Systeemplafond-tegels

Welke systeemplafond-tegels zijn er en wat zijn de verschillende eigenschappen? Dat leggen we u uit in dit artikel.

Wat zijn systeemplafond-tegels?

Met systeemplafond-tegels bedoelen we de plafondplaten waaruit een systeemplafond bestaat. De systeemplafond-tegels hangen in het frame van het systeemplafond wat onder het bestaande plafond van de verdiepingsvloer of dak hangt.

Welke systeemplafond-tegels zijn er?

Om onderscheid te maken tussen systeemplafond-tegels kijken we naar:

 • De eigenschappen van de systeem-plafondtegel
 • Het materiaal van de tegel
 • De wijze waarop de tegel in het frame zit

Daarnaast kunt u systeemplafond-tegels ook verdelen in groepen met uiterlijke kenmerken zoals grootte, kleur en naar de functie van de ruimte waarvoor ze bedoeld zijn.

systeemplafond-tegels

Eigenschappen systeemplafond-tegels

Een systeemplafond-tegel kent meerdere eigenschappen waarop ze getest worden, waarvan vochtbestendigheid er een is. De vochtbestendigheid is vooral van belang bij het plaatsen van plafondtegels in vochtige ruimten, zoals doucheruimten en keukens. Hierbij speelt ook de hygiëne een rol en moet een systeemplafond-tegel eenvoudig en goed te reinigen zijn.
Naast de vochtbestendigheid hebben systeemplafondtegels de volgende eigenschappen:

 • Brandklasse of brandwerendheid: elke systeemplafondtegel is in meer of mindere mate brandwerend of -vertragend. Dat kunt u zien aan de brandklasse.
 • Akoestische eigenschappen: in hoeverre absorbeert de tegel geluid of weerkaatst deze juist en hoe goed kan de tegel geluiden tegenhouden. Deze eigenschappen bepalen het geluid in de ruimte en zijn daarmee heel belangrijk.
 • Lichtreflectie: hoeveel licht weerkaatst het plafond? Dit is mede bepalend voor het soort en aantal verlichtingspunten in een ruimte, afhankelijk van de functie.
 • Hygiënische eigenschappen: is een tegel goed schoon te houden, zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen?
 • Stootbestendigheid: hoe goed kan een systeemplafond-tegel tegen een stootje?

Materiaal van de tegel

Een systeemplafond-tegel is gemaakt van een bepaald materiaal, wat voor een groot deel ook de eigenschappen hierboven bepaalt. De meeste tegels bestaan uit een kern en een toplaag, die altijd in het zicht is. De toplaag kan een kunststoflaag zijn, maar ook uit ander materiaal bestaan.
De kern kan onder andere bestaan uit hard– of zacht-minerale bestanddelen, waarmee voor een groot deel de akoestische eigenschappen worden bepaald.

systeemplafond-tegels frame

Plaatsing van systeemplafond-tegels

De tegels of platen van een systeemplafond kunt u opdelen in:

 • Oplegsysteem: hierbij liggen de systeemplafond-tegels op de profielen van het frame, wat onder het bestaande plafond hangt. De profielen blijven hierdoor geheel in het zicht.
 • Doorzaksysteem: bij dit systeem steken de platen een stukje uit onder het profiel. Ze hangen als het ware in de profielen. Dit geeft een mooi effect en is minder ‘klinisch’ dan het oplegsysteem.
 • Verdekt systeem: de naam zegt het al, de profielen zijn niet meer zichtbaar door de speciale wijze waarop de systeemplafond-tegels op de profielen hangen. Er ontstaat hierdoor een strak geheel.

Grootte en kleur van systeemplafond-tegels

Plafondplaten zijn te krijgen in meerdere standaardmaten. Maatwerk is ook mogelijk, echter meestal tegen een meerprijs. De standaardmaten voor bijna alle merken zijn:

 • 600 x 600 mm
 • 600 x 1200 mm

Daarnaast zijn er afwijkende maten te krijgen voor bepaalde plafondplaten:

 • 600 x 1500 mm
 • 600 x 1800 mm
 • 600 x 2100 mm
 • 600 x 2400 mm

Er zijn ook platen van 900 mm, 1200 mm en 300 mm in de handel.
Ga naar grootte plafondplaten voor meer informatie.

Natuurlijk is de kleur van een systeemplafond-tegel een bepalende factor voor de ruimtebeleving en daarom zijn de tegels in vele kleuren leverbaar, afhankelijk van het doel. Kijk bijvoorbeeld eens naar de zwarte tegels of de andere kleuren in het interieur.

Functie van de ruimte

De functie van de ruimte waar systeemplafond-tegels moeten komen heeft ook invloed op de keuze voor een bepaald soort tegel. In een gezellige lounge van een hotel zult u niet snel een spierwit plafond aantreffen, maar eerder plafondtegels met een zachte donkere kleur. Het is echter ook afhankelijk van de wijze waarop de ruimte wordt verlicht en soms kan een wit plafond toch een fraai effect hebben.

In een doucheruimte van een sportschool of een grote keuken van een restaurant zal een vochtbestendig en hygiënisch plafond moeten komen. In een vergaderruimte of een kantoor is dit minder van belang, maar spelen andere zaken weer een grotere rol, bijvoorbeeld lichtreflectie en de akoestiek.

systeemplafond-tegels functie ruimte
systeemplafond-tegels voorlichting

Goede voorlichting helpt u bij de keuze

Wilt u de juiste keuze kunnen maken uit de vele soorten en maten systeemplafond-tegels, dan is goed en professioneel advies heel belangrijk.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over het plaatsen van een nieuw plafond.