Nieuw plafond laten plaatsen

Is het plafond in uw kantoor, werkkamer of woonkamer toe aan een opknapbeurt en wilt u een nieuw plafond laten plaatsen, dan heeft u een aantal opties. Welke dat zijn bespreken we hier en van elke optie noemen we de voor- en nadelen.

Waarom een nieuw plafond plaatsen?

De afwerking van het plafond is soms een sluitpost, want zeg nou zelf, hoe vaak kijkt u naar het plafond? Toch doen we het vaker dan we zelf doorhebben, en op een gegeven moment zal het opvallen dat het plafond er toch echt niet meer uitziet.

Vroeger was het normaal, elke paar jaar het plafond opnieuw te witten of te sauzen, maar tegenwoordig vinden sommige mensen het vaak te veel werk. Het plafond bepaalt echter voor een groot deel de aanblik van een ruimte. Een mooi en fris plafond doet veel meer dan de meeste mensen doorhebben. Onbewust kan een groezelig plafond u al doen besluiten toch maar ergens anders uw patatje te bestellen. En bij de autohandelaar in het kantoor met een grauw plafond vol stof tekent u misschien toch met een onbestendig gevoel voor uw nieuwe auto.

Het is dus tijd om een nieuw plafond te laten plaatsen!

nieuw plafond plaatsen

Welke opties heeft u?

Om het plafond te vernieuwen heeft u een aantal opties.

Verven of sauzen

Een bestaand plafond heeft soms genoeg aan een nieuwe frisse kleur, en daarvoor gebruikt u een goede muurverf die u eenvoudig kunt opbrengen met een roller. Daarbij is het belangrijk dat u verf gebruikt van goede kwaliteit, wat in een keer dekkend is. Gaat u voor een mindere kwaliteit, bent u waarschijnlijk langer bezig, omdat de eerste laag niet goed dekt en u er nog een keer overheen moet. Heel vervelend, want u heeft wel de hele ruimte moeten afdekken tegen eventuele spetters.

Voordat u echter begint met sauzen moet u eventuele beschadigingen repareren en dat is niet altijd even eenvoudig. Wanneer u een scheurtje eenvoudig weg dichtsmeert met plamuur, zult u deze aanzet van plamuur terugzien onder de saus. Wanneer het om een grote scheur gaat, zal er eerst gaasband over de scheur moeten voordat u de scheur plamuurt om te voorkomen dat de scheur direct terugkomt.

Voordelen: snel te regelen en verf of saus in vele kleuren.
Nadelen: soms veel voorwerk; goede saus is duur; oude plafonds met witkalk zijn niet overschilderbaar met moderne (latex)muurverven.

Compleet nieuw plafond

Een oud plafond vervangen is een grote klus, alleen al om de rommel die het geeft om oude beplating te verwijderen. Wanneer u geen plafondbeplating hebt, is het vervangen geen optie en zult u een andere oplossing moeten zoeken.
Voor nieuwe plafonds kunt u kiezen uit de volgende (verlaagde) plafonds:

  • Gipsplaten of andere platen
  • Spanplafonds
  • Metal stud plafond
  • Systeemplafond

Gipsplaten of andere plafondplaten

De bekende gipsplaten en andere plafondplaten moeten op een regelwerk worden geniet of geschroefd, waarna u de meeste soorten platen moet afwerken door deze te verven of te laten stuken. Er zijn plafondplaten te krijgen waar u niets meer aan hoeft te doen.

Voordeel: Redelijk goedkoop behalve de platen die u niet hoeft af te werken. Een gestukt plafond geeft een mooi strak resultaat.
Nadeel: Een gestukt plafond moet worden geverfd en het ophangen van lampen kan een probleem zijn en heeft u speciale pluggen voor nodig. Beschadigingen kunt u niet eenvoudig repareren zonder dat te zien blijft.

nieuw plafond plaatsen spanplafond

Spanplafond

Spanplafonds zijn populair en niet voor niets, want het resultaat is een strak geheel. Het aanbrengen van deze kunststoffen plafonds moet u laten doen omdat het specialistisch werk is.

Voordeel: Strak geheel en heeft geen last van werking in het gebouw.
Nadeel: Ondanks de sterkte van het gebruikte materiaal, kan het beschadigd raken en dan heeft u een probleem. Achteraf inbouwen van spotjes of ophangen van lampen is (bijna) niet mogelijk en u zit vast aan de gekozen kleur. Een spanplafond laten plaatsen kan heel duur uitvallen.

Metal Stud plafond

Een metal stud plafond is vergelijkbaar met een gestukte gipsplaten-plafond op een houten regelwerk. Bij een metal stud plafond zijn de speciale gipsplaten echter bevestigd op een metalen regelwerk, wat onder het bestaande plafond hangt of daar tegenaan is aangebracht. Het is perfect af te werken door een goede stukadoor en geeft een mooi strak ogend resultaat.

Voordeel: Strak geheel en het frame met de platen is redelijk eenvoudig te plaatsen. Het plafond kan in elke gewenste kleur worden gesausd.
Nadeel: Het stuken van het plafond is redelijk arbeidsintensief en u moet het plafond moet naderhand een kleurtje geven.

Systeemplafond

Verreweg het meest gebruikte plafond in bedrijven, overheidsinstellingen, ziekenhuizen en andere gebouwen met uiteenlopende functies, maar een systeemplafond is ook heel goed toepasbaar in een woning, bijvoorbeeld in een badkamer.

Een systeemplafond – de naam zegt het al – wordt met een bepaald systeem aangebracht. Er zijn verschillende soorten systeemplafonds, maar de meest gebruikte is het verlaagde plafond waarvan speciale plafondplaten in of op een metalen frame hangen. Het frame hangt aan het bestaande plafond of de verdiepingsvloer en vormt een raster met gelijkvormige mazen van gelijke grootte, maar combinaties daarvan zijn ook mogelijk.

nieuw plafond plaatsen systeemplafond
nieuw plafond plaatsen soorten ophang

De wijze waarop de plafondplaten in het frame hangen bepalen de aanblik van het plafond:

  • Opleg: hierbij blijft het gehele frame in het zicht. Het frame kan een bij de platen passende kleur hebben, maar ook een contrasterende kleur is mogelijk.
  • Doorzak: De platen hangen op een verspringende rand van de plafondplaat waardoor de plaat enige millimeters onder het frame uitsteekt. Dit geeft een ruimtelijk effect.
  • Verdekt: De platen liggen door hun speciale vorm strak tegen elkaar aan waardoor het frame niet meer zichtbaar is.

Voordelen systeemplafond
Een systeemplafond kent vele voordelen:

  • Lage prijzen: Door het materiaal en de wijze van montage betaalt u voor een systeemplafond relatief weinig geld.
  • Sturen van de akoestiek: Een goede akoestiek is bepalend voor de bruikbaarheid van een ruimte. Door te kiezen voor een dikkere plafondplaat hebt u bijvoorbeeld minder last van harde en holle geluiden
  • Wegwerken bekabeling: Een systeemplafond geeft gelegenheid om de bekabeling binnen een gebouw voor het oog netjes weg te werken.
  • Herstellen beschadigde plafondplaat: Wanneer er sprake is van een beschadigde plafondplaat kunt u deze ‘per stuk’ laten vervangen. Het plafond hoeft niet opengebroken te worden. De beschadigde plaat wordt simpelweg weggehaald en vervangen.
  • Verlichting plaatsen: De opzet van het systeemplafond biedt als groot voordeel dat u de verlichting kunt plaatsen op de plek waar u dit wil.
  • Leverbaar in vele kleuren.
  • Brandvertragend
  • Vochtbestendigheid aanpasbaar aan ruimte
  • Isolerend, zowel thermisch en vooral akoestisch.

Nadelen systeemplafond
Alles heeft zijn nadelen en zo ook een systeemplafond:
Een van de meest genoemde: ‘bedrijfsachtige’ uitstraling, wat echter meevalt wanneer men een verdekt systeem gebruikt.

Nieuwsgierig geworden naar een nieuw plafond?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over het plaatsen van een nieuw plafond.

ventilatie systeemplafond 2