Heeft u zich wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen warm wit en koel wit licht, de zogenoemde kleurtemperatuur? Termen die op bijna elke verpakking van ledlampen staat. Maar wat is het nu eigenlijk en waar moet u rekening mee houden bij de keuze van ledverlichting?
Gloeilampen zijn al jaren geleden in de ban gedaan en eigenlijk niet meer te krijgen in de winkel. De reden hiervoor is het hoge energieverbruik van de gloeilamp ten opzichte van de spaarlamp en de ledverlichting. De gloeilamp vervangt men steeds meer door een ledlamp.
Hetzelfde geldt voor de spaarlamp en tl-lampen waar ledverlichting ook een hele goede vervanger voor is.
Een ledlamp kan even veel en goed licht geven als een gloeilamp maar is veel goedkoper in het energieverbruik. Ledlampen zijn wel duurder vergeleken met de ouderwetse lampen maar daarentegen gaan ze wel veel langer mee. Uiteindelijk bent u veel goedkoper uit met ledverlichting.
Bij gloeilampen ging het voornamelijk om de hoeveelheid licht die een lamp moest geven, wat u kon zien aan de wattage. Hoe hoger de wattage hoe meer lichtopbrengst. De kleur van het licht was bijna altijd geel/rood, wat we warme kleuren noemen. Voor meer helderder licht gebruikte men vooral tl-lampen die witter licht uitstraalden. Bij ledverlichting gaat het om de opgegeven lichtopbrengst in lumen of lumen per watt. Zie hiervoor wat is lumen per watt.
We laten even buiten beschouwing dat er ook ledlampen zijn die bijna elke kleur kan uitstralen door het samenvoegen van twee of drie led-diodes in een lamp.
Met de komst van ledlampen kunt u nu kiezen voor warm licht tot zeer koel, terwijl het om dezelfde techniek gaat. U kunt precies de juiste kleurtemperatuur kiezen die past bij de ruimte die u wilt verlichten.
Met kleurtemperatuur bedoelen we de warmte van het licht. Niet de voelbare warmte maar of het licht koud of warm aandoet. Helder wit licht voelt kouder aan dan licht van een kaars. Voor ledlampen gaat het dan om led’s die wit licht uitstralen. Om de kleurtemperatuur te kunnen vergelijken, wordt het uitgedrukt in Kelvin (K), wat ook op de verpakking van elke ledlamp is vermeld.
Al hoewel we het hebben over wit licht, verloopt de kleur van het licht toch van rood/geel (warm) naar zeer wit helder licht (koel).
Zo kunnen we het licht ook indelen in volgende kleurtemperaturen:
Waarbij het nog verder kan opsplitsen.
Het voordeel van de ledverlichting is dat u alle kleurtemperaturen kunt krijgen:
Met bovenstaande kunt u de juiste ledlamp kiezen voor elke ruimte. In de woonkamer hangt u geen tl-lamp op, dus ook geen ledlamp van 4000 K maar ledverlichting tot 2700 K. Hetzelfde geldt voor het kantoor waar u juist goed licht wilt hebben zodat de concentratie niet snel vermindert. Daarom kiest u daar juist voor helder wit licht (4500 K). Zo kunt voor elke ruimte met elke functie de juiste lichtkleur kiezen.
Zoals hierboven beschreven is dat onder andere afhankelijk van de functie van de ruimte. Bent u niet helemaal zeker van de te kiezen kleurtemperatuur voor het systeemplafond, dan kan onze lichtspecialist u helpen. Maak eens een afspraak voor een adviesgesprek over de verlichting in uw kantoor.
Wij leveren een complete oplossing voor elke ruimte waar u een systeemplafond wilt laten plaatsen, dus inclusief verlichting.