Led-panelen of led-verlichting voor ziekenhuizen

Goede verlichting is belangrijk en niet alleen op kantoor of thuis, maar ook in de zorg. Heeft u led-panelen of andere led-verlichting nodig voor het ziekenhuis? Marvo Systeemplafonds kan deze leveren, eventueel samen met een nieuw systeemplafond voor in de wachtkamers, operatiekamers of kantoren.

Wij leveren en plaatsen systeemplafonds inclusief led-panelen of -verlichting in heel Nederland.

Essentiele verlichting in ziekenhuizen

Om de beste zorg te kunnen leveren heeft u de juiste verlichting nodig. Dat betekent voldoende licht in de wachtkamers, maar ook extra goed licht in een behandelruimte of operatiekamer.
Veel mensen vinden fel wit licht in een wachtkamer niet prettig. Ze hebben liever iets zachter licht wat minder ‘pijn’ doet aan de ogen. Zachter oftewel warm licht werkt ontspannend.
In een behandelruimte of een kantoorruimte moet u juist een ander licht toepassen. Dit licht moet ervoor zorgen dat men alert en geconcentreerd blijft. Hetzelfde geldt voor een operatiekamer waar concentratie essentieel is; het licht moet een bepaalde kleurtemperatuur hebben.

led-panelen ziekenhuizen kelvin

Kleurtemperatuur led-panelen

Wanneer wij het hebben over de kleurtemperatuur, dan bedoelen we hoe het licht ervaren. Zoals het warme licht van een kaars of het felle licht van de zon op een heldere zomerdag. Deze lichttemperatuur drukken we uit in Kelvin, waarbij de waarde ongeveer vergeleken kan worden met:

 • Kaarslicht: 1500 K
 • Gloeilamp: 2600 – 2700 K
 • Halogeenlamp: 2700 – 3000 K
 • Tl-buis: 4500 – 6500 K
 • Daglicht: 5500 – 7000 K

Voor het juiste licht in een werkruimte is daglicht het beste licht: 5500 tot 7000K. Voor een wachtruimte zal dat vergelijkbaar met het licht van een gloeilamp voldoende zijn. Het grote voordeel van led-verlichting is dat al deze kleurtemperaturen beschikbaar zijn.

Ga naar verschillen kleurtemperatuur voor meer informatie.

Voldoende licht

Naast de juiste kleurtemperatuur moet er natuurlijk ook voldoende licht aanwezig zijn. Voor voldoende licht kijken we naar het aantal lumen wat een led-paneel geeft.
Lumen (lm) is de maat voor de totale hoeveelheid licht die een lamp uitstraalt. Een ledlamp of paneel met een hoger lumen getal geeft meer licht. Dit getal wordt altijd op de verpakking van een ledlamp vermeld of anders het lumen per watt. Keek u vroeger naar de wattage van een gloeilamp, tegenwoordig moet u kijken naar het aantal lumen of lumen per watt.
Elke ruimte vraagt om een bepaalde hoeveelheid licht om er te doen waarvoor de ruimte is bedoeld. Hiervoor kunt u ongeveer uitgaan van het volgende:

 • Kantoor 3000 – 6000 lm
 • Woonkamer 1500 – 3000 lm
 • Eetkamer 3000 – 6000 lm
 • Keuken 5000 – 10000 lm
 • Slaapkamer 2000 -4000 lm
 • Badkamer 4000 lm

Ga naar lumen per watt voor meer informatie.

led-panelen scholen led paneel

Kies de juiste led-panelen voor ziekenhuizen

In behandelkamers en kantoren waar concentratie nodig is, kan met het beste kiezen voor een kleurtemperatuur van 4000K of hoger. In de kantine kan men volstaan met 3000K (Kelvin), omdat de kantine voor ontspanning moet zorgen en daar helpt ‘koud’ licht niet bij. Daarnaast is het belangrijk dat de verlichting voldoende licht in de ruimte brengt. Hierbij is het aantal lumen of lumen per watt, wat een led-paneel levert belangrijk. Keek u vroeger naar de wattage van een lamp, tegenwoordig is alleen het aan lumen op de verpakking aangegeven.

Laat u eens voorlichten door een expert

Bij Marvo Systeemplafonds hebben we speciale mensen in dienst die echt verstand hebben van verlichting. Zij kunnen u precies vertellen wat belangrijk is en hoe een ruimte het beste verlicht kan worden, rekening houdend met de functie van die ruimte. Ze kunnen een goed lichtplan opstellen en u voorrekenen wat de kosten zijn, maar ook wat het u opbrengt!

Maak een afspraak voor een compleet lichtplan.

Ga naar Led-panelen.

led-panelen scholen panelen