Wat zijn de lichtkleuren van led-verlichting en de verschillen? We bedoelen in dit artikel met lichtkleuren niet de kleur van het licht, maar de kleurtemperatuur. We leggen het u uit in dit artikel waar we ingaan op de verschillende aspecten van led-verlichting.
Om toch een en ander duidelijk te kunnen maken, leggen we eerst iets uit over de led-technologie.
De gloeilamp is al jaren in de ban omdat deze meer energie omzetten in warmte dan dat ze licht geven (5%). Met andere woorden: gloeilampen zijn niet energiezuinig. Ledlampen daarentegen juist wel.
Dit artikel is echter niet bedoeld om de werking van led-techniek uit te leggen. Maar toch is het noodzakelijk de techniek enigszins toe te lichten om de lichtkleuren te kunnen verklaren.
LED staat voor Light Emitting Diode: licht uitstralende diode, ook wel gelijkrichter genoemd. Het bestaat uit halfgeleidermateriaal wat licht uitstraalt wanneer er stroom door vloeit.
De kleur van dat licht is afhankelijk van het materiaal waarmee de halfgeleider is behandeld.
Voor voldoende licht monteert men meerdere led-diodes in een ledlamp. Voor meer informatie over de ontwikkeling van led-verlichting kunt kijken op Wikipedia.
Er zijn in principe maar drie basiskleuren wat een led uit kan stralen: rood, groen en blauw. Met deze kleuren kan men elke kleur maken door deze te mengen, net als bij een monitor of tv. Dit zijn zogenoemde full-color leds naast de tweekleurige leds met rood en groen.
De meeste ledlampen hebben echter maar een enkele led die alleen blauw of wit licht uitstraat. Dit is dan de meest gebruikte led-verlichting, zowel in huis als op kantoor, in de werkplaats, winkels enzovoort.
Dit artikel gaat dus niet over de kleur van het licht maar over de kleurtemperatuur. Dus niet de lichtkleuren die u ervaart als blauw, groen, rood of welke andere kleur dan ook. Toch heeft de kleur van het licht hier wel mee te maken.
Met kleurtemperatuur bedoelen we de warmte van het licht. Niet de voelbare warmte maar of het licht koud of warm aandoet. Helder wit licht voelt kouder aan dan licht van een kaars. Voor ledlampen gaat het dan om led’s die wit licht uitstralen. Om de kleurtemperatuur te kunnen vergelijken, wordt het uitgedrukt in Kelvin (K), wat ook op de verpakking van elke ledlamp is vermeld.
Uit bovenstaande kunt u de volgende indeling afleiden voor led-verlichting.
Wanneer u nieuwe verlichting gaat instaleren of oude gloeilampen vervangt, moet u dus onder andere rekening houden met de kleurtemperatuur. Het is duidelijk dat u geen extra warm licht wilt boven het bureau, maar bij de zithoek juist wel. En in de keuken boven het aanrechtblad wilt u juist goed helder licht. Naast de kleurtemperatuur moet u bij de keuze voor een ledlamp rekening houden met de hoeveelheid licht wat een ledlamp geeft. Zie hiervoor het artikel lumen verlichting.
Afhankelijk van de plaats waar de ledverlichting moet komen kunt kiezen uit:
Zoals hierboven beschreven is dat onder andere afhankelijk van de functie van de ruimte. Bent u niet helemaal zeker van de te kiezen kleurtemperatuur voor het systeemplafond, dan kan onze lichtspecialist u helpen. Maak eens een afspraak voor een adviesgesprek over de verlichting in uw kantoor.
Wij leveren een complete oplossing voor elke ruimte waar u een systeemplafond wilt laten plaatsen, dus inclusief verlichting.