Offerte aanvragen
  • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
  • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
  • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
  • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
  • Ondernemend
  • Professioneel
  • Betrouwbaar

Systeemplafond vochtbestendigheid

De vochtbestendigheid van een systeemplafond wordt per plafondplaat uitvoerig getest. In ruimten met een hoge luchtvochtigheid zoals zwembaden, fitnessruimten of horeca gelegenheden adviseren wij andere plafondplaten dan in ruimten waar de akoestiek de belangrijkste graadmeter is.

Invloed van luchtvochtigheid op plafondpanelen

Plafonds met een niet-egale uitstraling geven vaak een negatief beeld aan een ruimte en aan het gebouw. Iedereen kent wel gebouwen waar het plafond aan renovatie toe is. De oorzaak hiervoor is vaak een te hoge luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid kan de structuur van bepaalde plafondpanelen verzwakken, die dan op hun beurt hun vorm verliezen onder hun eigen gewicht. Hierdoor ziet het plafond er niet langer harmonieus uit en kunnen plafondpanelen in extreme gevallen zelfs uit het ophangsysteem vallen.

Relatieve vochtigheid

Om het één en ander duidelijk te maken, eerst een uitleg over wat nu eigenlijk bedoeld wordt met relatieve vochtigheid omdat hier soms verwarring over ontstaat:

De vochtigheid wordt meestal weergegeven in relatieve vochtigheid. Relatief wil zeggen, ten opzichte van de hoeveelheid vocht wat de lucht met een bepaalde temperatuur kán bevatten.

Lucht van bijvoorbeeld 30 °C kan maximaal 30,8 gram vocht per kubieke meter (m3) bevatten, dus bij 100% relatieve vochtigheid bevat deze lucht 30,8 g/m3. Is de relatieve vochtigheid 50% dan bevat de lucht op dat moment 15,4 g/m3.

Relatieve vochtigheid is dus iets anders dan de absolute vochtigheid wat puur aangeeft wat de hoeveelheid vocht exact is in de lucht op dat moment.

vochtbestendigheid systeemplafond- grafiek

Vochtproblemen in gebouwen

Nu u weet relatieve vochtigheid is, kunt u begrijpen dat temperatuurschommelingen leiden tot hogere luchtvochtigheidsniveaus.

In gebouwen in aanbouw, die nog niet volledig gesloten zijn of waar de gebruikte bouwmaterialen nog niet droog zijn, kunnen vochtproblemen ontstaan. Gedurende een warme zomerdag kan de dagtemperatuur wel oplopen tot ongeveer 30 graden Celsius. We gaan even uit van een gemiddelde luchtvochtigheid van 80 %, dan bevat de lucht dus 80 % van 30,8 gram wat neerkomt op 24,6 gram.

’s Nachts kan het dan weer afkoelen tot 17 graden Celsius, wat condensatie met zich meebrengt. Want lucht van 17 °C kan maar ongeveer 13 gram vocht bevatten per kubieke meter. Er zal zich dus bijna 12 gram vocht per kubieke meter afzetten in de ruimte.

In natte ruimtes zoals zwembaden en sanitaire toepassingen, maar ook in grootkeukens, kan de luchtvochtigheid hoog oplopen, wat speciale aandacht vereist.

vochtbestendigheid systeemplafond - in aanbouw

Vochtigheid en systeemplafonds

Het vocht wat zich in de lucht bevindt zal condenseren bij een bepaalde temperatuur en neerslaan op oppervlakken in een ruimte en dus ook op het plafond. Wanneer een plafondplaat niet goed tegen vocht kan, zal dit vocht in de plaat trekken. Bij stijging van de temperatuur zal dit vocht weer grotendeels verdampen uit de plafondplaat. Wanneer er vaker vocht wordt opgenomen door de plaat zal op een gegeven moment de plaat verzadigd raken met vocht. Niet al het vocht zal verdampen waardoor de plaat kan gaan doorzakken door het gewicht van het vocht in de plaat.

Voor een plafondplaat is het dus belangrijk dat deze vochtbestendig is in die ruimten waar zich regelmatig veel vocht in de lucht bevindt, dus met een hoge relatieve vochtigheid.

Vochtbestendigheid systeemplafonds testen

Binnen CE certificering (EN 13964) is een meetmethode ontwikkeld, waarin de horizontale doorbuiging van plafondpanelen wordt gemeten onder vochtige omstandigheden. Doorbuiging is ingedeeld in klassen, waarbij klasse 1 de hoogste klasse is.

De gemeten doorbuiging mag de spanwijdte van het product gedeeld door 500 niet overschrijden. Dit betekent dat een paneel van 600 x 600 mm niet meer dan 1,2 mm mag doorbuigen. De vochtbestendigheid wordt geklasseerd van A (laagste klasse) tot C (hoogste klasse in niet-corrosieve atmosfeer). De test wordt uitgevoerd door het buigen van het paneel onder zijn eigen gewicht (aangeduid als 0N).

Welke plafondplaat moet u kiezen?

Welke plaat u moet kiezen is geheel afhankelijk functie van de ruimte waar het systeemplafond moet komen te hangen. Wilt u echt zeker zijn dat u de juiste plafondplaat kiest, neem dan contact op met ons en leg u vraag of vragen voor. Wij weten welke platen wanneer het beste toe te passen in elke ruimte.

Gerelateerde informatie

Systeemplafonds worden in basis getest op een aantal aspecten. Deze lichten wij toe:

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`