Wat is de functie van een systeemplafond?

Een systeemplafond is een plafond dat onder een bestaand architectonisch plafond of verdiepingsvloer wordt geplaatst. Plafondsystemen kunnen zeer snel worden geïnstalleerd en zijn een relatief goedkope oplossing voor het afwerken van een ruimte. De plekken waar een systeemplafond geplaatst kan worden zijn voornamelijk: kantoren, scholen, sportscholen, bedrijfspanden en winkels. In deze ruimtes wordt er veel gebruik gemaakt van lampen, geluidsboxen en andere bedrading. Door een systeemplafond te plaatsen in de ruimtes kan deze bedrading makkelijk worden verborgen.

Interesse in een systeemplafond?‎ Neem direct contact met ons op.

Contact opnemen

Met welke onderdelen wordt een systeemplafond gemonteerd?

Een systeemplafond bestaat uit verschillende onderdelen, al deze onderdelen zorgen ervoor dat het systeemplafond stevig hangt en alles correct geïnstalleerd is.

Onderdelen:

  • Hoeklijn en kantlatten
  • Plafondplaten
  • Plafondprofielen
  • Ophangpunten en draad of snelhangers

Kantlatten en een hoeklijn

Kantlatten zijn houten latten die aan één zijde zwart zijn geschilderd, echter kan je bij systeemplafond.nl ook een kantlat kopen waarbij één zijde wit geschilderd is. Dus bent u op zoek naar een witte kantlat dan bent u bij systeemplafond.nl aan het perfecte adres. Bij een kantlat zal de gekleurde zijde altijd naar beneden geplaatst worden en deze zal dan ook zichtbaar blijven. Waar een kantlat voor dient is eigenlijk heel logisch. De hoeklijn wordt tegen de zwarte of witte kantlatten gemonteerd. En de hoeklijn dient om het rasterwerk en de desbetreffende plafondplaten op te laten rusten.

Plafondplaten

Eigenlijk het uithangbord van een systeemplafond zijn wel de plafondplaten. Om het rasterwerk in een systeemplafond af te werken worden er plafondplaten ingelegd. Er zijn verschillende opties wanneer men gaat kiezen welke plafondplaten ze willen in hun systeemplafond. Dus de platen worden gekozen op basis van de wensen van de consument. Elke plaat heeft zijn eigen afwerking en verschillende eigenschappen. Het belangrijkste voor een ruimte is de zichtbare kant van een plafondplaat, deze kant bepaald het gevoel en de uitstraling van de ruimte. Het vaakst kiezen mensen voor een witte plafondplaat, dit is de meest veilige keus. Als u wat anders zoekt dan een standaard witte plafondplaat, kijk dan ook eens naar een andere kleur of andere structuur van de plaat.

De afmetingen zijn ook enorm belangrijk voor een plafondplaten, een hele ruimte met grote platen heeft een andere uitstraling dan een ruimte met allemaal kleine platen. Dus de keuze voor een juiste afmeting is enorm belangrijk voor hoe een systeemplafond eruitziet. Er zijn verschillende mogelijkheden. Een aantal mogelijkheden zijn 60×120, 60×60, 120×120 of bijvoorbeeld 30×180. Bekijk goed wat je zoekt en wat je wilt uitstralen met een bepaalde ruimte.

Plafondprofielen

Het woord profiel legt eigenlijk al uit wat het inhoudt. Plafondprofielen is een profiel dat een raster vormt waar de plafondplaten inliggen. Een profiel bestaat uit twee verschillende onderdelen, een deel van het profiel heet de hoofddragers en een ander deel zijn de dwars profielen. Wanneer u weet wat voor een systeemplafond u wilt hebben in uw kantoor, school of bedrijfspand wordt het raster opgebouwd uit die twee profielen.

Ophangpunten en draad of snelhangers

Een belangrijk onderdeel voor de stevigheid van een systeemplafond zijn de ophangpunten. Wanneer je een systeemplafond wilt ophangen aan het bestaand plafond zijn er ophangpunten nodig. Vaak vergeten mensen dat systeemplafonds aan het bouwkundige plafond vasthangen. Ook in de ophangpunten zijn er weer verschillende types verkrijgbaar, vaak wordt er een bepaalde manier van ophangen gekozen bij een bepaald plafond.

Belangrijke eigenschappen van een systeemplafond

Systeemplafonds worden enorm veel gekozen wanneer mensen een kantoor, school of bedrijfspand inrichten. Maar welke eigenschappen zorgen nou eigenlijk voor de populariteit van een systeemplafond?

  • Een belangrijk punt is geluidsabsorptie, met een systeemplafond kan je bepalen hoeveel galm er in een ruimte is. Absorptie is vaak tot 100% haalbaar, voor veel ruimtes is 70% al wel voldoende.
  • Brandwerendheid spreekt eigenlijk al voor zich, maar mag niet vergeten worden in een lijstje van belangrijke eigenschappen. Er bestaan zelfs plafondplaten die wel 90 minuten brandwerend zijn. De desbetreffende platen moeten wel op de juiste manier in samenwerking met het rasterwerk gemonteerd worden.
  • Een systeemplafond kan zelfs het licht in een bepaalde ruimte beïnvloeden, dit door de eigenschap lichtreflectie. Wanneer u kiest voor een zwart systeemplafond zal de ruimte heel erg donker zijn. Terwijl de ruimte heel licht zou zijn als u had gekozen voor het witte systeemplafond.
  • Een belangrijke eigenschap voor vochtige kamers is de vochtwerendheid van een systeemplafond. Je kan hierbij denken aan een wc-ruimte of een Wellness-ruimte.
  • Als je in een pand werkt waar meerdere mensen naast elkaar een kantoor of vergaderingsruimte hebben dan is het overgangsgeluid van essentieel belang. Overgangsgeluid is het geluid dat van de ene ruimte naar de andere gaat. Het is niet wenselijk dat je collega al je gesprekken kan horen.

Wat kost een systeemplafond?

Voor een systeemplafond rekenen wij geen vaste prijs, de prijs is enorm verschillend. Verschillende factoren hebben invloed op de uiteindelijke prijs, denk hierbij aan verschillende materialen en de grootte van een ruimte. Er zijn meerdere soorten systemen met verschillende prijzen en ook zijn de platen verkrijgbaar in verschillende kwaliteit en prijzen.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`

Wenst u meer informatie? 0528 - 277 490

Kom direct telefonisch in contact met één van onze medewerkers.

Onze adviseurs staan u graag te woord.

Of vul het contactformulier in