Plafond-systeem of systeemplafond, is dat hetzelfde? Ja en nee, maar hoe het zit leggen we u uit in dit artikel.
Niet elk plafond-systeem is een systeemplafond. Een plafond-systeem kunt u zien als een containerbegrip waar alle soorten plafonds en afwerking van plafonds onder vallen. Een plafond of zoldering vormt de afsluiting van een ruimte aan de bovenkant. Dat kan de onderkant van de verdiepingsvloer erboven zijn of van het dak.
In het verleden was het afwerken van deze onderkant de eenvoudigste wijze om een plafond te maken. Dit kon – en kan nog steeds – door rechtstreeks een afwerking op de constructie aan te brengen, bijvoorbeeld stucwerk of gipsplaten. Er zijn echter meer manieren om een plafond te maken.
Een plafond kan hangend worden aangebracht of bijvoorbeeld vrij overspannen, waardoor er een ruimte ontstaat tussen de constructie en het plafond. De hoogte van deze ruimte kan variëren van enkele centimeters tot een meter of zelfs meer.
De bedoeling van een plafond is het netjes afwerken van de ruimte aan de bovenkant, zodat de constructie (betonvloer, verdiepingsbalken) uit het zicht is. Verder kan de ruimte boven het aangebrachte plafond gebruikt worden voor:
Een systeemplafond is een plafond-systeem, zoals hierboven is uitgelegd en voor veel mensen zijn het twee dezelfde begrippen. Wij doen daar niet moeilijk over, vandaar dat u bij ons terecht kunt voor elk plafond-systeem, dat wil zeggen systeemplafond.
Een systeemplafond bestaat uit plafondplaten die op of in een metalen framewerk hangen. Het frame hangt door middel van een speciaal ophangsysteem aan de constructie erboven, waardoor de benodigde ruimte – het zogenoemde plenum – ontstaat voor verlichting en dergelijke.
Systeemplafonds kunt u verdelen in:
Inleg-, doorzak- en verdekte systeemplafonds zeggen iets over de wijze waarop de plafondplaten in het frame hangen en de zichtbaarheid van het frame. Bij inleg- en doorzakplafonds blijven de profielen van het frame in het zicht, in tegenstelling tot het verdekte systeem.
Bandrasterplafonds berusten op hetzelfde principe als de andere plafonds, maar dit plafond-systeem wordt meestal aangebracht voordat wanden worden geplaatst. Een normaal systeemplafond wordt altijd achteraf gemonteerd.
Ga voor meer informatie naar wat is een systeemplafond?
Een systeemplafond kent vele voordelen:
Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over het plaatsen van een nieuw systeemplafond.