Gevolgen van slechte kantoorverlichting

Slechte kantoorverlichting kan voor veel problemen zorgen en is een veel voorkomend probleem. Waarom en hoe, leggen we hier uit.

De oorzaak is niet altijd duidelijk

Wanneer uw medewerkers steeds vaker gezondheidsklachten ervaren en aangeven dat dit door de werkplek komt, kijkt u als werkgever niet de andere kant op. Of u ziet zelf dat de productiviteit afneemt naarmate de dag vordert, en ziet regelmatig iemand in zijn ogen wrijven. Dat kan normale vermoeidheid zijn, maar als er meerdere personen zijn die dat hebben, is er meer aan de hand.

U gaat er niet direct van uit dat het aan de verlichting ligt. Het eerste waar u waarschijnlijk aan denkt is het binnenklimaat.
Veel kantoorgebouwen hebben een klimaatregeling die centraal geregeld wordt. Klimaatregeling is een vak apart en een systeem moet altijd perfect zijn afgesteld op de ruimte en de functie van die ruimte. In een laboratorium moeten nu eenmaal andere omstandigheden heersen dan in een kantoorruimte. Hierbij is niet alleen de temperatuur belangrijk maar ook de luchtvochtigheid en schone lucht spelen een grote rol.

Wanneer u de klimaatregeling of airconditioning heeft uitgesloten omdat u deze heeft laten controleren, moet u toch eens naar de verlichting kijken.

slechte kantoorverlichting

Licht maakt deel uit van het leefklimaat

Het leefklimaat wordt bepaald door het geheel van omstandigheden die heerst in een gebouw of ruimte. En licht is daar een onderdeel van.

Trillingen

Een flikkerende TL-lamp is hinderlijk en laat u snel vervangen, maar er zijn lichtbronnen die ongemerkt kunnen ‘trillen’ dat het bijna niet opvalt. Deze trillingen kunt u wel onbewust oppikken, waardoor hoofpijn en andere klachten kunnen ontstaan.
Bij LED panelen is het vaak de slechte kwaliteit driver (transformator) de oorzaak van de trilling van het licht.

Lees ook: Slechte lichtopbrengst LED panelen

slechte kantoorverlichting - voldoende licht

Voldoende licht

Is er voldoende licht aanwezig in de ruimte, met andere woorden, is de lichtsterkte voldoende voor het werk wat wordt uitgevoerd?
De lichtsterkte van een lamp wordt uitgedrukt in Lux, de lichtopbrengst van die lamp wat op een bepaald oppervlak (m2) valt. Is dit onvoldoende, dan zal de werknemer sneller vermoeid raken of andere klachten gaan vertonen.

Het aantal lux van een lamp wordt bepaald door het opgegeven aantal lumen (hoeveelheid uitgestraalde licht) van die lamp. Een lamp die 500 lumen lichtopbrengst heeft, geeft een lichtval (lux) op een m2 wat zich op een bepaalde afstand bevindt van die lamp. Het mag duidelijk zijn dat minder licht op het oppervlak valt, naarmate deze zich verder van de lichtbron bevindt.

Lichtspreiding

Niets is zo hinderlijk als schaduwen en reflecties van licht door de ruimte, die alleen maar afleiden en de ogen dwingen zich continu aan te passen. Het licht in een kantoor moet zo diffuus (gespreid) mogelijk zijn. Dat zorgt voor een rustige omgeving, beter dan wanneer elk bureau een eigen eilandje met licht is.

Een goed LED paneel kan voor een goede verspreiding zorgen van het licht, samen met het plafond en wanden. Vandaar dat de lichtreflectie van een systeemplafond een grote rol kan spelen in de juiste verlichting voor een kantoorruimte.

Lees voor meer informatie systeemplafond en lichtreflectie.

Slechte kantoorverlichting zorgt voor problemen

Het is al genoemd, maar we noemen het hier nogmaals, omdat de verlichting niet altijd door iedereen als even belangrijk wordt gezien. Wanneer een werknemer klaagt over de slechte kantoorverlichting, vraag dan eens door, en ook aan zijn of haar collega’s. Wellicht dat er meer zijn die het ervaren, maar niet de link kunnen leggen naar het licht in de ruimte.

Vragen of advies?

Bij Marvo Systeemplafonds hebben we een lichtspecialist in dienst, die u precies kan vertellen wat u nodig hebt of juist niet. Maak eens een afspraak voor een adviesgesprek over de verlichting in uw kantoor.