Skip to content

Geluiddempend plafond

Bij de inrichting van een ruimte wordt ook wel nagedacht over het plafond maar voornamelijk over hoe een plafond eruit ziet en het soort plafond. Men denkt niet zo snel aan belangrijke eigenschapen als brandwerendheid en lichtreflectie van een plafond.
Wat ook belangrijk is, zijn de akoestische eigenschappen van een plafond; wat is de invloed van het plafond op het geluid in de ruimte.
Moet bijvoorbeeld een systeemplafond geluiddempend zijn of niet?
van het kantoor.

Waarom een geluiddempend plafond?

We nemen als voorbeeld een kantoorruimte waar meerdere personen aan het werk zijn en allemaal aan het telefoneren zijn of met elkaar overleggen. U kunt zich voorstellen dat men echt wel last van elkaar kan hebben wanneer al die geluiden zich verspreiden en zelfs de collega achter in de ruimte uw gesprek kan volgen. In dat geval geeft men aan dat de akoestiek, voor de functie van de kantoorruimte, slecht is want er is een grote nagalm of echo.

Voor bijvoorbeeld een vergaderruimte zal het geluid juist wel tot achter in de ruimte moeten komen zodat iedereen een spreker kan horen én volgen want horen wil niet altijd zeggen dat men het ook verstaat.

Demping van plafond

Wat is een geluiddempend plafond?

U wilt dus een systeemplafond in het kantoor wat de geluiden wat meer dempt. Dempen wil in dit geval zeggen dat geluiden worden geabsorbeerd; het geluid dringt dan in het materiaal van het plafond. In het geval van een systeemplafond, in de plafondplaten of -panelen.

Voor geluiddempende plafondplaten worden over het algemeen zacht minerale materialen gebruikt en is het verder afhankelijk van de vorm van de platen in hoeverre geluiden worden geabsorbeerd.

Hard minerale platen hebben een hogere dichtheid waardoor geluid minder makkelijk in de plaat dringt en zal dus worden weerkaatst.

NRC-waarde

U kunt allerlei soorten en maten systeemplafonds krijgen die geluiddempende eigenschappen hebben. Het gaat hierbij om de nrc-waarde die aangeeft hoeveel het geluid de plafondplaat absorbeert. NRC staat voor Noise Reduction Coëfficiënt en is een getal tussen 0 en 1 waarbij 0 aangeeft dat het materiaal al het geluid weerkaatst en 1 het juist geheel absorbeert. Zie voor meer informatie hierover NRC-waarde.

En welk plafond moet u kiezen?

Bij de keuze van het juiste systeemplafond helpen wij u met onze jarenlange ervaring. Dus daar hoeft u zich niet zoveel zorgen over te maken. We geven u een eerlijk advies over de akoestiek van de ruimte waar u een geluiddempend plafond.

Andere opties?

Een geluiddempend plafond kan soms ook worden bereikt door akoestische panelen op te hangen of plafond-eilanden te monteren. Waar men ook naar ‘moet’ kijken is de verdere inrichting van een ruimte want ook het meubilair en andere objecten in de ruimte hebben natuurlijk invloed op de akoestiek.

En wat dacht u van de wanden? De weerkaatsen ook het geluid soms in hoge mate wat het geluiddempende effect van een plafond misschien teniet doet. Wellicht dat ook de wanden kunnen worden vervangen door systeemwandenmetal-stud wanden of zelfs glazen wanden.

Kwaliteit en vakmanschap gegarandeerd

Flexibel ingesteld, wij denken met u mee

Snel een passende offerte in uw mailbox

Vrijblijvend advies op locatie

Geen verrassingen achteraf