Wat betekent lumen per watt?

Voor het LED tijdperk keek u naar de wattage van een lamp wanneer u een nieuwe ging kopen. Bij het kopen van een LED lamp moet u letten op het aantal lumen of lumen per watt. Waarom eigenlijk en wat betekent lumen per watt?
Omdat duidelijk te kunnen maken, leggen we eerst de verschillende begrippen uit.

Wat is een watt?

Watt (W) is de eenheid van vermogen, net als dat de meter (m) de eenheid van lengte is. Het vermogen is de hoeveelheid energie die een lamp, motor of iets anders levert. Voor een elektrisch apparaat geeft tevens het energieverbruik aan, en zo ook hoeveel het kost om zo’n apparaat of lamp te laten branden.

Toch gebruikten we de wattage van een lamp om te bepalen of deze voldoende licht zou geven. Met betrekking tot de gloeilamp was het voor de meesten wel duidelijk, dat men geen lamp van 100 watt in een schemerlampje draaide. Dan was meestal 25 watt voldoende, en voor de lamp in de keuken meestal 40 of 50 watt. Dat gaf dan precies voldoende licht.

wat is lumen per watt - gloeilamp

Halogeen of spaarlamp

Met de komst van de halogeenverlichting en de spaarlampen, werd op de verpakking al snel aangegeven met welke lamp (watt) de lamp te vergelijken was. Wel zo makkelijk. Had je vroeger een lamp van 40 watt nodig, dan haalde je nu een spaarlamp van ongeveer 8 watt.
Het aantal lumen werd niet op deze verpakking vermeld, of alleen in de kleine lettertjes.

Wat is lumen?

Lumen (lm) is de maat voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Een LED lamp met een hoger lumen getal geeft meer licht. Dit getal is altijd op de verpakking van een LED lamp vermeld, of anders het lumen per watt.

wat is lumen per watt - led gloeilamp

Wat is lumen per watt?

Lumen per watt (lm/watt) wil zeggen dat een LED lamp per watt een aantal lumen licht geeft. Zo geeft een 4 watt lamp met 50 lumen per watt, in totaal 200 (4 x 50) lumen licht. Het aantal lumen per watt geeft het energieverbruik van een lamp goed weer.

Stel dat u een LED lamp zoekt die minimaal 400 lumen licht moet geven. Dan kunt u beter een LED lamp van 3 watt kopen dan van 5 watt, omdat de 3 watt lamp 133 lm/watt geeft, tegen 80 lm/watt van de 8 watt lamp. Een lamp van 5 watt verbruikt meer energie dan een lamp van 3 watt.

Welke LED lamp moet u kopen?

Werd vroeger de lichtopbrengst bijna niet vermeld op de verpakking van een lamp, nu is het heel belangrijk dat deze wel is vermeld. Maar ook de wattage moet vermeld zijn, omdat dit voor u het energieverbruik aangeeft.
Het is een combinatie van de gewenste hoeveelheid licht en het vermogen van een LED lamp.

Hoe lumen heb ik nodig?

Hoeveel lumen heeft u nodig in een bepaalde ruimte? Daarvoor moet u weten wat doorgaans het gewenste licht is voor een ruimte.

  • Kantoor 3000 – 6000 lm
  • Woonkamer 1500 – 3000 lm
  • Eetkamer 3000 – 6000 lm
  • Keuken 5000 – 10000 lm
  • Slaapkamer 2000 -4000 lm
  • Badkamer 4000 lm

Per ruimte kunt u het aantal lumen delen door aantal lichtpunten wat u heeft. De uitkomst is het gewenste lumen voor de nieuwe lamp. Heeft u 4 lichtpunten in kantoor, dan heeft u minimaal 4 LED lampen van 750 lumen. Dat zijn 4 LED lampen van 8 tot 10 watt.

 

Vragen of advies?

Bij Marvo Systeemplafonds hebben we een lichtspecialist in dienst, die u precies kan vertellen wat u nodig hebt of juist niet. Maak eens een afspraak voor een adviesgesprek over de verlichting in uw kantoor.