Vochtbestendigheid systeemplafond
De vochtbestendigheid van een systeemplafond wordt per plafondplaat uitvoerig getest. In ruimten met een hoge luchtvochtigheid zoals zwembaden, fitnessruimten of horeca gelegenheden adviseren wij andere plafondplaten dan in ruimten waar de akoestiek de belangrijkste graadmeter is.
Invloed van luchtvochtigheid op plafondpanelen
Plafonds met een niet-egale uitstraling geven vaak een negatief beeld aan een ruimte en aan het gebouw. Iedereen kent wel gebouwen waar het plafond aan renovatie toe is. De oorzaak hiervoor is vaak een te hoge luchtvochtigheid.
Luchtvochtigheid kan de structuur van bepaalde plafondpanelen verzwakken, die dan op hun beurt hun vorm verliezen onder hun eigen gewicht. Hierdoor ziet het plafond er niet langer harmonieus uit en kunnen plafondpanelen in extreme gevallen zelfs uit het ophangsysteem vallen.
Relatieve vochtigheid
Om het één en ander duidelijk te maken, eerst een uitleg over wat nu eigenlijk bedoeld wordt met relatieve vochtigheid omdat hier soms verwarring over ontstaat:
De vochtigheid wordt meestal weergegeven in relatieve vochtigheid. Relatief wil zeggen, ten opzichte van de hoeveelheid vocht wat de lucht met een bepaalde temperatuur kán bevatten.
Lucht van bijvoorbeeld 30 °C kan maximaal 30,8 gram vocht per kubieke meter (m3) bevatten, dus bij 100% relatieve vochtigheid bevat deze lucht 30,8 g/m3. Is de relatieve vochtigheid 50% dan bevat de lucht op dat moment 15,4 g/m3.
Relatieve vochtigheid is dus iets anders dan de absolute vochtigheid wat puur aangeeft wat de hoeveelheid vocht exact is in de lucht op dat moment.
Vochtproblemen in gebouwen
Nu u weet relatieve vochtigheid is, kunt u begrijpen dat temperatuurschommelingen leiden tot hogere luchtvochtigheidsniveaus.
In gebouwen in aanbouw, die nog niet volledig gesloten zijn of waar de gebruikte bouwmaterialen nog niet droog zijn, kunnen vochtproblemen ontstaan. Gedurende een warme zomerdag kan de dagtemperatuur wel oplopen tot ongeveer 30 graden Celsius. We gaan even uit van een gemiddelde luchtvochtigheid van 80 %, dan bevat de lucht dus 80 % van 30,8 gram wat neerkomt op 24,6 gram.
’s Nachts kan het dan weer afkoelen tot 17 graden Celsius, wat condensatie met zich meebrengt. Want lucht van 17 °C kan maar ongeveer 13 gram vocht bevatten per kubieke meter. Er zal zich dus bijna 12 gram vocht per kubieke meter afzetten in de ruimte.
In natte ruimtes zoals zwembaden en sanitaire toepassingen, maar ook in grootkeukens, kan de luchtvochtigheid hoog oplopen, wat speciale aandacht vereist.