Offerte aanvragen
  • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
  • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
  • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
  • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
  • Ondernemend
  • Professioneel
  • Betrouwbaar

Eigenschappen systeemplafonds

Wat zijn de specifieke eigenschappen die systeemplafonds moeten of kunnen hebben? Voor elke toepassing is wel een plafondplaat te krijgen met die eigenschappen die passen bij de functie van de ruimte waar het systeemplafond is geplaatst. Sommige eigenschappen moeten aan een bepaalde norm voldoen wanneer ze geplaatst worden in een bepaalde ruimte.
Wanneer u een systeemplafond zoekt, zult u een aantal eigenschappen zien opgenoemd bij de panelen.

Wat is een systeemplafond

Simpel gezegd is een systeemplafond een verlaagd plafond wat modulair onder een bestaand plafond hangt. De basis is een frame waarin of op plafondpanelen worden gelegd van een bepaald materiaal en een gewenste afmeting.
Voor meer informatie lees het artikel Wat is een systeemplafond

Welke eigenschappen moet een systeemplafond hebben?

De belangrijkste eigenschappen die een systeemplafond kan hebben zijn:

Brandvertragende/-werende werking

Alle systeemplafonds moeten voldoen aan een minimale brandwerendheid wat betekent dat het plafond een beginnende brand moet vertragen. Hoe beter het plafond de brand vertraagt hoe hoger de normering.

Vandaar dat plafondpanelen een binnen een bepaalde brandklasse moeten vallen waarbij A1 de hoogste is en E de laagste. Deze laatste zal weinig of geen brandwerendheid bevatten. De meeste plafondplaten vallen binnen de klasse A1 of A2.
Lees alles over de brandklasse en brandwerende plafonds.

eigenschappen-systeemplafond-brandwerende-werking
eigenschappen-systeemplafond-vochtige-ruimte

Vochtbestendigheid

Een systeemplafond moet in bepaalde ruimten en onder bepaalde omstandigheden voldoende vochtbestendig zijn zonder bijvoorbeeld verzadigd te raken door te buigen. In zwembaden of fitnessruimten waar een vochtige lucht aanwezig is, is het zeer belangrijk.

Maar ook wanneer een systeemplafond al wordt geplaatst tijdens de bouw terwijl het gebouw nog niet ‘dicht’ is; nog geen ramen of deuren zijn geplaatst. Ook hiervoor zijn panelen met een hoge vochtbestendigheid vereist om te voorkomen dat het plafond al vervormt voordat het gebouw wordt opgeleverd.

Hygiënische eigenschappen

Vochtbestendigheid gaat vaak hand in hand met de hygiënische eigenschappen. Hiermee wordt bedoeld dat een plafond goed reinigen moet zijn, passend bij de functie van een ruimte. Een plafond in een keuken moet goed te reinigen zijn met een bepaald schoonmaakmiddel. Voor een vergaderruimte is het vaak genoeg dat het plafond met een stofzuiger (met zachte borstel) en/of vochtige doek af te nemen is.

eigenschappen-systeemplafond-hygiënisch-plafond
eigenschappen-systeemplafond-akoestische-eigenschappen

Akoestische eigenschappen

De akoestische eigenschappen zijn ook zeer belangrijk en ook weer afhankelijk van de functie van de ruimte waar het plafond wordt geplaatst. In een vergaderruimte bijvoorbeeld, wilt u geen plafond die al het geluid absorbeert waardoor iemand achter in het lokaal u slecht kan verstaan.

Maar u wilt ook geen plafond die een galm produceert waardoor het ook weer moeilijk is iemand te volgen omdat het geluid een bepaalde tijd word weerkaatst door het plafond.

De akoestische, geluiddempende en geluidsisolerende eigenschappen kunnen veel ergernis geven wanneer hier niet goed over wordt nagedacht.

Lichtreflectie

Daglicht is nog altijd het beste licht om bij te werken mits het voldoende aanwezig is in de ruimte. Omdat het niet altijd mogelijk is voldoende daglicht toe te laten gebruiken we natuurlijk kunstmatig licht. Tegenwoordig wordt alleen nog led-verlichting toegepast in allerlei vormen en maten.

Het is dan belangrijk dat het plafond ook een bepaalde lichtreflectie heeft zodat het bijdraagt aan een diffuse verspreiding van het licht. Tenzij het natuurlijk niet de bedoeling is en juist een donker plafond wordt gekozen in bijvoorbeeld een theater. Maar ook een gekleurd plafond reflecteert het licht altijd nog afhankelijk van de structuur en kleur.

eigenschappen-systeemplafond-Lichtreflectie
eigenschappen-systeemplafond-Stootbestendig

Stootbestendig

Een plafond in een werkplaats of een gymzaal moet natuurlijk tegen een stootje kunnen en vandaar dat er ook stootbestendige plafondplaten zijn in drie klassen:

  • 1A: dit is een klasse waarin balsporten worden gedaan met hoog stootgevaar; bijvoorbeeld tennis, handbal of zaalvoetbal.
  • 2A: bij balsporten met een lagere impact worden gespeeld.
  • 3A: worden vaak geplaatst in klaslokalen, speelzalen, kinderdagverblijven en kantines.

Andere eigenschappen

Naast de hiervoor genoemde eigenschappen van hoe een plafond zich gedraagt onder bepaalde omstandigheden zijn er ook nog:
Structuur: is het paneel strak afgewerkt of is het min of meer poreus? Ook belangrijk bij de keuze .

Het belang van eigenschappen van systeemplafonds

Voor een concertzaal gelden andere voorwaarden van voor een kantoorgebouw. Of wat dacht u van het verschil tussen een productieomgeving en een parkeergarage. In de loop van de jaren hebben wij veel ervaring opgedaan. Deze brengen wij in wanneer wij u van advies voorzien.

Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met ons of vraag, ook geheel vrijblijvend, een offerte aan.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`

Gerelateerde artikelen: