Led-panelen of led-verlichting voor de horeca

Op het moment van schrijven van dit artikel is de horeca nog gesloten vanwege de covid-19 maatregelen. Misschien het moment om de oude verlichting in uw hotel, restaurant, bistro of snackbar te vervangen door led-verlichting en led-panelen voor de horeca.

U verdient de investering in korte tijd terug, omdat led-verlichting of led-panelen horeca veel minder energie verbruiken en meer branduren hebben dan bijvoorbeeld traditionele spaarlampen. Daar komt bij dat het licht van led-verlichting trillingvrij is en niet, de soms irritante, flikkeringen heeft van gloeilampen.

Licht bepaalt de sfeer

U weet als eigenaar van een restaurant dat licht een hele belangrijke rol speelt bij de beleving van de gasten. Felle lampen met een hinderlijke inkijk bederven de sfeer al snel en maken geen goede reclame voor uw bedrijf.
Voor een gezellig etentje heeft u warm sfeerlicht nodig, zodat het lijkt dat men bij kaarslicht dineert. Uw gasten moeten nog wel kunnen zien wat er op bord ligt, vandaar dat u precies het juiste licht wilt.

led-panelen horeca

Wit licht voor de schoonmaak

Wanneer alle gasten naar huis zijn en u de zaak wilt opruimen en schoonmaken heeft u voldoende licht nodig. Daarom heeft u naast de sfeerverlichting andere verlichting hangen waarbij u goed kunt zien wat u schoonmaakt. Dat doet u het beste bij daglicht, maar dat zal ’s avonds laat niet kunnen. Daarom kunt u led-panelen voor de horeca plaatsen met een bepaalde kleurtemperatuur, net zoals de sfeerverlichting ook een bepaalde kleurtemperatuur heeft.

Kleurtemperaturen

Tijdens de normale openingsuren wilt u in het restaurantgedeelte zacht en warm licht, maar in de garderobe heeft u ander licht nodig. Daar moeten de gasten goed kunnen zien welke jassen van hen zijn en in warm licht kunt u niet altijd goed kleuren onderscheiden. Hetzelfde geldt voor de toiletten of de keuken.
Daarom wilt u voor elke ruimte licht met de juiste kleurtemperatuur. Deze drukken we uit in Kelvin en kunt u vergelijken met:

  • Kaarslicht: 1500 K
  • Gloeilamp: 2600 – 2700 K
  • Halogeenlamp: 2700 – 3000 K
  • Tl-buis: 4500 – 6500 K
  • Daglicht: 5500 – 7000 K

Ga naar verschillen kleurtemperatuur voor meer informatie.

Soorten led-verlichting voor de horeca

Led-verlichting kunt u tegenwoordig in alle soorten en maten krijgen en voor elk doel is er wel een ledlamp. We bespreken hierna een paar voorbeelden.

led-panelen keuken

Led-panelen

Led-panelen zijn meestal in een systeemplafond gemonteerd, maar kunnen ook tegen een plafond worden gemonteerd. In de keuken van een restaurant zit meestal zo’n hygiënisch systeemplafond en zijn led-panelen uitermate geschikt (5500-7000K). Deze panelen kunt u in verschillende standaard maten krijgen

Downlighters

Sommige ledlampen stralen het licht in een bepaalde richting en in dit geval naar beneden (down). Ze zijn heel geschikt om bepaalde plekken te verlichten, terwijl de omgeving minder goed verlicht wordt. Natuurlijk kunt u deze downlighters met verschillende kleurtemperaturen en lichtopbrengsten krijgen.

Led-spots

Met led-spots kunt u nog meer en beter bepaalde zaken gericht verlichten. Bijvoorbeeld een fraai kunstwerk aan de muur of grote plant in de hoek van een ruimte.

Design lampen

Design ledlampen kunt u vergelijken met de oude gloeilampen, omdat ze vaak dezelfde vorm hebben. Maar in tegenstelling tot de oude gloeilampen hangen ze vaak vrij in het zicht, terwijl dit bij een gloeilamp niet het geval was. Deze ledlampen geven vaak warm licht en geven de ruimte een bepaalde gemoedelijke sfeer. Ze zijn ook vaak dimbaar, waardoor u altijd precies de juiste hoeveelheid licht kunt instellen.

led-panelen horeca designlampen

Hoeveelheid licht

Hierboven hebben we het gehad over hoe men het licht kan ervaren: de kleurtemperatuur. Kaarslicht kan dan wel gezellig zijn, maar één kaarsje op de tafel geeft niet voldoende licht om te zien wat u eet. Vandaar dat verlichting ook voldoende lichtopbrengst moet hebben. Dit geven we aan met het aantal lumen of lumen per watt.
U kunt tegenwoordig niet meer kijken naar de wattage van een lamp, zoals u dat vroeger deed om de lichtsterkte van een lamp te bepalen.

Ga naar Lumen per watt voor meer informatie.

Een lichtexpert weet meer!

Bij Marvo Systeemplafonds hebben we speciale mensen in dienst die echt verstand hebben van verlichting. Zij kunnen u precies vertellen wat belangrijk is en hoe een ruimte het beste verlicht kan worden, rekening houdend met de functie van die ruimte. Ze kunnen een goed lichtplan opstellen en u voorrekenen wat de kosten zijn, maar ook wat het u opbrengt!

Maak een afspraak voor een compleet lichtplan.

Ga naar Led-panelen.

led-panelen voorfabrieken - led-paneel