Skip to content

Fabrieksinrichting

Wanneer wij het hebben over fabrieksinrichting, bedoelen we niet hoe dit het productieproces het beste kan worden uitgevoerd. Daar heeft u als ondernemer meer verstand van. Maar u weet wel of er bepaalde ruimten moeten worden ingericht met een bepaalde functie. U heeft bijvoorbeeld een laboratorium nodig maar ook een nieuwe toiletgroep. En daar weten wij wel het een en ander over.

Akoestiek

In een fabriekshal of enig andere bedrijfshal kan veel lawaai worden gemaakt door allerlei machines, processen en natuurlijk de werknemers zelf. Het ligt aan de akoestiek van de ruimte hoe geluid zich gedraagt.

Het is belangrijk dat dit geluid zo min mogelijk hinder veroorzaakt bij de werknemers in de ruimte maar ook bij degenen in de ruimten ernaast. Om het lawaai zoveel mogelijk te dempen moeten er maatregelen worden genomen die het geluid absorberen en zo het zo min mogelijk weerkaatsen.

Hiervoor hebben wij speciale geluiddempende wand- en plafondpanelen die met verschillende materialen als hout, gips enz. worden afgewerkt. U heeft daarbij keuze uit meerdere kleuren. De standaardmaten van de platen zijn 60 en 120 cm breed en een lengte tot 240 cm. Binnen deze maten wordt ook maatwerk geleverd. De panelen zijn gevuld met onbrandbaar geluiddempend materiaal tot een waarde van NRC 0,90 wat betekent dat bijna geen geluid wordt weerkaats maar juist wordt geabsorbeerd.

Materiaal bepalen

Aan de hand van bovenstaande vragen kunnen de materialen bepaald worden. Wij bieden plafondplaten van diverse merken. Al deze platen hebben eigen kenmerkende eigenschappen.

Grootte plafondplaat kiezen

Plafondplaten kunnen in verschillende maten geleverd worden. Laat u goed informeren over het effect van grotere of kleinere platen.

Structuur plafondplaat kiezen

De structuur van een plafondplaat is bepalen voor het geluid in ruimten. Wij maken onderscheid hard minerale en zacht minerale plafondplaten. Zacht minerale plafondplaten hebben als noemenswaardig voordeel dat geluid goed absorbeert.

Wanden

Een muurtje is zo gemetseld door een aannemer waarna het kan worden afgewerkt met een stuclaag en een kleurtje kan krijgen. Maar wat als na verloop van tijd blijkt de ruimte eigenlijk te klein of te groot is? Dan is het niet zo eenvoudig om dit te veranderen.

Dat probleem heeft u niet wanneer u gebruik maakt van systeemwanden die niet alleen eenvoudig en snel te plaatsen zijn maar ook net zo snel te verplaatsen zijn. Hierbij kunnen de plafonds waar nodig, ook eenvoudig worden veranderd wanneer dit systeemplafonds zijn.

Over het algemeen zullen in een fabriekshal vooral metal stud wanden worden gebruikt omdat deze met veel verschillende lagen materialen en dikten zijn af te werken. De kern is een stevig metalen frame waarin het juiste thermische en geluidsisolerend materiaal wordt opgenomen. Daarna kan de wand worden afgewerkt met 1 tot 3 lagen gipsplaten. Tussen deze platen kan ook inbraakwerend, kogelwerend (wegschietend gereedschap of materiaal kunnen ook ‘kogels’ zijn) of zelfs stralingswerende beplating worden gemonteerd.

Zo kun je een laboratorium goed afsluiten en de omgeving beschermen tegen eventuele vrijkomende straling van bepaalde apparaten.

Zogenoemde voorzetwanden zijn ook metal stud wanden waarachter leidingen en dergelijk goed en netjes kunnen worden weggewerkt.