ruimte een plafond’, dat zeggen wij altijd want de functie van een ruimte bepaalt welk plafond er kan worden gemonteerd. Dat is voor een bioscoop niet anders, al zou u dat niet zeggen want in de bioscoop is het toch altijd donker?
Dat klopt, in een bioscoopzaal is het donker wat ook de bedoeling is. Een wit plafond die ook flink wat licht reflecteert, zal niet echt de een leuke filmbeleving geven. Nee, het plafond in een bioscoop is er, maar mag eigenlijk helemaal geen licht reflecteren en zo donker mogelijk zijn. Vandaar dat u meestal een zwart plafond aantreft in een bioscoop.
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de wanden van een bioscoopzaal. Ook hier wil men zo min mogelijk reflectie zien van wat zich op het scherm afspeelt. Daarom hebben ook de wanden meestal een donkere afwerking. Wat trouwens best een andere donkere kleur dan zwart mag zijn, als het materiaal maar geen licht reflecteert, dat is het belangrijkste. Vandaar dat het ook altijd matte kleuren zijn.
Het geluid is net als het licht, heel belangrijk in een bioscoopzaal, naast het feit dat u natuurlijk lekker moet kunnen zitten. Als u wel lekker zit maar het geluid in de zaal is slecht, de zaal heeft een “slechte akoestiek”, dan is de filmervaring heel wat minder.
Welk geluidssysteem een bioscoop ook gebruikt, het geluid moet overal even goed worden doorgegeven. Is er een plafond met een hoge geluidsabsorptie, dan zal bepaald geluid voorin de bioscoop, niet te horen zijn achter in de zaal en andersom. Maar een plafond (en wanden) die zorgen voor een flinke nagalm is ook niet wenselijk. Het is dan ook niet altijd even gemakkelijk om de juiste materialen te bepalen.
Het audiosysteem in een bioscoopzaal bestaat vaak uit veel boxen en tweeters overal in de zaal, voor weergave van alle lage, middelhoge en hoge geluiden waarbij sommige ook speciaal gericht zijn op een bepaald deel van het publiek.
Voor een thuisbioscoop of een kleine filmzaal van een bedrijf gelden dezelfde regels. De wanden en het plafond mogen het licht van het projectiescherm zo min mogelijk reflecteren. De absorptie, reflectie en nagalm van het geluid moet worden aangepast aan de ruimte door gebruik te maken van de juiste plafondplaten en eventuele extra akoestische panelen.
Marvo Systeemplafonds heeft vakmensen in dienst die ook verstand hebben van geluid en dus kunnen adviseren bij de keuze van de juiste plafondplaten voor een thuisbioscoop of filmzaal.
Voor en na de filmvoorstelling moet er wel voldoende licht zijn in de zaal zodat iedereen veilig zijn zitplaats kan vinden of de zaal kan verlaten. In het systeemplafond zijn hiervoor meerdere lichtbronnen opgenomen. Dit kunnen enkele gerichte spots of zogenoemde downlighters zijn die dan voor voldoende licht zorgen. Maar ook grotere LED panelen die de hele zaal in het volle licht zetten om bijvoorbeeld het schoonmaken mogelijk te maken. Een goed lichtplan zal hierbij helpen want deze wordt opgemaakt door een specialist.
Een bioscoop bestaat niet uit een filmzaal alleen. Er is altijd wel een ruimte (foyer) waar men even zitten in de pauze en natuurlijk zijn er ook toiletten en andere ruimten. Een toiletruimte zal misschien een andere uitstraling hebben dan bijvoorbeeld de foyer. De foyer wil men ook vaak een gezellige uitstraling geven, vandaar dat daar niet zo snel een wit systeemplafond wordt opgehangen. In de foyer zult u dan ook vaker warmere kleuren aantreffen met aangepaste verlichting.
U hoeft de keuze voor het plafond in uw thuisbioscoop of filmzaal niet alleen te maken omdat wij u kunnen en willen helpen door u goed en vakkundig te adviseren. Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met ons of vraag, ook geheel vrijblijvend, een offerte aan.
We komen altijd bij u langs om alle zaken met u door te nemen zodat het plafond uiteindelijk geheel aan uw wensen voldoet!
Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.
Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.
U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.
De prijs van een systeemplafond varieert van enkele euro’s per m2 tot ongeveer 30 euro. Dit is afhankelijk van soort, type en eigenschappen.
Binnen de ‘normale’ systeemplafonds wordt er onderscheid gemaakt in wijze van opleggen van de plafondplaten: inleg, doorzak en verdekt systeem. Daarnaast zijn er nog het bandraster-systeem en het exclusieve derako plafond gemaakt van speciaal hout.
Wanneer de voorbereidingen goed zijn gedaan kan een plafond vrij snel worden gemonteerd. Het is wel afhankelijk van de oppervlakte van het te monteren plafond. Levering van plafondplaten kan binnen 24 uur (vóór 12:00 uur besteld).
De standaardafmetingen zijn 600 x 600 mm en 600 x 1200 mm. Er zijn ook andere maten te verkrijgen wat afhankelijk is van merk, soort en type systeemplafond.
Op de juiste hoogte rondom de ruimte, worden eerst de randafwerkingsprofielen gemonteerd waar de hoofdprofielen op aansluiten. De hoofdprofielen worden op een bepaalde afstand van elkaar, aan vooraf geplaatste plafondhangers gehangen of gemonteerd. Deze hangers zijn te verstellen zodat het plafond waterpas komt te hangen. Tussen de hoofdprofielen worden dwarsprofielen geplaatst, op de juiste afstand van elkaar waarna de plafondplaten worden gelegd.
Afhankelijk van het materiaal van de toplaag kunnen plafondplaten worden afgenomen met een vochtige doek en met een stofzuiger worden behandeld.
Inleg: De plafondplaten liggen met de rand op de draagprofielen waardoor de profielen geheel zichtbaar blijven.
Doorzak: Doordat de plafondplaten rondom een dunnere rand hebben waarmee ze op de profielen hangen, steken de platen onder de profielen uit. De profielen zijn hierdoor minder zichtbaar.
Verdekt: De plafondplaten hebben rondom deels een groef waar de profielen in gestoken worden. De profielen zijn niet zichtbaar waardoor een aaneengesloten plafond ontstaat.
In principe zijn alle systeemplafonds brandwerend, echter de een meer dan de ander. Dit is afhankelijk van de gebruikte materialen voor de kern en de afwerking (zichtkant). Alle plafondplaten vallen onder een bepaalde brandklasse.
Dat zijn vooral de plafondplaten van een zachter en poreuzer materiaal, meestal geperste minerale wol of vezels. De afwerklaag mag in ieder geval niet te hard zijn om weerkaatsing van het geluid tegen te gaan. Er zijn ook geperforeerde platen voor een betere akoestiek en absorptie.
De voordelen van een systeemplafond zijn onder andere: eenvoudige te monteren en aan te passen (ook vervanging platen), wegwerken leidingen en kabels, brandwerend, isolerend (thermisch en geluid), overal toepasbaar (ook in vochtige en hygiëne-gevoelige ruimten), verbetering akoestiek, kleur- en materiaalkeuze.
We hebben de volgende typen LED-verlichting in ons assortiment: panelen, spots en downlighters. Deze zijn eenvoudig in elk soort systeemplafond in te passen.
Marvo Systeemplafonds plaatst de volgende soorten wanden: systeemwanden, metal stud wanden en glazen wanden. Systeemwanden en glazen wanden hoeven niet meer te worden afgewerkt, dit in tegenstelling tot metal stud wanden.
Dit is een verlaagd plafond onder een bestaand plafond die bestaat uit plafondplaten van een bepaald materiaal met gewenste eigenschappen. De platen liggen op/in een metalen frame van draagprofielen die met speciale plafondhangers aan het bestaande plafond of constructie is bevestigd. Door een systeemplafond ontstaat erboven meestal een ruimte waarin leidingen, kabels en andere voorzieningen uit het zicht kunnen worden gehouden.