Waarom een systeemplafond?
U wilt een nieuw plafond in uw kantoor, winkel of gewoon thuis maar waarom een systeemplafond? Deze vraag wordt vaak gesteld en is eigenlijk ook gemakkelijk te beantwoorden door de voordelen op te sommen. Maar dat zou te kort door de bocht zijn.
Marvo Systeemplafonds legt het e.e.a. uit over systeemplafonds, wat de voordelen zijn, wat belangrijk is bij de keuze van een systeemplafond en meer.
Systeemplafond – Prijs per m2 (vierkante meter)
Punt van aandacht bij de aanschaf en montage van systeemplafonds is de invloed van de akoestiek. Daarnaast spelen elementen als brandvertraging, vochtbestendigheid, stootbestendigheid en of hygiënische plafondplaten een belangrijke rol. Bovendien kunt u uw systeemplafond ook voorzien van LED verlichting op maat. Denk hierbij ook de noodverlichting.
Lees meer over de prijs per m2
Voordelen van een systeemplafond
Waarom een systeemplafond vaak wordt toegepast in kantoren en winkels is misschien wel duidelijk, maar een systeemplafond kan eigenlijk overal worden gebruikt om:
- Het bestaande plafond, met leidingen en buizen, uit het zicht te halen en een plenum te creëren. U kunt altijd nog bij deze leidingen komen voor onderhoud of andere zaken.
- De ruimte thermisch te isoleren waardoor bezuinigd kan worden op de stookkosten.
- Verbetering van de akoestiek waardoor hinderlijk geroezemoes en/of nagalm wordt tegengegaan.
- Geluidsisolerende werking waardoor u minder last heeft van geluiden van buiten de ruimte maar ook andersom.
- Verbetering van de hygiënische omstandigheden door gebruik te maken van afwasbare plafondplaten.
- Plafondplaten zijn eenvoudig te reinigen en te vervangen.
- Verhoging van de brandwerendheid
Zie ook Voordelen systeemplafond
Merken
Systeemplafond platen zijn verkrijgbaar in verschillende merken, maten en materialen. We geven u graag uitgebreid advies over de beste keuze voor uw situatie.
Formaten
Systeemplafonds kunnen worden gemonteerd in diverse uitvoeringen. Waaronder de veelvoorkomende 60x60cm afmeting als andere maatvoeringen. Echter zijn er ook nog verschillende uitvoeringen.
- 60 x 60 cm (600 x 600 mm)
- 60 x 120 cm (600 x 1200 mm)
Informatie
De keuze in plafondplaten is oneindig groot. Maar hoe kiest u nu de juiste systeemplafond plaat voor uw systeemplafond? Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten als het gaat om het plaatsen van een plafond.
Sommige mensen vinden het een nadeel dat een systeemplafond een enigszins stieriele of onelegante uitstraling hebben. Maar of dit echt een nadeel is? Misschien wel wanneer het verkeerde plafond is gekozen voor een ruimte die eigenlijk iets meer exclusiviteit moet uitstralen als bijvoorbeeld een royale entree. Voor deze entree is het beter te kiezen voor een ander soort systeemplafond, bijvoorbeeld het Derako-plafond, een zeer mooi en elegant plafond.
Een systeemplafond geeft uw kantoor, vergaderruimte, bedrijfshal of welke ruimte dan ook, een bepaalde uitstraling. Welke uitstraling is afhankelijk van de structuur van de plafondplaten, het ophangsysteem en natuurlijk de kleur. Want plafondplaten zijn in vele kleuren beschikbaar zodat u precies de kleur kunt kiezen die u passend vindt.
Wat is een systeemplafond?
De benaming systeemplafond heeft te maken met het feit dat een systeemplafond systematisch is/wordt opgebouwd uit verschillende onderdelen. Het bestaat dan ook uit:
- Plafondhangers
- Profielen
- Plafondplaten
- Andere onderdelen als verlichting, ventilatie en dergelijke
Deze onderdelen vormen samen een metalen (aluminium, staal) framewerk met standaardafmetingen waarop de plafondplaten los worden gelegd. De platen zijn hierdoor eenvoudig te verwijderen om deze te vervangen door een nieuwe plaat of om bij het leidingwerk boven het plafond te kunnen komen.
Plafonhangers
De plafondhangers worden aan het oorspronkelijk constructie plafond gemonteerd. Elk soort of merk systeemplafond heeft vaak zijn eigen soort plafondhanger en wijze van monteren. Belangrijk is de mogelijkheid om de uiteindelijke lengte van de hangers te kunnen wijzigen om het plafond uiteindelijk geheel pas te laten hangen.
Profielen
De metalen profielen waarop de plafondplaten worden gelegd kan men verdelen in hoofdprofielen en tussenprofielen. Daarnaast zijn er nog andere profielen als bijvoorbeeld kantprofielen in allerlei soorten en maten; er zijn kantprofielen met daarin een ophangsysteem voor wanddecoratie.
De hoofdprofielen vormen de lange profielen die op een vaste afstand van elkaar aan de plafondhangers worden vastgemaakt. De tussenprofielen worden daarna tussen deze hoofdprofielen gemonteerd op de juiste afstand van elkaar, afhankelijk van de grootte van de plafondplaten.
Plafonplaten
Waar het uiteindelijk omgaat zijn de plafondplaten die op de profielen worden gelegd. U kunt kiezen uit vele soorten en maten plafondplaten met hun bepaalde eigenschappen. Deze eigenschappen, de functie van de ruimte en uw eigen voorkeur (kleur e.d.) bepalen welke plafondplaat het best geschikt is.
De plafondplaten hebben meestal een standaardmaat van 600 x 600 mm of 600 x 1200 mm waarvan soms kan worden afgeweken, afhankelijk van het soort en merk.