Offerte aanvragen
 • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
 • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
 • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
 • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
 • Ondernemend
 • Professioneel
 • Betrouwbaar
 • Ondernemend
 • Professioneel
 • Betrouwbaar

Onderhoud systeemplafond

Onderhoud systeemplafond? Een systeemplafond is praktisch en eenvoudig te plaatsen maar heeft ook onderhoud nodig zoals alles onderhoud nodig heeft. U hebt niet voor niets een mooi systeemplafond in het kantoor of uw restaurant laten plaatsen. U wilt dat het ook eenvoudig schoon te maken maar de mate van onderhoud is wel afhankelijk van de ruimte waar het systeemplafond is gemonteerd.

Functie bepaalt de keuze

De functie van de ruimte bepaalt voor een groot deel de keuze voor een bepaalde plafondplaat. In een vochtige ruimte moet een vochtbestendige plafondplaat komen maar in een kantoor zal dit niet nodig zijn. In andere ruimten waar hygiëne een grote rol speelt zoals keukens en andere ruimten waar voedsel wordt bereid en/of verwerkt gelden de HACCP-regels. Maar denk ook aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen waar één enkele besmetting direct grote gevolgen kan hebben.i

onderhoud systeemplafond - keuken

Voor deze instellingen gelden onder andere de volgende eisen voor een plafond:

 • Optimale hygiëne
 • Eenvoudig te reinigen
 • Gestructureerde oppervlakte waar vuil zich niet aan nestelt
 • Bestand tegen chemicaliën en schoonmaakmiddelen
 • Geen corrosie of roestvorming
 • Slag- en stootvast
 • Water en vuilafstotend
 • Brandveiligheid (mogelijk)
 • Schimmelwerend
 • Eenvoudige montage

Een heel rijtje dus maar waar het om gaat is dat u de juiste plafondplaat kiest die passend is voor de functie van de ruimte. Marvo Systeemplafonds helpt u daarbij!

onderhou systeemplafond - stofzuiger

Reinigen plafondplaten

Veel plafondplaten zijn afgewerkt met een kunststoffen of speciaal geverfde laag waardoor vuil en stof zich moeilijker hecht maar het is echter wel afhankelijk van de kwaliteit van deze laag.

De meeste plafondplaten kunnen eenvoudig met een vochtige doek worden gereinigd zonder agressieve schoonmaakmiddelen. Sommige platen kunnen ook goed met een stofzuiger, voorzien van zachte borstel, van stof worden ontdaan alvorens de platen af te nemen.

Vettige lucht

Tegenwoordig hebben we gelukkig geen (gaan we vanuit) last meer van nicotineaanslag zoals in de tijd dat nog volop werd gerookt op kantoor. Een vergeeld plafond was toen heel normaal maar geen gezicht en de geur kreeg men er ook niet meer uit. Maar zoals tabaksrook nicotine, teer en vetten bevat, bevat de lucht in een keuken deze nog wel hoe goed de afzuiging ook is.

De platen die hier zijn opgehangen moeten dan ook zeer goed te reinigen zijn en daarvoor is onder andere de Ecophon Hygiëne een juiste plafondplaat.

Laat u goed voorlichten en vraag ons welke plafondplaat de beste oplossing is voor uw project.

Kantoorruimte en andere ruimten

Zodra hygiënische regels geen rol spelen kan voor elke plafondplaat gekozen worden die u wil. Natuurlijk houdt u dan ook rekening met de functie van de ruimte en is de keuzen ook niet altijd even gemakkelijk. Lees het artikel “Aandachtspunten plafondkeuze” voor meer informatie.

Voor kantoren is het echter ook belangrijk dat het plafond regelmatig wordt gereinigd. Dat meestal met de stofzuiger en een vochtige doek wat dan ook voldoende is. De meeste vervuiling op het plafond komt vaak van de ventilatie die meestal boven het plafond (plenum) is aangebracht en via speciale roosters de lucht afzuigt of ververst. Hierdoor wordt ook het stof aangetrokken welke zich kan afzetten in de buurt van de roosters.
Ook hier is het weer belangrijk dat u zich goed laat voorlichten over de toe te passen platen en andere zaken als ventilatie.

onderhoud systeemplafond - kantoor

Vervanging plafondplaten

Er kan altijd wel wat mis gaan bij het verplaatsen van een kast of ophangen van een wandversiering en hierbij kan een plafondplaat beschadigd raken. Het is dan maar goed dat een beschadigde plafondplaat eenvoudig te vervangen is; binnen een paar minuten.
Controleer het plafond regelmatig op beschadigingen vooral in ruimten waar hygiënische eisen gelden want een beschadigde plaat is binnen de kortste keren een broeinest van bacteriën.

Systeemwanden

Ook systeemwanden moeten eenvoudig en goed te reinigen zijn. Overweegt u een herinrichting van het kantoor of andere ruimte, houdt u dan ook hier rekening mee bij de keuze van het soort systeemwand. Wij leveren en monteren alle soorten systeemwanden, metal stud wanden en glazen wanden.

Marvo Systeemplafonds adviseert

Laat ons u helpen bij de keuze van een systeemplafond voor de mooie nieuwe entree van uw bedrijf, kantoren of elke andere ruimte zodat u het plafond ook eenvoudig maar goed kunt onderhouden. Neem contact op met ons of vraag een offerte aan.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`