Welke onderdelen horen bij een systeemplafond?

Vraagt u zich af uit welke onderdelen een systeemplafond bestaat? Wij leggen het u uit in dit artikel, waarbij de verschillende betekenissen en functies behandelen.

Wat is een systeemplafond?

Voordat we de verschillende onderdelen bespreken, eerst een uitleg over wat een systeemplafond precies is, want hoe het eruitziet weet u waarschijnlijk wel. U ziet echter alleen de buitenkant, of beter gezegd, de onderkant van het systeemplafond.

Een systeemplafond wordt volgens een vaste procedure en een vooraf bepaalde lay-out geplaatst en bestaat altijd uit dezelfde onderdelen. Hierdoor kan een systeemplafond snel en tegen relatief lage prijzen worden geplaatst. Er zijn vele soorten en merken systeemplafonds, die allemaal hun eigen ‘systeem’ kennen en ook eigen onderdelen.

Verder is een systeemplafond meestal een verlaagd plafond met daarboven een bepaalde ruimte tot de verdiepingsvloer of bestaand plafond. Deze ruimte noemen we het plenum en gebruiken we voor het wegwerken van stroomdraden en andere leidingen, maar ook voor bijvoorbeeld ventilatie en verlichting. Door deze werkwijze en het feit dat een systeemplafond uit losse onderdelen bestaat, kunt u altijd bij deze zaken, verlichting vervangen, verplaatsen of bijplaatsen en verder onderhoud plegen.

Ga voor meer informatie naar wat is een systeemplafond?

Onderdelen systeemplafond

De afbeelding hiernaast geeft een goed beeld van een systeemplafond met de verschillende onderdelen van een standaard stalen of aluminium ophangsysteem.

De verschillende onderdelen zijn als volgt genummerd:
1. Ophangbeugels
2. Lengteprofiel
3. Dwarsprofiel
4. Randprofiel
5. Plafondplaat

onderdelen systeemplafond 2
onderdelen systeemplafond ophangbeugel

Ophangbeugel of -haken

Een belangrijk onderdeel, waaraan het complete frame aan de constructie van een ruimte hangt. Deze ophangbeugels zijn er in verschillende vormen en groottes. De getoonde beugel is zogenoemde snelhaak die eenvoudig zijn te verstellen, zodat het frame precies waterpas komt te hangen.

Lengteprofiel of langligger

De ruggengraat van een systeemplafond vormen de lengteprofielen die aan de beugels hangen. De lengteprofielen, of eigenlijk de beugels, monteert men precies op de breedte van een plafondplaat. Het is belangrijk dat deze profielen waterpas hangen en allemaal op dezelfde hoogte. Het profiel heeft een bepaalde breedte, wat bepalend is voor het aanzicht. De gangbare breedtes zijn 15 en 24 mm, maar elke merk kent zijn eigen maten, wat ook geldt voor de kleuren.

Zie ook afmetingen plafondplaten.

onderdelen systeemplafond lengteprofiel beugel
onderdelen systeemplafond dwarsprofiel

Dwarsprofiel of dwarsligger

De naam zegt het al: een profiel dat dwars op het lengteprofiel wordt gemonteerd met de juiste tussenruimte van een plafondplaat.
Een dwarsprofiel monteert men op eenvoudige wijze tussen de lengteprofielen.

Randprofiel

Voor een mooie en strakke afwerking tegen de wanden gebruiken we een speciaal randprofiel of hoekprofiel. Deze is ook in meerdere maten en vele kleuren verkrijgbaar. Het hoekprofiel plaatsen we vaak op een aparte regel om een strak geheel de krijgen.

onderdelen systeemplafond randprofiel
plafond-systeem oplegsystemen

Plafondplaat

Uiteindelijk liggen de plafondplaten in de openingen van het frame die de lengteprofielen en dwarsprofielen met elkaar vormen.
De getoonde plafondplaten zijn zogenoemde doorzakplaten, omdat ze een stuk onder de profielen uitsteken. Dat in tegenstelling tot het oplegsysteem, waarbij de platen op de profielen liggen, en het verdekte systeem wat de profielen geheel bedekt waardoor er een strak geheel ontstaat.

Zie ook betekent inleg, doorzak en verdekt.

Universele ophangsystemen

Voor veel systeemplafonds kunt u universele profielen gebruiken, maar dat geldt niet voor alle systeemplafonds. Het is dus belangrijk te weten welk ophangsysteem u nodig heeft voor een bepaald systeemplafond. Uiteraard helpen wij u daarbij wanneer u een systeemplafond wilt laten plaatsen.
Vraag gewoon eens een vrijblijvend gesprek aan over de wensen die uw hebt en de uitgebreide mogelijkheden van een systeemplafond.