Offerte aanvragen
  • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
  • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
  • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
  • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
  • Ondernemend
  • Professioneel
  • Betrouwbaar

Vervelende echo in ruimte

Heeft u last van een vervelende echo of nagalm op kantoor of in de woonkamer? Daar is iets aan te doen. De akoestiek van een ruimte moet altijd aangepast worden aan de functie ervan; een kantoor is nu eenmaal geen concertzaal.

Wat is echo?

U weet natuurlijk hoe een echo klinkt; als klein kind vond u het waarschijnlijk al heel interessant hoe het geluid zich steeds herhaalde in een bepaalde ruimte. Maar hoe ontstaat die echo of eigenlijk nagalm nu eigenlijk?

Geluid brengt de lucht in trilling waarna het zich in golven steeds verder verspreiden, vergelijkbaar met de steen die in een vijver wordt gegooid. Je ziet dan heel goed hoe de golven zich alle richtingen op verspreid en ook dat de golven steeds vlakker worden en op een gegeven moment verdwijnen. Komen de golven tegen een obstakel, dan zullen de golven weerkaatst worden, net zo lang tot ze niet meer in beweging zijn.

Het is o.a. afhankelijk van de geluidsterkte hoe vaak het geluid wordt weerkaatst maar ook van het materiaal waar het geluid tegen weerkaatst.

echo-in-ruimte-bergen

Verschil echo en galm

Er is echter een verschil tussen een echo en een nagalm en dat is de tijd tussen het produceren van het geluid en het horen van de weerkaatsing(en).
In de bergen zal het langer duren voordat de echo wordt gehoord simpel door het feit dat de bergwand waar het geluid op weerkaatst veel verder weg staat dan een muur aan de andere kant van een ruimte.

Wanneer die tijd langer is dan ongeveer 0,2 seconden, spreekt men van een echo omdat u de verschillende weerkaatsingen duidelijker kunt onderscheiden. Daaronder spreekt men van galm omdat er bijna geen verschil meer te horen is tussen de weerkaatsingen en de tijd dat deze galm te horen is, noemt men de nagalmtijd.

Wat kunt u doen aan een hinderlijke echo of galm?

De geluiden in een ruimte worden weerkaatst door de wanden, vloer, plafond én voorwerpen in de ruimte. Zolang deze de geluiden niet absorberen en dus minder weerkaatsen, zal de galm blijven bestaan. Er moeten meer geluidsabsorberende materialen in de ruimten komen.
In een huiskamer kunt u al snel wat gordijnen en andere meubelstukken plaatsen die geluiden absorberen maar in bijvoorbeeld een kantoor of bedrijfsruimte wordt dat moeilijker. Maar toch zijn er oplossingen voor het probleem:

akoestiek-verbeteren-kantoor-spraakverstaanbaarheid
akoestiek-verbeteren-kantoor-handshake

Wat doen wij voor u?

Wanneer u ons vraagt komen we bij u langs om het probleem samen met u door te nemen en brengen daarna een eerlijk advies uit over de mogelijke oplossingen. Wij hebben veel ervaring met het oplossen van dit soort problemen. Wij kunnen u ook helpen wanneer u bijvoorbeeld last heeft van geluiden van buitenaf.

Wij komen altijd bij u langs om ter plekke alles te bekijken om een professioneel advies te kunnen geven. We kijken naar de indeling van het kantoor en de gebruikte materialen.

Het kan zijn dat er alleen zogenoemde plafond-eilanden of akoestische panelen hoeven te worden opgehangen onder het bestaande plafond  of geluidsschermen  Het kan echter ook zijn dat een nieuw akoestisch plafond noodzakelijk is.

Denkt u ook aan een andere indeling dan is het plaatsen van systeemwanden (samen met systeemplafondplaten) met de juiste eigenschappen ook een hele goede oplossing om geluidsproblemen op te lossen. Of het nu gaat om metal-stud wanden of glazen wanden, alles is mogelijk want zelfs glazen wanden zijn geluidsisolerend tot een bepaalde hoogte en kunnen de akoestiek verbeteren.

Het belang van systeemplafonds en systeemwanden

Elk probleem vraagt om zijn eigen aanpak vandaar dat wij dan ook adviseren over het gebruik van de juiste materialen. Voor een concertzaal gelden nu eenmaal andere voorwaarden van voor een kantoorgebouw. Of wat dacht u van het verschil tussen een productieomgeving en een parkeergarage. In de loop van de jaren hebben wij veel ervaring opgedaan. Deze brengen wij in wanneer wij u van advies voorzien.

Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met ons of vraag, ook geheel vrijblijvend, een offerte aan.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`