Offerte aanvragen
 • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
 • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
 • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
 • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
 • Ondernemend
 • Professioneel
 • Betrouwbaar

Geluidswerende wanden

Zoekt u geluidswerende wanden? Dan heeft u bij Marvo Systeemplafonds keuze uit verschillende mogelijkheden; van systeemwanden tot glazen wanden, elk met zijn eigen specifieke eigenschappen.

Wat is geluidswerend?

Het woord zelf zegt het al: het weren van geluid. Daarmee wordt bedoeld het afschermen van een ruimte voor geluid van buitenaf. Dan kan dus van toepassing zijn op geluid wat van buiten een ruimte probeert binnen te dringen maar ook het voorkomen dat geluid in een ruimte buiten die ruimte zo min mogelijk hoorbaar is. Dat laatste wordt vaak toegepast in bijvoorbeeld discotheken waarbij zoveel mogelijk wordt geprobeerd het geluid binnen de discotheek te houden.

Geluidswerend en geluidsisolatie

Het buitensluiten van geluiden betekent dat men de ruimte isoleert. Vandaar dat men het ook vaak over geluidsisolerende maatregelen heeft.

Luchtdrukgeluid en contactgeluid

We hebben het in dit artikel over luchtdrukgeluid, dus over geluid wat zich door de lucht verplaatst. Er is namelijk ook contactgeluid wat zich door de constructie van een gebouw kan verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van een stoel door de bovenbuurman. Normaal hoor je niets maar omdat de stoel over de betonnen vloer wordt verplaatst, worden de trillingen doorgegeven naar beneden en hoort men het geluid ook, zij het minder hard.
Ook tegen contactgeluid zijn maatregelen te nemen al zijn dat meestal wel constructieve maatregelen die eigenlijk bij de bouw al moeten worden genomen. Achteraf aanbrengen is vaak moeilijk maar niet onmogelijk.

geluidswerende wand

Het belang van geluidsisolatie of geluidswerende maatregelen

De invloed van geluiden van buiten de ruimte waar men zich bevindt wordt nogal vaak onderschat. Heel veel mensen kunnen last hebben van deze geluiden tijdens het werk of het rustig thuis zijn. Het kan zelfs zover gaan dat men gezondheidsklachten kan ontwikkelen.
Geluidswerende maatregelen kunt u overal aantreffen:

 • Woonzorgcentra
 • Scholen
 • Hotels
 • Congresruimten
 • Tandarts- en huisartspraktijk
 • Kantoorgebouwen
 • Et cetera

Geluidswerende wanden

Bij geluidswerende wanden kunt u denken aan voorzetwanden maar ook gehele systeemwanden en zelfs glazen wanden.
Een voorzetwand wordt vaak voor een buitenmuur geplaatst om zo geluid van buiten te weren. Bijkomend voordeel hierbij is thermische isolatie die tegelijkertijd kan worden toegepast.
Als voorzetwand wordt vaak de metal stud wand gebruikt, die zelfs dubbel kan worden uitgevoerd en ook kan er rekening worden gehouden met weg te werken leidingen en dergelijke.

Bij systeemwanden gaat het om snel en eenvoudig te plaatsen wanden met kant en klare panelen aan beide zijden. De panelen worden op een metalen frame gemonteerd die tussen vloer en plafond wordt geplaatst. De ruimte tussen de panelen wordt opgevuld met geluidswerend materiaal en kan worden gevarieerd zodat aan een bepaalde dB-eis wordt voldaan. Bijvoorbeeld Rw 50 dB betekent dat geluid wordt gedempt met 50 dB. Bijvoorbeeld: 95 dB (vergelijkbaar met zwaar vrachtverkeer) wordt gereduceerd naar 45 dB (normaal).
Deze wanden zijn goed te combineren met andere elementen als ramen en deuren.

Metal stud wanden bestaan ook uit een metalen frame waarop panelen worden gemonteerd. Echter deze panelen moeten altijd nog verder worden afgewerkt. Het grote voordeel van dit systeem is de keuze die men heeft met betrekking tot de dikte van de wand en aantal panelen, tot wel drie lagen dik. Deze wanden kunnen zeer goed geluidswerend worden gemaakt en zijn uitermate geschikt voor het afschermen van geluid wat vanuit bijvoorbeeld een werkplaats komt.

Dat een glazen wand minder goed geluidswerend is, lijkt logisch maar toch kan ook een glazen wand redelijk goed geluidswerend worden gemaakt. Hiervoor wordt dan speciaal glas gebruikt en speciale folie wat tussen de glazen panelen wordt aangebracht. Een glazen wand bestaat namelijk meestal uit twee panelen met een folie daartussen.

Wanden en plafonds

In hoeverre geluid zich kan verplaatsen door een wand heeft ook te maken met de akoestiek van een ruimte. Zijn er veel absorberende materialen in de ruimte, dan zal het geluid zich minder snel door een wand verplaatsen. Hierbij kunnen speciale systeemplafonds ook een grote rol spelen. Dus denkt u aan het verbouwen of inrichten van ruimten door middel van een systeemwand, vergeet dan niet ook naar het plafond te kijken.

Onze werkwijze

Onze aanpak wordt gekenmerkt door persoonlijk advies en een laagdrempelige werkwijze. Wij komen graag vrijblijvend op de door u gewenste locatie om u te adviseren en voorbeelden te laten zien.

Heeft u al wel een beeld van de indeling maar nog geen idee over de te gebruiken geluidswerende materialen, neemt u juist dan ook vooral contact met ons op. Onze medewerkers maken op basis van uw tekening en wensen een scherpe offerte voor u.

Tekeningen kunt u mailen naar info@systeemplafond.nl. Voor opdracht komen wij altijd nog even op locatie om alles definitief met u af te stemmen.