Isolerende plafondplaten

Een vraag die mensen regelmatig stellen is of er ook isolerende plafondplaten bestaan. Dan antwoorden wij vaak met een tegenvraag: wat voor isolatie bedoelt u?
Er zijn namelijk verschillende soorten isolatie, want isoleren betekent niets anders dan afzonderen of tegenhouden van iets of iemand. Je kunt koude tegenhouden, warmte en geluid. We hebben het dan over thermische isolatie en akoestische isolatie.

Thermische isolatie uitgelegd

Thermische isolatie wil zeggen dat warmte of koude afzonderen of tegenhouden, en dat is wat we doen wanneer we bijvoorbeeld een woning isoleren. Hierbij plaatst men bepaald isolatiemateriaal in bijvoorbeeld de spouw, tegen het dak en de onderkant van de vloer. Het dak bestaat tegenwoordig echter meestal uit speciale dakplaten die voor voldoende isolatie zorgen. Hetzelfde geldt voor de vloer van een woning.

Hoe goed de isolatie van een woning is, hangt af van het gebruikte isolatiemateriaal en de dikte. Een goed isolatiemateriaal geleidt slecht warmte en heeft een zogenoemde lage lambda-waarde (λ) of thermisch geleidbaarheid. Van dit materiaal is een dunnere laag nodig dan wanneer het materiaal een lagere lambda-waarde heeft. Zo heeft het bekende pur-schuim een lambda-waarde van ongeveer 0,026, terwijl dit van steenwol tussen de 0,033 ten 0,040 ligt. Ter illustratie, gewapend beton heeft een waarde van 1.4.

De totale isolerende werking geven we weer met de R-waarde en hoe hoger dit getal, hoe beter de hele constructie isoleert.

isolerende plafondplaten spouwmuur

Thermisch isolerende plafondplaten

Een systeemplafond zal altijd enigszins isolerend werken, omdat het meestal een aantal centimeters onder de verdiepingsvloer hangt. Hierdoor vormt de ruimte boven het plafond al een barrière. Plafondplaten met een kern van steenwol werken daarbij beter dan platen met een gipskern, omdat gips een lagere hogere lambda-waarde heeft (0,16).

isolerende plafondplaten akoestiek

Akoestische isolatie

Bij akoestische isolatie moet u weten dat er verschillende soorten geluid zijn:

Luchtgeluid

Luchtgeluid is een trilling in de lucht welke wordt waargenomen als een klank. Het komt rechtstreeks van de geluidsbron in tegenstelling tot contactgeluid wat indirect hoorbaar is. Luchtgeluid kan een wand of glasplaat laten trillen waardoor het geluid een ruimte verlaat of binnendringt. Bronnen van luchtgeluid zijn bijvoorbeeld de TV, stemmen, luidsprekers, windgeruis en akoestisch instrumenten.

Contactgeluid

Contactgeluid wordt verspreid door trillingen in materie. De geluidsbron maakt contact met een fundatie zoals vloer of wand en geeft zo trillingen door. In de woning is contactgeluid bijvoorbeeld hoorbaar wanneer een wasmachine draait, loopgeluiden en het sluiten van deuren.

Overlangsgeluid

Overlangsgeluid is het geluid uit een aangrenzende ruimte die via de ruimte boven het plafond wordt doorgegeven.

Geluidsisolatie en -absorptie

Bij akoestische isolatie is het belangrijk het verschil te kennen tussen geluidsisolatie en geluidsabsorptie. Deze twee gaan vaak samen en bepalen daarmee hoe goed geluid wordt tegengehouden en in hoeverre geluiden worden weerkaatst. Een plafond dat alle geluiden weerkaatst, zal weinig geluid doorlaten maar wel voor veel nagalm zorgen in de ruimte. Dat kan heel vervelend zijn voor de mensen in die ruimte, waardoor een normaal gesprek niet mogelijk is omdat er te veel andere geluiden zijn. Een plafond moet daarom in zo’n ruimte juist ook iets van het geluid absorberen waardoor de nagalm minder wordt.

Ga naar akoestisch systeemplafond voor meer informatie.

Speciale isolerende plafondplaten

Voor elke toepassing en voor elk probleem zijn plafondplaten te krijgen, maar het is niet altijd even eenvoudig de juiste keuze te maken. Daarom hebben wij specialisten in dienst die u kunnen helpen bij die keuze, omdat zij uw nieuwe systeemplafond precies kunnen afstemmen op uw wensen.

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over isolerende plafondplaten.

isolerende plafondplaten aanbrengen

Gerelateerde artikelen: