Akoestisch systeemplafond

Bent u op zoek naar een akoestisch systeemplafond voor de perfecte akoestiek in de vergaderruimte? Laat Marvo Systeemplafonds u helpen. Wij weten alles van systeemplafonds en geluid.

Hoezo akoestiek?

Soms vinden mensen het een beetje vreemd wanneer je het hebt over de akoestiek van een ruimte. Maar het is juist heel normaal dat u zich afvraagt hoe het geluid zich zal gedragen in bijvoorbeeld een volle vergaderruimte.

We weten allemaal dat een lege woonkamer ‘hol’ klinkt omdat het geluid via de wanden en plafonds wordt weerkaatst. Zodra er iets voor de ramen hangt of er vloerbedekking op de grond ligt, verandert dat doordat een deel van het geluid niet meer wordt weerkaatst; de akoestiek is veranderd.

Hetzelfde geldt ook voor een vergaderruimte. U wilt dat iedereen overal even goed is te verstaan zonder dat gebruik moet worden gemaakt van (elektronische) hulpmiddelen. Door goed te kijken naar akoestische maatregelen kan dat zonder al te veel kosten worden gerealiseerd.

Maar in een werkplaats wilt u niet dat alle geluiden alle kanten op wordt weerkaatst. Hier zult speciale maatregelen moeten nemen.

Wat zijn de oorzaken van een slechte akoestiek?

In de afwerking van leef en werkruimtes komen soms harde materialen voor. Denk aan natuurstenen, houten vloeren en het gebruik van glas in deuren. Dit zijn een aantal zaken die de akoestiek van een ruimte negatief kunnen beïnvloeden.

akoestisch plafond

Wat is een goed akoestisch plafondpaneel?

Een goede akoestische plafondplaat heeft in ieder geval de eigenschap dat het geluid kan absorberen. Hoe meer het geluid wordt geabsorbeerd, hoe lager de nagalmtijd waardoor echo’s minder worden. De nagalmtijd is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De grootte en de vorm van een ruimte
  • De kwaliteit van de materialen (van wanden en plafonds)
  • De positie van de wanden en materialen in de ruimte

Te veel geluidsabsorptie in een grote ruimte zal tot gevolg hebben dat de toehoorders achterin de ruimte u minder goed kunnen horen. Te weinig en er zal te veel echo zijn wanneer andere materialen het geluid te weinig absorberen.

Arbowetgeving en akoestiek

Een goede akoestiek is te allen tijde gewenst en bovendien is er op dit gebied in Nederland een Arbowetgeving van kracht. Deze wetgeving stelt bepaalde eisen aan werkruimten, waaronder de akoestiek. U wilt toch ook goed verstaanbaar zijn?

Akoestisch plan

Bij het indelen en ‘aankleden’ van ruimten moet u al rekening houden met de akoestiek die u wenst. Dat is onder andere afhankelijk van de beoogde functie van de ruimte; wordt het een kantoor, een vergaderruimte of kantine? Allemaal ruimten die hun eigen karakteristieke eigenschappen kennen.

Voorkom dat u onjuiste platen kiest wat betreft de akoestische eigenschappen; kost altijd geld. Maar voorkom ook dat de productiviteit afneemt zonder dat u eigenlijk in de gaten hebt waardoor dat is. Vaak blijkt pas na enige tijd dat werknemers bijvoorbeeld worden afgeleid door geluiden die ze voorheen nooit hoorden.

Specialist

Wanneer u met uw plannen een afspraak maakt met ons, zullen wij met onze jarenlange ervaring ook de akoestische kant van het ontwerp bespreken. We komen altijd ook de situatie ter plekke bekijken en meten want zonder dat kunnen we niet.

Gerelateerde informatie:

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`