Een beller is sneller
0528 277 490Een brand moet worden geweerd, worden vertraagd en worden gedoofd, het liefst vanzelf! Dit kan met een brandwerende wand net als er ook brandwerende deuren zijn.
De brandwerendheid is een maat voor de tijd die een constructie (bijvoorbeeld een wand, deur of glasvlak) nodig heeft om een brand tegen te houden. Dat wil niet zeggen dat de gebruikte materialen niet brandbaar zijn al speelt dat wel een rol. Deze materialen vallen binnen een bepaalde brandklasse wat aangeeft of een materiaal meer of minder snel vlamvat, mate van rookontwikkeling en of het materiaal druppelvorming (al of niet brandend) geeft.
Het gaat bij de brandwerendheid van een wand om het geheel van de constructie van de gebruikte materialen. Daarom wordt een wand aan een zogenaamde brandproef onderworpen waarbij de wand aan hoge temperaturen wordt blootgesteld. Zo kan de brandwerendheid worden bepaald. De tijdsduur dat de wand aan de eisen blijft voldoen wordt de brandwerendheid genoemd en kan voor bepaalde wanden wel 60 minuten bedragen.
Hoe hoger de brandwerendheid van de constructies (wanden, deuren et cetera) in een gebouw hoe groter de overlevingskansen zijn voor de aanwezige personen. Deze hebben namelijk gewoon meer tijd om het brandende gebouw rustig te verlaten wanneer het brandalarm afgaat.
In principe zijn alle wanden brandwerend mits deze niet te snel vlam vatten en het vuur de gelegenheid geven zich uit te breiden. Elke minuut dat uitbreiden van de brand wordt vertraagd is winst. Er worden echter wettelijke regels gesteld aan de brandwerendheid van een wand voor verschillende omstandigheden. Daarom is het verstandig altijd na te vragen wat deze regels zijn. Marvo Systeemplafond kan u daarbij helpen en adviseren.
Glazen wanden zijn brandwerend tot een bepaalde temperatuur. Glas zelf is in principe onbrandbaar, het smelt echter wel bij extreem hoge temperatuur. Bij lagere temperaturen zal het meer dik vloeibaar worden. Wat echter bij glas een rol speelt zijn de spanningsverschillen die kunnen ontstaan in het glas.
Wanneer het glas op een bepaalde plaats wordt verhit terwijl het paneel op een andere plaats kouder blijft, bijvoorbeeld aan de andere kant van het glas. Hierdoor kan een groot spanningsverschil ontstaan waardoor het glas kan breken. Op dat moment kan verse zuurstof in een keer het vuur voeden en de brand nog heviger worden.
Systeemwanden kunnen een brandwerendheid hebben tot wel 70 minuten, afhankelijk van gebruikte materialen inclusief toegepaste isolatiemateriaal. Een systeemwand afgewerkt met gipspanelen zal een brand langer tegen kunnen houden dan een wand die is afgewerkt met kunststof panelen. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat de gebruikte materialen allemaal aan een bepaalde brandklasse moeten voldoen.
Deze wanden kunnen een brandwerendheid hebben van 30 minuten tot zelfs 120 minuten! Ook weer afhankelijk van de gebruikte materialen maar ook van het aantal lagen gipspanelen die zijn gemonteerd. Gipswanden zijn dan ook breed toepasbaar in vele ruimten, zelfs voor wanden die bepaalde straling moeten kunnen tegenhouden. Ook zijn deze wanden eenvoudig inbraak- en kogelwerend te maken.
Aarzel niet om de vragen te stellen waar u misschien mee zit. Wij zijn specialisten op het gebied van systeemwanden, ook waar het brandwerendheid betreft. Wij kunnen uw vragen beantwoorden en u deskundig adviseren.