Offerte aanvragen
  • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
  • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
  • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
  • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
  • Ondernemend
  • Professioneel
  • Betrouwbaar

Kleuren in het interieur

Onbewust spelen kleuren een grote rol in ons leven want ze kunnen onze stemming beïnvloeden en onze zintuigen prikkelen.
Dat geldt ook voor de kleuren in het interieur omdat deze mede bepalen hoe wij de ruimte ervaren, ook met betrekking van het plafond.
In dit artikel gaan we uit van de algemeen aanvaarde regels van het toepassen van kleuren want iedereen ervaart de kleuren in een interieur anders en dat is maar goed ook.

Kleuren en het karakter

Er zijn onderzoeken gedaan waarmee is aangetoond dat de voorkeur voor bepaalde kleuren ook iets zegt over het karakter van iemand. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat iemand die vooral conservatief en creatief is ingesteld, de voorkeur geeft aan de kleur zwart. En iemand die altijd vrolijk en veel energie heeft, oranje een mooie kleur vindt.

Dit zijn natuurlijk geen wetten die zijn vastgelegd maar dat een bepaalde karaktereigenschap een bijbehorende kleur heeft, kan waar zijn, maar wij houden het hier gewoon op een mogelijkheid.

Nog een uitkomst van het onderzoek: houdt u van groen dan bent u waarschijnlijk ook zorgzaam en biedt u graag de helpende hand.

kleuren-interieur-kleuren
kleuren interieur - gezelligheid kaarsen

Stemming beïnvloedende kleuren

Wat de meeste mensen wel weten en ervaren is dat een bepaalde kleur of kleurtoon de stemming kan beïnvloeden. Zo doen we ’s avonds liever een paar kleine lampen of kaarsen aan dan één grote felle lamp aan het plafond want dat geeft toch wel wat meer sfeer. Dan is het verder afhankelijk van de kleuren in de ruimte hoe we ons voelen.

Vaak ervaren we de kleuren blauw en groen als kalmerend en zorgen rood, geel en oranje ervoor dat u meer op u omgeving gaat letten en interactie zoekt. Met de moderne technologie van vandaag de dag kunnen we de kleur van de verlichting ook gemakkelijk aanpassen zodat we invloed op de stemming hebben. Een mooi voorbeeld van deze invloed is dat we op het einde van een feest het ‘grote licht’ aandoen en dan is de feeststemming vaak snel voorbij.

Kleuren en waarneming

Door gebruik van bepaalde kleuren kunt u een ruimte groter of juist kleiner doen lijken. Een kleine ruimte kan groter lijken door het gebruik van lichte kleuren met daarbij bijbehorende kleuren van objecten in de ruimte zodat een ruimtelijk effect ontstaat. Het gebruik van te veel witte kleuren kan echter een steriel effect hebben en dan moeten meubels en andere objecten de sfeer maken. Grote ruimten lijken kleiner door het gebruik van meer donkere kleuren wat vaak ook een geborgen gevoel geeft.

kleuren interieur - kleur op muren
kleuren interieur - wit interieur

Kleuren van het plafond

Wat veel mensen niet weten of niet aan denken is het kleuren van het plafond. We zijn zo gewend aan de standaard witte of lichte plafonds dat een plafond met een afwijkende kleur al snel als raar wordt ervaren. Maar denkt u eens na; heeft u wel eens een zwart plafond gezien? Vast wel, want donkere plafonds worden vaak in grote zalen van bijvoorbeeld theaters en bioscopen gebruikt. Ook in andere openbare ruimten als restaurants en dergelijke ziet u vaak plafond met een afwijkende kleur.
Het is u misschien nooit opgevallen omdat het licht vaak aangepast is aan het de functie van de ruimte. Een gekleurd plafond heeft grote invloed op de beleving van de ruimte en de keuze voor een bepaalde kleur is dus afhankelijk van de functie en de vorm van de ruimte.

Systeemplafond in kleur

Systeemplafonds zijn er niet alleen in lichte tinten maar ook in andere en ook donkere kleuren.

Zwart is een veel gebruikte kleur in ruimten waar men een geborgen gevoel wil creëren of het plafond ‘naar beneden wil halen’ omdat de ruimte anders zo groot lijkt.

Maar ook een mooie grijze kleur kan net die touch geven aan een kantoor waardoor medewerkers zich er prettiger voelen dan in een compleet wit, steriele ruimte.

kleuren interieur - donker systeemplafond

Licht?

Vergeet de invloed van licht niet bij de keuze voor een kleur voor een ruimte. Deze doet ook veel en de juiste verlichting kiest u met onze hulp.

Laat u eens voorlichten

Neem eens contact op met ons om te praten over de mogelijke kleuren en hun invloed op de ruimte. We staan u graag te woord en komen bij u langs om ter plekke de mogelijkheden te bespreken.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`