Offerte aanvragen
  • Levert en monteert meer dan 500.000 m²‎ plafondplaten per jaar
  • Keuze uit meer dan 48 verschillende soorten plafondplaten
  • Voor 12.00 besteld, morgen op afgesproken locatie
  • Na bezichtiging, is offerte altijd factuur

Een beller is sneller

0528 277 490
  • Ondernemend
  • Professioneel
  • Betrouwbaar

Akoestiek verbeteren van kantoor

Is er iets niet helemaal in orde met het geluid op het kantoor en kunt u uw collega’s niet goed volgen tijdens vergaderingen of hebt u het gevoel in een kippenhok te werken? Dan kunt u de akoestiek verbeteren van het kantoor.

Wat is akoestiek?

Simpel gezegd betekent akoestiek niets anders dan het gedrag van geluid in een ruimte; hoeveel geluid wordt weerkaatst of juist geabsorbeerd door objecten en de constructie van de ruimte.

We weten allemaal dat veel nagalm of echo in een ruimte vervelend kan zijn om iets goed te kunnen horen of volgen. En het tegenovergestelde kan net zo erg zijn als al het geluid wordt geabsorbeerd en het heel ‘stil’ is in een ruimte.

Niet voor niets dat akoestiek een apart leer is in de wetenschap.

Wat is belangrijk in een kantoor-omgeving

In een kantoor of kantooromgeving zijn vaak verschillende ruimtes met ieder een andere functie.

Zo zijn er vergaderruimtes, kantoren, presentatie- of leslokalen en natuurlijk toiletruimtes.

Elk van deze ruimtes heeft een bepaalde functie en daar hoort dan ook een bepaalde akoestiek bij. In een kantoor wil men niet alles kunnen horen van collega’s die aan de telefoon zitten of even overleggen want dat kan de concentratie verstoren.

In een vergaderruimte wil men juist wel alles horen wat een ander aan tafel zegt en in een toiletruimte weer juist niet.

akoestiek-verbeteren-kantoor-spraakverstaanbaarheid
akoestiek-verbeteren-kantoor-absorptie

Nagalm en spraakverstaanbaarheid

Daarom is de nagalm of echo in een ruimte belangrijk in bijvoorbeeld een vergaderruimte omdat door de gebruikte materialen het geluid meer wordt weerkaatst. Hierdoor is een spreker overal in de ruimte te verstaan (spraakverstaanbaarheid). Maar te veel nagalm doet dit weer helemaal teniet dus moet er ook voldoende geluid worden geabsorbeerd. Voor ruimtes waar veel nagalm gewenst is, worden vaak hard minerale plafondplaten gebruikt zoals in concertgebouwen en dergelijke.

Geluidsabsorptie

Geluid in een ruimte moet dus voldoende worden geabsorbeerd zodat niet te veel nagalm ontstaat maar wordt geluid te veel opgenomen door de omgeving ontstaat een ‘doodse’ ruimte. Zacht minerale platen absorberen het geluid meer dan hard minerale plafondplaten.

Geluidsisolatie

Het isoleren van geluid is ook een onderdeel van de akoestiek; wilt u dat geluiden in een vergaderruimte blijven dan zal de ruimte geïsoleerd worden. Hiervoor kun je niet allee harde materialen gebruiken want dan wordt het geluid alleen maar weerkaatst en daar komt bij dat harde materialen toch het geluid door kunnen geven door de trillingen in het materiaal.

Wilt u geluiden binnenhouden zult u geluidsabsorberende materialen moeten gebruiken waar het geluid niet doorheen gaat en aan de andere kant hoorbaar is. Om geluiden buiten te houden gelden eigenlijk dezelfde regels. Maar er speelt meer bij geluidsisolatie, hierover schreven we een apart artikel: Verticale geluidsisolatie

akoestiek-verbeteren-kantoor-geluidsisolatie

Wat kunt u doen om de akoestiek in het kantoor te verbeteren?

Het verbeteren van de akoestiek hangt af van factoren als als de situatie, indeling, gebruikte materialen én objecten (meubilair e.d.) in het kantoor en of u een gehele verbouwing wil of alleen aanvullende maatregelen.

Wij kunnen u daarbij helpen omdat wij de kennis en ervaring hebben om de akoestiek te verbeteren in een ruimte.

Wij komen altijd bij u langs zodat we een professioneel advies te kunnen geven. We kijken naar de indeling van het kantoor en de gebruikte materialen. Soms is het voldoende om alleen zogenoemde plafond-eilanden of akoestische panelen op te hangen onder het bestaande plafond of geluidsschermen op bepaalde plekken neer te zetten. Maar soms is het plaatsen van een systeemplafond de enige oplossing of het vervangen van het huidige systeemplafond.

Wilt u ook aan een andere indeling van uw kantoorruimte,  dan is het plaatsen van systeemwanden (samen met systeemplafondplaten) met de juiste eigenschappen ook een hele goede oplossing om geluidsproblemen op te lossen. Of het nu gaat om metalstud wanden of glazen wanden, alles is mogelijk want zelfs glazen wanden zijn geluidsisolerend tot een bepaalde hoogte en kunnen de akoestiek verbeteren.

Het belang van systeemplafonds en systeemwanden

Marvo Systeemplafonds stelt in samenwerking met u een akoestisch plan op. Wij adviseren u over het gebruik van de juiste materialen. Voor een zwembad gelden andere voorwaarden van voor een kantoorgebouw. Of wat dacht u van het verschil tussen een productieomgeving en een parkeergarage. In de loop van de jaren hebben wij veel ervaring opgedaan. Deze brengen wij in wanneer wij u van advies voorzien.

Neem gerust geheel vrijblijvend contact op met ons of vraag, ook geheel vrijblijvend, een offerte aan.

`
Onze werkwijze
1. Bel of mail ons

Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.

2. Wij komen langs

Indien gewenst komen wij binnen 3 werkdagen bij u langs om de situatie te bekijken.

3. Advies & vrijblijvende offerte

U krijgt advies op maat en indien gewenst ontvangt u een vrijblijvende offerte.

`

Wenst u meer informatie? 0528 - 277 490

Kom direct telefonisch in contact met één van onze medewerkers.

Onze adviseurs staan u graag te woord.

Of vul het contactformulier in