Offerte aanvragen
 • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
 • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
 • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
 • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
 • Ondernemend
 • Professioneel
 • Betrouwbaar
 • Ondernemend
 • Professioneel
 • Betrouwbaar

Hard Minerale plafondplaten

Wat zijn hard-minerale plafondplaten en wat is het verschil met zacht minerale plafondplaten? We leggen het u uit in dit artikel.

Wat is hard mineraal?

Mineralen worden in de aardkorst gevormd door de geologische processen die daar plaatsvinden in de loop van miljoenen jaren waar bijvoorbeeld de edelstenen ook onder vallen.

Een hard mineraal is een mineraal wat moeilijk permanent te vervormen is zoals bijvoorbeeld het hardste mineraal dat we kennen, namelijk diamant.

hard-minerale-plafondplaten-mineralen

En een zacht mineraal?

Een zacht mineraal kan dus eenvoudig worden vervormd en de bekendste zachte mineralen zijn gips en kalk.

hard-minerale-plafondplaten-plafondplaat

Wat zit er in een hard minerale plafondplaat?

Hard-minerale plafondplaten bestaan uit een kern en een toplaag. De kern is vaak een combinatie van grondstoffen (mineralen) als kalk, glas, perliet en een bindmiddel. Deze kern bepaalt de vooral eigenschappen van de plafondplaat met betrekking tot de akoestiek, vochtbestendigheid en brandwerendheid.
Door het samenpersen van de grondstoffen krijgt de plafondplaat een bepaalde dichtheid die groter is dan die van een zacht minerale plaat. Over het algemeen is het zo dat hoe groter de dichtheid van het materiaal hoe minder makkelijk het geluid kan absorberen.
Toch zijn er ook hard minerale plafondplaten te krijgen met redelijke absorberende eigenschappen en een goede overlangsgeluid-isolatie.

Wat zijn de voordelen en de nadelen?

Voordelen hard-minerale plafondplaten:

 • Brandwerend/vertragend
 • Vochtbestendig
 • Duurzaam
 • Akoestische waarde
 • Eenvoudig te snijden en te zagen; minder snijverlies

Nadelen:
De vrij harde platen kunnen breukgevoelig zijn.

Akoestiek van hard-minerale plafondplaten

De akoestiek in een ruimte is iets waar veel mensen niet aan denken maar wel ervaren. U heeft zich vast wel eens geërgerd aan een hinderlijke nagalm in een ruimte of juist het compleet tegenovergestelde.

Namelijk een ruimte waar al het geluid bijna compleet wordt geabsorbeerd door de omgeving waardoor het lijkt alsof u zich in graftombe bevindt.

hard-minerale-plafondplaten-akoestiek

Daarom is het heel belangrijk na te denken over de akoestiek van een in te richten ruimte of wanneer u een plafond wilt vervangen. Hoe moet geluid zich gedragen in die ruimte? Mag het enigszins worden weerkaatst zodat een ruimte levendig blijft of moet het juist worden gedempt.

Bij de keuze voor een hard-minerale plafondplaat zal de nagalm in de ruimte toenemen maar bijvoorbeeld het overlangsgeluid meer worden gedempt zodat het geluid minder makkelijk tot een naastgelegen ruimte doordringt.

Welke plafondplaat moet u kiezen?

Welke plaat u moet kiezen is geheel afhankelijk functie van de ruimte waar het systeemplafond moet komen te hangen. Wilt u echt zeker zijn dat u de juiste plafondplaat kiest, neem dan contact op met ons en leg u vraag of vragen voor. Wij weten welke platen wanneer het beste toe te passen in elke ruimte.

Gerelateerde informatie

Systeemplafonds worden in basis getest op een aantal aspecten. Deze lichten wij toe:

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`